Ți-am pregătit această listă care să te ajute să economisești timp și suferință. Specialiștii în psihologie recomandă să le integrezi cât mai devreme în viața ta, pentru a fi mai împlinită și relaxată.
8 lecții pe care oamenii le învață târziu în viață
Cu siguranță te-ai întâlnit până acum cu una dintre aceste lecții de viață. Sau te-ai aflat în contexte care ți-ar fi fost mult mai favorabile dacă le-ai fi conștientizat mult mai devreme.
Fericirea este o alegere
Este o pastilă greu de înghițit, dar adevărul este că fericirea nu este ceva care ți se întâmplă pur și simplu. Este o decizie pe care o iei în fiecare zi. Potrivit psihologiei, uiți adesea că fericirea ta se află în mare parte în controlul tău. Ai tendința să crezi că aceasta depinde de factori externi, fie că este vorba despre o promovare la locul de muncă, o mașină nouă sau partenerul perfect.
Dar, în realitate, este vorba de a recunoaște aspectele pozitive ale vieții tale și de a alege să fii fericită cu ceea ce ai. Acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să nu te străduiești să obții întotdeauna mai mult. Înseamnă doar că ar trebui să apreciezi locul în care te afli în călătoria ta.
A trăi în prezent este cheia
Expertul în budism Lachlan Brown a petrecut o lungă perioadă de timp pentru a studia și înțelege importanța prezentului. Aceasta este una dintre învățăturile cheie ale budismului, mai exact, conceptul de mindfulness. Adică să fii prezentă în momentul prezent.
„De multe ori ai tendința să te gândești prea mult la trecut sau să își faci griji pentru viitor. Ești adesea atât de prinsă în ceea ce a fost și ceea ce ar putea fi, încât uiți să apreciezi ceea ce este.”, a declarat Brown.
Amintește-ți mai des să trăiești cu adevărat în prezent. Și să apreciezi frumusețea fiecărui moment, înainte să te uiți în urmă și să realizezi cât timp ai pierdut.
Eșecul este o piatră de hotar pentru succes
Una dintre cele 8 lecții pe care oamenii le învață târziu în viață are legătură cu eșecul. Acesta este o parte integrantă a succesului. Eșecul nu este sfârșitul drumului. Este doar un ocol sau o oprire. Îți oferă șansa să îți evaluezi abordarea, să înveți din greșeli și să redevii mai puternică. Îmbrățisează eșecul pentru a crește și a te dezvolta. Poți practica zilnic acest obicei recomandat de psihologi.
Importanța de a renunța
Una dintre cele mai vitale învățături din budism este principiul detașării sau al renunțării. Este vorba despre înțelegerea impermanenței vieții și despre a nu te agăța de lucruri, oameni sau experiențe. Să te agăți de răni din trecut, de ranchiună sau de regrete adesea face mai mult rău decât bine. Poate duce la stres, anxietate și depresie.
Iar de cele mai multe ori, nu poți schimba sau controla aceste lucruri. Renunțarea poate duce la pace interioară și fericire.
A fi egoist poate fi altruist
Sună contraintuitiv, nu-i așa? În schimb, acorzi adesea prioritate nevoilor altora în detrimentul tău. Crezi că altruismul este cheia pentru a fi o persoană mai bună. Dar psihologia spune că, uneori, este necesar să fii și puțin egoistă.
A avea grijă de tine din punct de vedere emoțional, fizic și mental nu este important doar pentru bunăstarea ta. Îți permite să poți avea mai bine grijă de cei din jurul tău.
Acceptarea este cheia pentru pacea interioară
În budism, există o învățătură profundă: „Ceea ce reziști, persistă”. Acest lucru înseamnă că lupta împotriva realității nu duce decât la suferință. Pe de altă parte, acceptarea a ceea ce se întâmplă în viața ta poate duce la pace interioară.
Studiile arată că acceptarea, fie că este vorba de acceptarea sentimentelor tale, de recunoașterea greșelilor sau de acceptarea unei situații nefericite, poate reduce semnificativ suferința mentală.
Evită să te împotrivești schimbării sau să te agăți de trecut. Acceptarea îți poate aduce pace și mulțumire.
Este în regulă să spui nu
Dacă și tu obișnuiești să fii o persoană care le face pe plac oamenilor, este timpul să afli nu numai că este în regulă să spui nu. Dar este și necesar! A spune da la orice poate duce la stres, epuizare și chiar la resentimente.
Este esențial să stabilești limite și să îți prioritizezi propriile nevoi. Nu te teme de confruntarea celor din jur sau de faptul că i-ai putea dezamăgi. A spune nu este un aspect crucial al îngrijirii de sine și al menținerii unor relații sănătoase.
Perfecțiunea este un mit
Ar putea suna contraintuitiv, dar lupta pentru perfecțiune poate de fapt să te rețină din evoluție. În căutarea perfecțiunii, îți stabilești adesea obiective și standarde de neatins. Acest lucru poate duce la stres, anxietate și un sentiment constant de inadecvare.
Cercetările psihologice arată că perfecționismul poate fi dăunător pentru sănătatea mintală. În schimb, este mai sănătos să te străduiești pentru progres și creștere personală. Nu urmări iluzia perfecțiunii. Deoarece este doar un mit. Progresul și creșterea sunt cele care contează cel mai mult.