Tradiții și superstiții de Sânziene. Ce nu este recomandat să faci în această zi

Românii sărbătoresc pe data de 24 iunie Sânzienele. În fiecare an fetele culeg flori de sânziene și împletesc din ele coronițe pe care le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul. În ciuda acestor datini străvechi care îți pot aduce lucruri bune în viață, există și câteva tradiții și superstiții de Sânziene pe care ar trebui să le iei în seamă.

Publicat: 24 iunie 2022, 7:00
În ciuda acestor datini străvechi care îți pot aduce lucruri bune în viață, există și câteva tradiții și superstiții de Sânziene pe care ar trebui să le iei în seamă / Shutterstock

Sânzienele mai sunt cunoscute în popor sub denumirea de Drăgănica. Această sărbătoare este asociată cu nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare de mare importanță pentru toți credincioșii. Sânzienele sunt asociate cu zânele bune, însă aceste făpturi se pot transforma oricând dacă sunt înfuriate. Aceste făpturi desprinse din mitologia noastră trăiesc în păduri și pe câmpii. Ele ajută oamenii să aibă recolte bogate și belșug în gospodărie.

Tradiții și superstiții de Sânziene

Se spune că Sânzienele își au originea într-un cult străvechi, acela al Soarelui. Drăgănica este sărbătorită la mijlocul verii, când gospodării sunt cu recoltele aproape gata de recoltare. În noaptea de Sânziene cerurile se deschid iar acestea vor juca în păduri și pe câmpii dansul ielelor.

Se spune că ielele nu trebuie să fie văzute de oameni în timp ce dansează, altfel aceștia le vor înfuria și vor suferi din cauza mâniei Ielelor. Se spune că cine îndrăznește să strice jocul Ielelor se va îmbolnăvi și nu va găsi niciodată leac de vindecare.

Cele mai multe tradiții spun că fetele trebuie să-și împletească coronițe din florile de Sânziene. Se spune că aceste plante capătă puteri tămăduitoare. Totodată aceste coronițe puse pe ramurile copacilor îi ajută pe gospodari să aibă parte de recolte bogate. Sânzienele sunt celebrate pe întreg teritoriul țării, iar în funcție de zonă acestea vor fi sărbătorite diferit.

Fiecare tradiție și superstiție variază de la o regiune la alta. În plus, Sânzienele sunt sărbătorite și la nivel internațional. În Suedia, de exemplu, se organizează în fiecare an un festival tradițional care să marcheze această zi specială.

Te invităm să descoperi mai multe despre tradițiile și obiceiurile de Sânziene din România într-un articol dedicat acestui subiect amplu privind nașterea și originea acestor făpturi magice.

Ce nu este recomandată să faci în această zi

Pe lângă obiceiurile pe care oamenii le au pentru a celebra Drăgănica, există și câteva tradiții și superstiții de Sânziene de care trebuie să țină cont dacă nu vor să le înfurie. Dacă Sânzienele nu sunt serbate și onorate acestea vor încerca să-i pedepsească pe toți cei din jur. Se spune că în aceste cazuri Sânzienele vor aduce boala și neputința în viața oamenilor.

Ele vor provoca furtuni și vijelii pentru a distruge toate recoltele gospodarilor. Această sărbătoare este la origine una păgână, avânt în unele cazuri elemente din mitologia daco-romană. Potrivit tradiției străvechi, în noaptea de 23 spre 24 cerurile se vor deschide iar Sânzienele vor ieși la dans.

Se spune că cine nu crede în existența acestor făpturi magice va fi lovit de boală și neputință și va suferi de blestemul acestora. Totodată, o tradiție străveche spune că în ziua de Sânziene nu ar trebui să faci curățenie, altfel vei avea parte de ghinion. Se spune că oamenii ar trebui  să folosească roua care se găsește pe plante în dimineața zilei de 24.

Această rouă are puteri tămăduitoare, conform tradiției. Însă dacă aceasta nu este folosită, Sânzienele se vor înfuria și îl vor blestema pe cel ce nu se bucură de darul lor. O altă superstiție spune că oamenii trebuie să facă focuri pe cel mai înalt deal și să joace în jurul focului pentru a alunga spiritele rele.

O altă superstiție spune că dacă vei auzi cucul cântând înainte de Sânziene, atunci vara va fi la început călduroasă, iar spre sfârșit secetoasă. Însă dacă auzi cucul după sânziene, atunci va fi foamete peste pământ. Cele mai multe superstiții care au legătură cu sărbătoarea Sânzienelor fac referire la recoltele și bunăstarea oamenilor pe tot parcursul anului. 

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cum se îngrijește corect Aloe Vera, una dintre cele mai iubite plante de interior
Te întrebi cum se îngrijește corect planta de Aloe Vera? Mai jos găsești câteva sfaturi utile de la specialiști. Aceasta este una dintre cele mai iubite plante de interior și poate fi integrată cu...
2
Timp liber
Cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Sfaturi de la specialiștii în curățenie
Există o mulțime de metode prin care poți reda frumusețea băii tale. Descoperă și tu cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Acesta sfaturi de la specialiștii în curățenie te vor ajuta...
3
Divertisment
Demi Moore a împlinit recent 62 de ani, dar arată ca o adolescentă în costum de baie. Actrița și-a aniversat câinele cu o serie de poze sexy
Demi Moore a împlinit recent 62 de ani, dar arată ca o adolescentă în costum de baie. Actrița și-a aniversat câinele cu o serie de poze sexy, iar fanii au remarcat imediat corpul ei...
4
Timp liber
Ingredientul secret din plăcinta cu mere. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Vremea rece de afară ne îndeamnă să petrecem mai mult timp în casă. Dacă vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu gustul copilăriei, atunci poți să pregătești una dintre cele mai îndrăgite rețete de...
5
Horoscop
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. 3 nativi manifestă abundența
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. Trei nativi din zodiac manifestă abundența în viața lor. Această perioadă pare să fie de bun augur pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Se schimbă...
PARTENERI