Poate crezi că unele activități te relaxează și te ajută să atingi o anumită stare de bine. Totuși, specialiștii spun că putem fi păcăliți cu ușurință de activitățile care ne fac să ne simțim preț de câteva ore, iar mai apoi putem experimenta stări de stres și anxietate.
Activități care ți-ar putea crește nivelul de anxietate
Atunci când te simți copleșită de emoții și sentimente simți că nimic nu merge așa cum îți dorești. Fie că este vorba de a sta în fața televizorului pentru câteva minute sau că alegi să ceri sfaturile celorlalți, aceste activități îți pot face mai mult rău decât bine.
Mulți oameni fac lucruri care le pot crește nivelul de stres fără ca măcar să-și dea seama. Terapetuții spun că este ușor să cazi într-o astfel de „capcană a stresului”. Cel mai important lucru este să începi să conștientizezi ce anume funcționează cu adevărat pentru tine și ce anume te face să te simți neliniștită la final.
Petreci multe ore în fața televizorului sau la cumpărături
Specialiștii spun că este ușor ca după o zi obositoare să te așezi pe canapea și să privești un film sau un show TV. În timp ce tu crezi că această activitate te relaxează, corpul tău poate avea o părere diferită. Atunci când crezi că te relaxezi privind un film sigur ești tentată să consumi alimente nesănătoase.
Uneori avem nevoie sunt câteva momente în care să ne detașăm complet de ceea ce se întâmplă în jur.
Totuși, aceste comportamente nu fac altceva decât să evite confruntarea emoțiilor pe care le simțim. Încercăm să „amorțim” sentimentele adevărate prin activități care ne țin mintea ocupată preț de câteva ore.
Fie că alegi să stai în fața televizorului sau să colinzi holurile magazinelor, toate aceste activități îți pot crea uneori mai multă anxietate decât ai crezut. În locul acestor activități poți face ceva care să-ți activeze mintea și corpul.
O plimbare în natură te poate ajuta să-ți pui mai ușor ordine în gânduri. Sportul te poate ajuta, de asemenea, să scazi nivelul de cortizol din organism.
Îți spui des să nu mai gândești negativ
Atunci când ai constant gânduri care te neliniștesc este bine să le confrunți. Dacă încerci să le eviți, acestea se vor întoarce în viața ta într-o formă sau alta, spun cei de la Huffpost.
Uneori este bine să vorbești cu tine despre ceea ce simți și să analizezi acele sentimente. Sigur, nu trebuie să aduci în viața ta gânduri negative, însă nu este necesar să le eviți și să-ți spui că nu există, mai ales când simți că te copleșesc. Ignorarea unei probleme nu va duce la rezolvarea ei.
Caută ajutor specializat și discută cu un terapeut despre ceea ce te neliniștește. Acest lucru te poate ajuta să te eliberezi de anxietate și stres. Este un proces îndelungat, dar care te va ajuta în timp.
Ceri opinia persoanelor din jurul tău
Uneori simți nevoia unei confirmări din partea celorlalți. Nu este nimic greșit în a te consulta cu oamenii dragi. Totuși, atunci când ajungi să abuzezi de acest lucru problemele tale se pot complica.
Primirea sfaturilor de la prea mulți oameni te poate face să-ți pierzi încrederea în propria judecată.
Uneori este bine să-ți asculți corpul și sufletul și să-ți urmezi intuiția. Ai nevoie de multă disciplină și răbdare pentru a putea să-ți asumi deciziile pe care le iei, spun cei de la Healthline.com.
Asculți zgomot alb
Despre zgomotul alb s-a spus că reușește să calmeze și să liniștească sugarii. Totodată, unele studii au arătat că zgomotul alb poate reduce nivelul de stres chiar și la persoanele adulte.
Cu toate acestea, zgomotul alb nu este potrivit pentru oricine. Pentru unele persoane acesta poate cauza mai mult stres și anxietate.
Este important să asculți ceea ce te calmează pe tine și să nu iei o decizie doar pentru a urma un trend. Descoperă mai multe și despre metoda inedită și creativă care te poate ajuta să scapi de insomnie.