Există mai multe tipuri de cozonac. Cele mai multe rețete de cozonac sunt cu cacao, nucă și rahat, însă versiunile mai noi includ o umplutură delicioasă de ciocolată. Cel mai cunoscut cozonac cu umplutură de ciocolată este cozonacul Babka.
Babka se prepară în bucătăriile Europei de Est, de obicei în Polonia sau în alte zone precum în Israel. Textura acestui cozonac este mai puțin pufoasă decât a cozonacului clasic. Nu doar cozonacul Babka are umplutură de ciocolată. Există rețete care includ un amestec senzațional de ciocolată și nucă.
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată
Pentru început vei avea nevoie de ingredientele necesare pentru aluat. Aluatul necesită foarte multă atenție.
Procesul este unul îndelungat și destul de pretențios. Ingredientele trebuie să fie de cea mai bună calitate și trebuie folosite doar după ce au ajuns la temperatura camerei.
Mai apoi are loc și procesul de frământare, însă poți încerca oricând și o rețetă de cozonac fără frământare.
După ce ai frământat aluatul trebuie să-l lași la dospit pentru a crește cât mai frumos, iar mai apoi urmează umplutura și împletirea cozonacului pentru a putea fi pus în formele speciale.
Pentru umplutură vei avea nevoie de 200 gr de unt, 200 gr de zahăr, 175 de ciocolată neagră cu 70 % cacao, 75 gr de cacao, 150 gr de nuci măcinate sau tocate mărunt, 1 linguriță esență de vanilie sau esență de rom, lapte sau apă pentru a obține consistența dorită.
Pune untul, zahărul și ciocolata într-o cărticioară, la foc mic. Amestecă bine ingredientele până când se topesc și ai obținut o compoziție omogenă.