În trecut, laptele de vacă sau de oaie era un aliment nelipsit din casele oamenilor care locuiau la țară. Chair dacă nu dețineau ei animalele respective, aveau probabil vecini de la care procurau lapte proaspăt. Laptele se consuma fie proaspăt, fie procesat sub formă de iaurt, de brânză sau de unt. Toate aceste produse preparate în casă erau și gustoase, dar și foarte sănătoase.
Laptele se folosea natural, nediluat cu apă sau nedegresat, iar produsele erau de o calitate incomparabilă cu cea de azi.
Descoperă și o rețetă de lapte de migdale preparat în casă.
Ce proprietăți are untul
Chiar dacă consumul de unt nu este foarte recomandat, servit cu moderație, nu poate aduce decât beneficii organismului. Untul are un conținut bogat nutrienți și grăsimi saturate, importante pentru sănătatea organismului.
Untul natural este bogat în vitamine liposolubile, precum vitamina A, D, E și K.
Vitamina A este benefică pentru o vedere bună și un sistem imunitar puternic. Despre vitamina D se știe că ajută organismul să își fixeze calciu acolo unde este nevoie de el. Vitamina E este foarte importantă pentru sănătatea si frumusețea pielii. Vitamina K este esențială pentru menținerea sănătății vaselor sanguine.
Dintre minerale prezente în unt, cel mai important este seleniul, dar conține și multe altele necesare unui organism sănătos.
Poți prepara untul de casă în două variante: din lapte proaspăt, nedegresat sau din smântână grasă pentru frișcă.
Unt preparat în casă din lapte proaspăt
Dacă ai de unde procura lapte proaspăt, despre care să știi că este natural, vei obține o bunătate de unt. În plus, îți rămâne și laptele degresat, perfect pentru a fi consumat după preferințe.
Presupunând că ai doi litri de lapte, pune la fiert un litru, apoi adaugă-l fierbinte peste celălalt litru de lapte. Lasă vasul cu lapte la temperatura camerei timp de 24 de ore sau până când acesta se îngroașă ca iaurtul.
Gospodinele din mediul rural îi spuneau lapte prins. Laptele prins formează la suprafață un strat generos de grăsime, care este de fapt smântâna naturală. Poți să separi această smântână și prepari din ea untul, dar la fel de bine poți amesteca tot laptele, pentru că untul se va forma la suprafață. Amestecă intens cu un mixer sau cu blenderul, apoi separă untul de la suprafață și pune-l într-un bol. Laptele rămas în vas este lapte bătut, pe care îl poți consuma ca atare.
Mai amestecă untul din bol timp de 10-15 minute și îndepărtează lichidul care se formează. Acesta se numește zer și are diferite întrebuințări. Abia după ce nu se mai formează zer este gata untul. Pune untul într-o sită și trece-l pin apă rece pentru a elinina zerul. Apoi îl poți pune într-o caserolă pentru a-i da formă dretunghiulară. Pune untul la rece pentru a se întări precum cel din comerț.
Unt preparat în casă din smântână pentru frișcă
Această metodă este mai simplă și mai rapidă. Lasă smântâna la temperatura camerei timp de cel puțin o oră. Apoi introduci mixerul în ea și amesteci până când obții o frișcă tăiată. Frișca tăiată este atunci când se formează și cremă, dar și lichid.
Descoperă și cum se bate frișca din smântână.
Separă lichidul format și continuă amestecarea. Pe măsură ce se formează din nou lichid, separă-l. Amestecă până când nu se va mai forma deloc lichid.
Procedezi ca la pasul anterior și pui untul într-o sită deasă. Îl treci prin apă rece pentru a elimina tot zerul, apoi îl modelezi într-un bol sau o caserolă.
Poți adăuga și puțină sare în unt, doar dacă dorești să păstrezi untul timp îndelungat în frigider. Nesărat îl poți păstra până la 2 săptămâni, iar sărat până la o lună.