Unt preparat în casă. Două metode simple de preparare

Dacă ai avut bunici care au locuit la țară, cu siguranță ai avut ocazia să deguști unt preparat în casă. Aroma era inconfundabilă, iar textura foarte cremoasă, se întindea perfect pe felia de pâine.

Maria Udrea
Publicat: 6 aprilie 2023, 6:05

În trecut, laptele de vacă sau de oaie era un aliment nelipsit din casele oamenilor care locuiau la țară. Chair dacă nu dețineau ei animalele respective, aveau probabil vecini de la care procurau lapte proaspăt. Laptele se consuma fie proaspăt, fie procesat sub formă de iaurt, de brânză sau de unt. Toate aceste produse preparate în casă erau și gustoase, dar și foarte sănătoase.

Laptele se folosea natural, nediluat cu apă sau nedegresat, iar produsele erau de o calitate incomparabilă cu cea de azi.

Descoperă și o rețetă de lapte de migdale preparat în casă.

Ce proprietăți are untul

Chiar dacă consumul de unt nu este foarte recomandat, servit cu moderație, nu poate aduce decât beneficii organismului. Untul are un conținut bogat nutrienți și grăsimi saturate, importante pentru sănătatea organismului.

Untul natural este bogat în vitamine liposolubile, precum vitamina A, D, E și K.

Vitamina A este benefică pentru o vedere bună și un sistem imunitar puternic. Despre vitamina D se știe că ajută organismul să își fixeze calciu acolo unde este nevoie de el. Vitamina E este foarte importantă pentru sănătatea si frumusețea pielii. Vitamina K este esențială pentru menținerea sănătății vaselor sanguine.

Dintre minerale prezente în unt, cel mai important este seleniul, dar conține și multe altele necesare unui organism sănătos.

Poți prepara untul de casă în două variante: din lapte proaspăt, nedegresat sau din smântână grasă pentru frișcă.

Unt preparat în casă din lapte proaspăt

Dacă ai de unde procura lapte proaspăt, despre care să știi că este natural, vei obține o bunătate de unt. În plus, îți rămâne și laptele degresat, perfect pentru a fi consumat după preferințe.

Presupunând că ai doi litri de lapte, pune la fiert un litru, apoi adaugă-l fierbinte peste celălalt litru de lapte. Lasă vasul cu lapte la temperatura camerei timp de 24 de ore sau până când acesta se îngroașă ca iaurtul.

Gospodinele din mediul rural îi spuneau lapte prins. Laptele prins formează la suprafață un strat generos de grăsime, care este de fapt smântâna naturală. Poți să separi această smântână și prepari din ea untul, dar la fel de bine poți amesteca tot laptele, pentru că untul se va forma la suprafață. Amestecă intens cu un mixer sau cu blenderul, apoi separă untul de la suprafață și pune-l într-un bol. Laptele rămas în vas este lapte bătut, pe care îl poți consuma ca atare.

Mai amestecă untul din bol timp de 10-15 minute și îndepărtează lichidul care se formează. Acesta se numește zer și are diferite întrebuințări. Abia după ce nu se mai formează zer este gata untul. Pune untul într-o sită și trece-l pin apă rece pentru a elinina zerul. Apoi îl poți pune într-o caserolă pentru a-i da formă dretunghiulară. Pune untul la rece pentru a se întări precum cel din comerț.

Unt preparat în casă din smântână pentru frișcă

Această metodă este mai simplă și mai rapidă. Lasă smântâna la temperatura camerei timp de cel puțin o oră. Apoi introduci mixerul în ea și amesteci până când obții o frișcă tăiată. Frișca tăiată este atunci când se formează și cremă, dar și lichid.

Smântâna se mixează energic până când se obține și cremă și lichid / Shutterstock

Descoperă și cum se bate frișca din smântână.

Separă lichidul format și continuă amestecarea. Pe măsură ce se formează din nou lichid, separă-l. Amestecă până când nu se va mai forma deloc lichid.

Procedezi ca la pasul anterior și pui untul într-o sită deasă. Îl treci prin apă rece pentru a elimina tot zerul, apoi îl modelezi într-un bol sau o caserolă.

Untul de casă este mai cremos și mai sănătos / Shutterstock

Poți adăuga și puțină sare în unt, doar dacă dorești să păstrezi untul timp îndelungat în frigider. Nesărat îl poți păstra până la 2 săptămâni, iar sărat până la o lună.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI