Astfel, pielea ta poate deveni uscată sau crăpată. Acesta este principalul semn că bariera protectoare a pielii este deteriorată. Straturile pielii au funcții diferite care necesită îngrijire personalizată pentru a reface bariera cutanată. Află cum poți îngriji corect pielea pentru a reface bariera cutanată.
Tot ce trebuie să știi despre bariera de protecție a pielii
Epiderma este stratul superior al pielii, cunoscut și sub denumirea de barieră cutanată. Aceasta acționează ca un scut și are un rol de apărare împotriva factorilor interni și externi, precum agenții patogeni, radicalii liberi, schimbările de temperatură, poluarea sau radiațiile UV.
De asemenea, bariera cutanată are rolul de a echilibra nivelul de umiditate al pielii. Aceasta conține nutrienți esențiali precum ceramide, acizi grași sau proteine.
Acești compuși mai sunt denumiți „factorul natural de hidratare al pielii”, deoarece ajută la menținerea hidratării în straturile mai profunde ale pielii.
Bariera cutanată este principalul determinant al aspectului sănătos al pielii tale. Dacă bariera cutantă este puternică, aceasta va fi capabilă să rețină apa în mod eficient, menținând pielea hidratată, netedă și elastică.
Bariera pielii are un nivel de PH ușor acid. Nivelul de acidiatate ajută la crearea unui tampon împotriva răspândirii bacteriilor și virușilor care ar putea deteriora pielea. De asemenea, PH-ul acid este esențial pentru multe dintre interacțiunile biologice care apar în timpul procesului de vindecare a pielii.
Atunci când bariera cutanată nu funcționează corect, te poți confrunta cu următoarele simptome și afecțiuni ale pielii: piele uscată, mâncărimi, acnee, infecții acteriene, virale sau fungice ale pielii.
Cum să refaci echilibrul barierei cutanate
Specialiștii în frumusețe dezvăluie tot ce trebuie să știi despre bariera de protecție a pielii și cum o poți îngriji corect. Principalul obiectiv al rutinei de îngrijire este menținerea în echilibru a barierei cutanate, astfel încât aceasta să fie sănătoasă și funcțională.
Simplifică rutina de îngrijire
Cel mai important pas al rutinei de îngrijire din sezonul rece este hidratarea pielii. Alege o cremă sau o loțiune care are în componență acid hialuronic, ingredient care hidratează intens tenul.
Ingredientele hidratante contribuie la refacerea bariera pielii deoarece diminează cantitatea de apă pierdută din piele. Aceste produse lasă pe piele o peliculă subțire care ajută la prevenirea pierderii umidității.
De asemenea, evită să folosești exfolianți agresivi care pot deteriora bariera cutanată.
Alege produse care mențin un nivel echilibrat al PH-ului
Valoarea PH-ului arată cât de sănătoasă este pielea. În cazul tenului normal valorile sunt cuprinse în intervalul 4,7 – 6. Pentru tenul uscat, indicii de PH sunt sub 5, mediul având aciditate crescută. Pentru tenul gras, alcalin valorile pH-ului sunt peste 6. Specialiștii recomandă să alegi produse de curățare care au un PH cuprins între 4,0 și 5,0.
Folosește produse care conțin cermide
Ceramidele sunt lipide ceroase care se găsesc în concentrații mari în stratul cornos al pielii. Acestea sunt esențiale pentru a asigura funcționarea barierei cutanate a pielii. Produsele care conțin ceramide hidratează pielea împotriva deshidratării și descuamării.
Alege produse blânde de curățare
Produsele de curățare au rolul de a dizolva reziduurile de machiaj și sebum de la nivelul pielii. Astfel, anumite produse de curățare conțin agenți tensioactivi puternici. Folosirea unui astfel de produs poate dăuna barierei cutanate, spune Parade.com.
De aceea, specialiștii recomandă să alegi produse care conțin formule de curățare pe bază de ulei. Uleiurile de curățare îndepărtează rezdiuurile și sebumul, dar lasă pielea curată și fină, fără să o agreseze.