Experții în sănătate recomandă evitarea acestor băuturi din cauza efectelor secundare negative. Consumul băuturilor energizante a explodat în perioada recentă, mai ales printre adolescenți. Peste 30% dintre adolescenți cu vârste între 12–17 ani consumă acest tip de băuturi în mod regulat.
Adevărul despre băuturile energizante
Într-o analiză complexă care a reunit 57 de studii, publicat pe 15 ianuarie, concluziile arată că adolescenții de sex masculin consumă mai multe energizante decât adolescentele. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o legătură între consumul acestor băuturi și vicii ca fumatul, alcoolul și substanțele interzise.
Tinerii care consumă energizante pot experimenta tulburări de somn și au un risc crescut de ADHD și suicid, scăderea capacității de învățare, tulburări psihologice ca depresia, panica și anxietatea. În cazurile mai severe, intervin complicații cardiace. Însă aceste efecte adverse sunt valabile la toate categoriile de vârstă, relatează Healthline.
Băuturile energizante pot da dependență
Adevărul despre băuturile energizante. Energizantele conțin foarte multă cofeină, în cantități care depășesc dozele zilnice recomandate pentru adulți. Consumul lor poate afecta sănătatea fizică și mentală a tinerilor, în particular când este vorba de un consum în exces.
Consumul de energizante simbolizează la un tânăr căutarea a ceva din exterior care să umple un gol interior, comentează terapeutul Anna Scott.
De asemenea, nevoia de energizante vine și din dorința de a se integra într-un grup sau de a-și crește performanțele la examene.
Consecința se traduce în dependență. Unii tineri consumă acest tip de băuturi din nevoia de acceptare socială, continuă experta.
Calitatea deficitară a somnului și insomnia se numără printre cele mai comune riscuri
Dar efectul general al energizantelor la toate vârstele vizează tulburările de somn, explică psihologul Erika Chiappini. Calitatea somnului are mult de suferit, mai ales dacă băutura este consumată după-amiaza sau seara.
Ca atare, au un impact asupra stării emoționale și a funcționării cognitive. Efectele pot fi durerile de cap, dificultățile de concentrare, oscilațiile emoționale, anxietatea și relațiile disfuncționale în familie sau în societate.
Persoanele care beau zilnic energizante dorm cu o jumătate de oră mai puțin decât cele care beau ocazional sau deloc, notează The Guardian, care citează un grup de cercetători. Mai mult, chiar și 1-3 doze băute lunar cresc riscul tulburărilor de somn.
Potrivit studiului citat, persoanele care consumă băuturi energizante zilnic s-au confruntat mai des cu trezirea în timpul nopții.
De asemenea, au reușit să adoarmă mult mai greu decât participanții din grupul care nu a consumat energizante. Studiul a mai relevat faptul că cu cât participanții au băut o cantitate mai mare de băuturi, cu atât au dormit mai puțin.
Consumul excesiv poate duce la complicații severe
Potrivit Centrelor de Control și Prevenție a Bolilor din SUA, printre multiplele efecte secundare ale enegizantelor se numără deshidratarea, complicațiile inimii (aritmii cardiace și insuficiență cardiacă), anxietatea, insomnia.
De asemenea, acestea pot duce la creșterea tensiunii arteriale, tulburări digestive (arsuri la stomac, greață și vărsături), insuficiență renală (din cauza cantității mari de cofeină, taurină și alte substanțe), dificultăți de respirație sau creșterea în greutate.
Aceste băuturi ar trebui evitate complet, conchid experții în sănătate. În plus, nu au nicio valoare nutrițională.