Trecerea la ora de vară se face în fiecare an, în ultima duminică din luna martie. Ora 02:00 devine ora 03:00. Zilele devin mai lungi, iar nopțile se fac mai scurte. Ceasurile de pe întreg teritoriul țării vor fi date cu o oră înainte.
Trecem la ora de vară
Luna martie a fost plină de momente importante. Pe 20 martie a avut loc echinocțiul de primăvară. Se spune că după acest moment începe primăvara din punct de vedere astronomic, iar zilele devin mai lungi decât nopțile.
Însă trecerea la ora de vară se va face în ultima duminică din luna aceasta. Multe țări din lume au decis să nu mai facă această schimbare.
Un studiu a constatat că aproape 60% dintre țările lumii au renunțat să mai schimbe ora de două ori pe an. La sfârșitul anului 2022, alte două țări au decis să nu mai modifice ora.
Cu toate acestea, în România, și multe alte țări din lume, această practică este în continuare folosită. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, iar zilele vor fi mai lungi și mai luminoase.
Ora de vară reprezintă un adevărat sistem, uniform, care menționează faptul că ceasurile trebuie date înainte cu o oră în timpul lunilor de vară pentru a prelungi durata luminii.
Ora de vară presupune creșterea perioadei de lumină. Studiile au arătat că această schimbare poate aduce o mulțime de beneficii la nivel social și nu numai.
Potrivit statisticilor, cele mai multe accidente rutiere au loc la căderea serii. Acum, că zilele vor fi mai lungi, experții se așteaptă să scadă numărul incidentelor de pe șosea.
Schimbarea orei de vară înseamnă și faptul că vom dormi cu 60 de minute mai puțin. Chiar dacă primele zile vor fi mai dificile, organismul se va adapta treptat la această schimbare, spun specialiștii de la Healthline.com. În noaptea dintre 30 și 31 martie va avea loc această schimbare importantă.
Ce țări au renunțat la trecerea la ora de vară
Trecerea la ora de vară ar putea fi benefică pentru cei mai mulți dintre noi. Experții susțin că razele soarelui vor străluci mai mult pe cer atunci când ziua va fi mai lungă. Astfel, oamenii se vor putea bucura mai mult de vitamina D, esențială organismului nostru.
Țările au dreptul legal de a renunța la această schimbare, însă multe au preferat să păstreze acest sistem. Toate țările Uniunii Europene continuă să schimbe ora de două ori pe an. În ultimii ani, Iordania, Iranul și Siria au renunțat la ora de vară. Mexic a renunțat, de asemena, la schimbarea orei.
Practica schimbării orei este una care datează încă din 1784 și a funcționat de minune până la venirea Primului Război Mondial. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ceasurile au fost ținute permanent cu o oră înainte în unele țări, scrie Britannica.com.
Acest lucru s-a întâmplat din rațiuni politice și nu numai. În 1986, Congresul SUA a adoptat o nouă lege și a mutat trecerea la ora de vară în prima duminică din luna aprilie. Lucrurile s-au schimbat din nou în 2007, atunci când s-a stabilit că ora de vară în SUA va fi schimbată la a doua duminică din martie.