Vinetele sunt sunt ideale și pot fi incluse în diferite mâncăruri, atât pentru gust, cât și pentru consistență. Textura cremoasă a miezului din vinete se combină armonios atât cu carnea tocată, cât și cu legume. Dar pe lângă gust și consistență, acestea au multe beneficii pentru sănătatea organismului.
Deși au puține calorii, vinetele sunt o sursă bogată de nutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți. Având un conținut de aproape 95% apă, consumul de vinete ajută la eliminarea toxinelor din organism. Indiferent că alegi să le consumi preparate pe grătar, la cuptor, în salată sau sub formă de tocănițe, acestea au un efect benefic asupra organismului.
Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea uneia dintre rețetele delicioase cu vinete.
Vinete umplute cu carne tocată – Ingrediente
- 2 vinete mari
- 300 gr carne tocată, la alegere
- 50 gr orez
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 2 căței de usturoi
- 2-3 linguri de ulei
- sare și piper, după gust
- puțin cimbrișor uscat
- 2 roșii mari
- 1 legătură de pătrunjel verde.
Rețetă de vinete umplute și preparate la cuptor – Mod de preparare
Începe cu pregătirea vinetelor, apoi a umpluturii care necesită mai mult timp de preparare.
Spală bine vinetele pe coajă, apoi taie transversal câte o fâșie din ele. Taie fâșia atât cât să poți scobi miezul vinetelor. Crestează miezul cu vârful unui cuțit, lăsând margini de 5-6 mm grosime. Apoi, scobește miezul cu o lingură, urmărind marcajul trasat cu cuțitul.
Toacă miezul vinetelor mărunt, dar nu ca pentru salata de vinete. Presară sare în bărcuțele de vinete formate. Lasă-le să se deshidrateze ușor, apoi șterge-le bine în interior cu prosoape de hârtie.
Cum pregătești umplutura pentru vinete
Curăță ceapa și morcovul, clătește-le cu apă rece și toacă-le mărunt. Curăță și usturoiul și toacă-l rondele. Pune uleiul într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului. Lasă-l să se înfierbânte și adaugă ceapa, morcovul și usturoiul.
Călește aceste legume în ulei pentru 2-3 minute, apoi adaugă vinetele tocate și amestecă bine ingredientele.
Clătește orezul cu apă rece, scurge-l și adaugă-l în tigaie. Amestecă bine orezul cu legumele din tigaie pentru alte 2-3 minute. Amestecă carnea tocată cu sare, piper, cimbrișor și boia de ardei dulce. Adaug-o peste ingredientele din tigaie, amestecând intens pentru omogenizare. Stinge focul și lasă ingredientele să se tempereze 10 minute. Adaugă pătrunjelul verde tocat și umple cele două bărcuțe de vinete cu acest amestec.
Spală roșiile și toacă-le în cuburi mici. Pregătește un vas termorezistent pe care îl ungi ușor cu ulei. Așază în el cele două vinete umplute cu carne tocată. Presară cuburile de roșii pe deasupra și pune vasul la cuptor pentru 20 de minute, la 175 de grade Celsius.
Poți servi vinetele umplute cu mozzarella răzuită pe deasupra sau cu o lingură de smântână. Sunt delicioase în ambele combinații, dar și simple. Testează și o rețetă de cele mai bune bruschete cu anșoa. Ai aici trei rețete simple și gustoase.
Vezi mai multe imagini cu vinetele umplute în GALERIA FOTO!
Iar dacă ți-am stârnit apetitul de preparate cu vinete, îți mai recomandăm și o rețetă de vinete evantai cu mozzarella și roșii.