Activități de îngrijire personală care ajută la reducerea stresului

Practicarea îngrijirii de sine în viața de zi cu zi nu trebuie să fie obositoare sau costisitoare. În multe cazuri, poate fi de fapt gratuit. Află despre lista cu activități de îngrijire personală care ajută la reducerea stresului.

Publicat: 22 decembrie 2022, 7:01
Pentru a aloca mai mult timp în ziua ta pentru îngrijirea de sine ar trebui să te concentrezi pe o experiență senzorială / Shutterstock

Pentru a aloca mai mult timp în ziua ta pentru îngrijirea de sine ar trebui să te concentrezi pe o experiență senzorială, spune Christine Karper, președinte de program pentru programul de consiliere clinică în sănătate mintală de la Universitatea din Phoenix.

„Aceasta este o parte a ceea ce se numește mindfulness.”

Activități de îngrijire personală care ajută la reducerea stresului

Karper recomandă să practici mindfulness prin stimularea celor cinci simțuri. Iată câteva modalități prin care poți face asta.

  • Aprinde o lumânare care are un miros pe care îl adori.
  • Arde uleiuri parfumate într-un difuzor.
  • Încălzește o cârpă și pune în interior pliculețe de ceai. Înfășoar-o în jurul mâinilor, pentru a imita experiența prosopului Oshibori.
  • Freacă în mâini o piatră netedă sau petale de trandafir pentru a le aprecia textura.
  • Ascultă muzică liniștitoare.
  • Stai afară și privește norii sau ascultă cântecul păsărilor.
  • Mănâncă încet mesele pentru a savura gustul.
  • Fă o vizită de recunoștință: scrie despre cineva care te-a influențat în mod pozitiv și vizitează-l sau sună-l pentru a discuta despre ceea ce ai scris.
  • Amintește-ți o amintire preferată și gândește-te la ceea ce ai simțit, văzut, mirosit și savurat în acest moment.
  • Privește fotografiile vechi care te aduc înapoi la vremuri bune.
  • Negestionarea stresului poate duce la rezultate negative pe termen lung, inclusiv diabet și hipertensiune arterială, spune Karper.

Pe de altă parte, îngrijirea consecventă de sine poate produce hormoni de vindecare precum serotonina.

Ne poate schimba mințile de la declanșarea reacțiilor de stres la trecerea implicită la o stare de relaxare, adaugă ea.

Durata activității de auto-îngrijire nu este mai importantă decât acțiunea în sine, notează Karper. „Nu trebuie să dureze mult”. spune ea.

„Poate fi o vacanță de două minute, de două sau de trei ori pe parcursul zilei. Este suficient pentru a avea un impact semnificativ statistic asupra bunăstării tale generale.”

Nivelul de stres e foarte mare

Dacă ești atât de stresată încât nu ai timp sau energie pentru a te dedica îngrijirii de sine, atunci ai nevoie cel mai mult de reînnoire! Prioritizarea îngrijirii de sine este o decizie pe care numai tu o poți lua. Schimbarea comportamentului poate necesita ceva efort. Acestea sunt câteva sfaturi pentru a te ajuta să faci modificări.

  • Stabilește un obiectiv: fii specifică cu privire la ceea ce dorești să încerci. De exemplu, petrece 5 minute pe zi concentrându-te pe respirație sau stai cu prietenii și nu te gândești la muncă de 3 ori pe săptămână.
  • Fă un plan: Cum îți vei îndeplini obiectivul? Care sunt pașii necesari? Împărțirea obiectivului în pași treptați îl va face să se simtă mai ușor de gestionat.
  • Notează-l: doar scriind planul tău, șansele de succes cresc cu 30%. A spune altor persoane va crește probabilitatea de a se împlini și mai repede.
  • Obține sprijin: găsește un „prieten” care se va implica în planul tău sau găsește un model, un mentor sau un antrenor.
  • Acțiuni de recompensă, nu rezultate! Este important să te întărești pentru a face pași pozitivi, mai degrabă decât să te concentrezi exclusiv pe atingerea obiectivului final.
  • Transformă zilele proaste în zile bune: încearcă să vezi eșecurile ca informații. Ce s-a întâmplat și cum poți face față diferit? Fii curioasă, nu te deprima! Dă noului comportament cel puțin trei încercări înainte de a renunța la el.
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI