Tot pe 9 martie, creștinii comemorează sărbătoarea celor 40 de Mucenici din Sevastia. Aceștia au fost martirizați în Capadocia în timpul domniei împăratului roman Licinius.
Acești soldați au fost torturați până la moarte, drept pedeapsă pentru refuzul lor de a se închina unor idoli păgâni. Curajul și dorința lor de a își păstra neștirbită credința creștină i-au transformat în sfinți martiri. Ziua Sfinților 40 de Mucenici este considerată de români una dintre cele mai populare sărbători ale primăverii, alături de sărbătoarea Paștelui.
Ziua Sfinților 40 de Mucenici: tradiții și semnificații
Conform tradiției populare, oamenii cred că după Babe, urmează nouă zile călduroase și frumoase, pe care le numesc Zilele Moșilor. Mai blânzi decât Babele, Moșii durează până pe data de 17 martie.
Mucenicii, o ofrandă adusă celor 40 de soldați creștini din Sevastia
În ziua de 9 martie, pentru a aduce o ofrandă celor 40 de soldați creștini din Sevastia, în casele creștinilor se pregătesc mucenici. În funcție de zona geografică, aceste „ofrande” poartă numele de măcenici, sfințișori sau bradoși.
Mucenicii se pot prepara sub forma de colăcei copți în cuptor, unși cu miere și acoperiți cu nucă sau fierți în apă cu zahăr.
Mucenicii sunt preparați cu mare grijă și oferiți apoi de pomană apropiaților.
În Muntenia și Dobrogea, acest preparat delicios este fiert în apă cu scorțișoară, zahăr și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.
În zona Moldovei, mucenicii sunt pufoși și aromați și sunt împletiți în forma literei 8, simbol al echilibrului divin și al infinitului. Aluatul din care sunt realizați mucenicii moldovenești este asemănător celui de cozonac. Mierea și nuca sunt ingrediente de bază în decorarea mucenicilor.
Alte tradiții de Ziua Sfinților 40 de Mucenici
Conform tradiției, bărbații trebuie să bea 40 sau 44 de pahare cu vin pentru a fi sănătoși și puternici tot anul, scrie Digi24.ro.
În Bucovina, tradiția spune că în această zi bărbații merg la pescuit. Persoana care va prinde patruzeci de pești și va avea curajul să înghită unul viu va avea noroc tot anul atunci când va merge la pescuit.
Acesta este și motivul pentru care oamenii din această zonă fierb și mănâncă 40 de peștișori, în Ziua Sfinților 40 de Mucenici.
În Muntenia, pe 9 martie, femeile stropesc în gospodărie cu agheasmă. Printre obiectele vizate se numără articolele vestimentare și vasele în care se gătesc preparatele de post. În unele case, femeile stropesc și ustensilele de bucătărie în care se gătesc preparatele de sărbători.
Prin acest ritual, oamenii se asigură că în gospodăria lor va fi hrană și belșug până la recolta următoare. Ceremonialul se încheie cu tămâierea încăperilor casei.
Credincioșii consideră că în ziua Mucenicilor se deschid mormintele și Porțile Raiului. Spiritele celor trecuți în neființă sunt întâmpinate cu focuri aprinse și mese întinse, conform Mediafax.ro.
Începutul Anului Agrar
Ziua de 9 martie marchează și începutul Anului Agrar. În ziua Sărbătorii Mucenicilor se face prognoza vremii până la finalul anului.
Conform tradiției, dacă pe 9 martie plouă, va ploua și în ziua de Paști. În plus, dacă tună în timpul acestei zile, este un semn bun. Se spune că va urma o vară favorabilă agriculturii, iar recoltele vor fi bogate.
Dacă în ajunul Zilei Sfinților 40 de Mucenici este vreme rece, iar pământul îngheață, se spune că iarna va dura până în ziua de Sfântul Gheorghe, iar toamna va fi una lungă.
Un alt obicei al românilor din zonele rurale este pornirea simbolică a plugului. Ziua Sfinților 40 de Mucenici este o sărbătoare consacrată agricultorilor. Scoaterea plugului în fața casei simbolizează deschiderea sezonului de agricultură, a muncilor specifice primăverii.
În trecut, acesta era momentul în care plugarii înțelegerile pentru întovărășire. Genul acesta de acorduri tacite erau încheiate cu petreceri de pomină.
Se spune că tot ce e semănat pe 9 martie o să rodească de 40 de ori mai mult, iar cine nu respectă sărbătoarea va suferi timp de 40 de zile.