Shotul de ghimbir se prepară în cantități mici și este important de precizat că se bea din una, maximum două înghițituri. Descoperă mai multe și despre beneficiile ceaiului de ghimbir. Vezi de ce e recomandat în dieta ta.
„Ghimbirul reprezintă un remediu antibacterian și antiviral excelent, ideal pentru a combate o infecție sezonieră”,notează Schoffro Cook.
Cercetările relevă faptul că ghimbirul proaspăt este mult mai eficient decât cel uscat, însă majoritatea produselor cu ghimbir conțin ghimbir uscat.
Shoturile de ghimbir blochează infecțiile respiratorii
Un studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology a constatat că ghimbirul proaspăt s-a dovedit mult mai eficient decât ghimbirul uscat în blocarea virușilor de la nivelul tractului respirator.
Cercetătorii susțin că ghimbirul proaspăt funcționează prin stimularea celulelor mucoase. Acestea eliberează un compus (IFN-β) care activează apărarea sistemului imunitar, blocând invadatorii virali.
Este de ajutor și în prevenirea infecțiilor cu COVID
Cercetările din China sugerează că proprietățile antivirale ale ghimbirului sunt utile, împiedicând virusul să se conecteze la celulele sănătoase. În plus, este de ajutor în atenuarea inflamației care poate apărea în timpul infecției cu COVID-19.
Cine ar trebui să evite shoturile cu ghimbir
Pentru anumite persoane se recomandă evitarea acestei băuturi. „Cei care iau medicamente pentru subțierea sângelui să fie precauți când beau shoturi de ghimbir. În special pe perioade mai lungi de timp. Sau chiar să le evite”, completează Blyden-Taylor.
Rădăcina de ghimbir a fost folosită de mii de ani ca tonic pentru sănătate, în India și China antică. Dacă vrei să dai o șansă shotului de ghimbir, experții recomandă să o iei pas cu pas.
„Moderația este recomandată când încerci pentru prima dată shoturi cu ghimbir”, observă Kimberlee Blyden-Taylor, profesor la Universitatea de Științe ale Sănătății din Tempe.
O doză de ghimbir îți poate irita gura sau sinusurile. Pentru a te adapta la gustul ei picant, încearcă să diluezi doza de ghimbir într-un pahar cu apă sau suc de mere. Poți adăuga și puțină miere sau zeamă de lămâie.
Cercetările sugerează că ghimbirul poate crește riscul de sângerare. Fiind deosebit de picant, este nerecomandabil persoanelor cu arsuri la stomac, ulcere gastrice sau diaree activă.
Foarte precauți trebuie să fie diabeticii, căci ghimbirul poate scădea nivelul zahărului din sânge. E bine aceștia să-și monitorizeze nivelul de glucoză, în cazul în care consumă cantități mari sau iau suplimente cu ghimbir.