Un nou studiu care a supus șoarecii la o varietate de diete a constatat că factorii genetici au avut un efect mult mai mare asupra duratei lor de viață decât obiceiurile alimentare. Specialiștii spun că dacă vrei să trăiești mai mult, poți controla obiceiurile alimentare, însă factorii genetici vor continua să joace un rol extrem de important.
Un nou studiu a descoperit secretul unei „vieți mai lungi”
Pentru cercetarea citată, aproape 1 mie de șoareci diferiți genetic au primit una dintre cele cinci diete. Soarecii consumă 60% din caloriile de bază zilnic. Șoarecii consumă 80% din caloriile de bază zilnic. Șoarecii nu pot mânca o zi pe săptămână, dar în celelalte pot mânca atât cât doresc. Șoarecii nu pot mânca două zile consecutive, dar pot consuma oricât doresc în următoarele zile.
Șoarecilor li s-au făcut teste de sânge periodice. Cei care au urmat o dietă nerestricționată au trăit în medie 25 de luni. Cei care au urmat dietele cu post intermitent au trăit aproximativ 28 de luni.
Șoarecii care au consumat 80% dintre caloriile inițiale au trăit aproximativ 30 de luni. Șoarecii care au consumat 60% din valoarea inițială au trăit 34 de luni. Intervalele de viață au variat în cadrul fiecărui grup.
Cercetătorii au stabilit că dietele foarte sărace în calorii prelungesc durata de viață a șoarecilor, indiferent de cantitatea lor de grăsime corporală sau de nivelul de glucoză din sânge.
Cu toate acestea, autorii studiului au fost surprinși să vadă că șoarecii care au trăit cel mai mult cu dietele restrictive au pierdut cel mai puțin în greutate. Totul s-a întâmplat în ciuda faptului că au mâncat mai puțin.
Concluzia cercetătorilor a fost surprinzătoare. În timp ce restricția calorică este în general bună pentru durata de viață, datele au arătat că pierderea în greutate pierde în fața factorilor genetici.