Modificarea aspectului unghiilor, fie că este vorba de culoare, fie de textură, poate indica uneori o problemă de sănătate. Infecțiile fungice, loviturile puternice, lacul de unghii și fumatul se numără printre factorii care forțează unghiile să își schimbe culoarea.
Unghiile trădează starea ta de sănătate
Nu de puține ori, aceste modificări pot fi cauzate de dificultăți de respirație, probleme cu ficatul sau de circulație, notează publicația Sportskeeda.
Dincolo de aspectul lor estetic, unghiile sunt adesea un indiciu de încredere al stării de sănătate.
Ele pot ascunde probleme serioase de sănătate, de la boli cardiace și tulburări metabolice, până la carențe nutriționale sau un sistem imunitar vulnerabil.
Dacă organismul se confruntă cu anumite probleme, unghiile ar putea începe să-și schimbe culoarea și chiar să apară striații. Dungile fine, paralele observate pe unghii pot reflecta scăderea imunității, hipotiroidismul sau lipsa de fier.
Infecții fungice ale unghiilor
Onicomicoza este o astfel de infecție care poate transforma unghiile în galben, verde sau maro.
Infecția se poate extinde și se poate agrava.
Traumă sau rănire
Când te lovești la unghie, ea poate căpăta o nuanță neagră sau violet, o afecțiune cunoscută sub numele de hematom subungual.
Psoriazis
Este posibil să observi modificări la nivelul unghiilor, cum ar fi găuri, fisuri sau decolorări ale unghiei dacă suferi de psoriasis.
Deficit de fier
Dacă ești anemică, unghiile ar putea deveni de culoare albicioasă, o afecțiune cunoscută sub numele de leuconichie. Dacă suferi de această afecțiune ar fi bine să consumi alimente bogate în fier. Ele te pot ajuta în menținerea sănătății organismului,
Probleme respiratorii
Afecțiuni precum Bronhopneumopatia Obstructiva Cronică (BPOC) pot da o culoare vineție unghiilor tale din cauza lipsei de oxigen.
Boli de ficat
În acest caz, unghiile pot avea o tentă gălbuie sau sunt mai palide decțt ar fi normal. Adresează-te imediat unui medic specialist pentru a investiga problema.
Disfuncții cardiace sau circulatorii
Unghiile cu o nuanță albăstruie pot trăda o insuficiență cardiacă. De asemenea, petele roșii la nivelul suprafeței unghiei pot fi simptom al unei afecțiuni cardiace.
Boli pulmonare
Sunt trădate, de asemenea, de petele roșii de la suprafața unghiei.
Boli tiroidiene
Dacă unghiile tale sunt exagerat de fragile, de vină poate fi o afecțiune tiroidiană. În special hipotiroidismul (insuficiența de iod în organism) are ca efect fragilitatea unghiilor, potrivit Healthshots.
Diabet
Această boală metabolică cronică poate antrena ca efect o decolorare a unghiilor, care poate merge până la o culoare galbenă a lor. De altfel, acest simtom alături de înroșirea pielii din jurul pielii sunt considerate indicii timpurii ale instalării diabetului, potrivit aceleiași publicații.
Melanom (cancer)
Dacă ai remarcato dungă închisă la culoare sau sau o pată neobișnuită pe unghie, și mai ales dacă pare să fie în evoluție, este imperios necesar să consulți un medic dermatolog.