Nu ai nevoie decât de două ingrediente și de borcane de sticlă sterilizate pentru a prepara această rețetă. Poți pune și câteva pachete de vinete coapte și la congelator. Însă gustul lor se diminuează după decongelare. Conservate la borcan vei fi plăcut surprinsă cât de gustoase vor fi.
Tot ce ai de făcut este să coci vinetele ca pentru rețeta de salata clasică de vinete. Le cureți, le lași la scurs apoi le pui în borcane cu o mică cantitate de sare. Te vei bucura de gustul salatei de vinete la fel ca vara, dar și de alte preparate delicioase. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a conserva și tu vinetele la borcan.
Vinete la borcan pentru iarnă – Ingrediente
- 3 kg vinete coapte;
- 30 gr sare pentru murături, neiodată.
Rețetă de vinete conservate la borcan – Mod de preparare
Alege pentru această rețetă vinete mari, cărnoase și din cele cu mai puține semințe. Înainte de a le pune la copt, spală vinetele bine cu apă rece, apoi șterge-le. Pune vinetele într-o tavă de cuptor, acoperită cu hârtie de copt. Coace-le pentru aproximativ 40 de minute la 200 de grade. Dacă stai la curte și ai în dotare un grătar, nu ezita să coci vinetele pe el. Vor ieși mai gustoase.
Cum poți curăța vinetele mai bine și mai rapid
După ce ai copt vinetele, scoate tava pe blatul de lucru. Presară sare peste vinete și acoperă-le cu o folie de prospețime. Lasă-le să se înăbușe sub folie timp de 15-20 de minute. Coaja vinetelor se va desprinde frumos de pe miez dacă folosești această metodă. Așezi câte o vânătă coaptă pe un tocător, o secționezi în două și cu o spatulă de lemn răzuiești imediat miezul vinetelor de pe coajă.
Vezi mai multe imagini cu vinetele coapte în GALERIA FOTO!
Mai poți curăța vinetele deasupra unui bol cu apă rece, umezindu-ți frecvent mâinile. Nu le curăța în chiuvetă direct sub jetul de apă pentru că se va pierde din gustul lor. Pune vinetele curățate într-o sită și lasă-le la scurs până când se răcesc.
Cum pui vinete la borcan pentru iarnă
După ce se scurg bine vinetele coapte le toci cu satârul de lemn ca pentru salată. Pune-le într-un bol, presară sarea peste ele și amestecă-le bine.
Spală borcanele și capacele, pune-le într-o tavă metalică și sterilizează-le în cuptorul aprins la 200 de grade Celsius, pentru 10 minute. Nu stinge cuptorul după ce scoți borcanele.
Umple borcanele cu vinetele coapte și închide-le ermetic cu capacele din dotare. Pune tava cu borcanele pline cu vinete la cuptor și mai lasă-le 10 minute cu focul aprins.
După stingerea focului, lasă borcanele în cuptor, să se răcească lent. Răcirea lentă le asigură o conservare sigură. Etichetează frumos borcanele cu vinete și transferă-le pe raftul din cămară. Îți vor fi de folos mai târziu când tarabele din piață nu vor mai fi pline cu vinete.
Iar dacă nu ai idee cum să mai gătești aceste vinete la borcan pentru iarnă, îți recomandăm o rețetă de salată de vinete cu tahini, din bucătăria orientală.