Se știe că alergiile pot varia ca intensitate. De aceea se recomandă ca în special persoanele cu o sensibilitate alergică a pielii să citească cu mare atenție etichetele, atunci când cumpără un produs de îngrijire a pielii.
Alergiile, pericolul ascuns din cremele cosmetice
Potrivit medicului alergolog Sandra Hong, nu e ieșit din comun să reacționezi brusc la un produs pe care îl credeai sigur. Prima oară când intri în contact cu un produs, mai poate dura ceva timp să se creeze o reacție, avertizează specialista. Cu cât folosești mai mult sursa iritantă respectivă, cu atât mai repede se va produce reacția alergică în viitor, observă Hong, citată deThe List.
Cea mai comună reacție alergică este dermatita de contact. Se caracterizează printr-o piele iritată. Zona afectată poate înțepa, se poate înroși și chiar umfla. Unul dintre cel mai des întâlniți alergeni provine din produsele chimice de îngrijire a pielii.
Cei mai periculoși alergeni
Astfel de alergeni frecvent întâlniți sunt incluși în produsele de îngrijire de bază precum serurile, cremele hidratante sau de peeling. Este așadar esențial să citești cu atenție etichetele. Printre acești alergeni se numără acizii, emolienții, uleiurile esențiale și parfumurile, potrivit Everyday Health.
Contrar opiniei populare, acizii ca cel salicilic și cel glicolic, dar și retinoizii topici pot provoca mai mult rău decât bine dacă sunt folosiți în exces, punctează Joshua Zeichner. Totuși, în pofida prezenței lor accentuate în cremele cosmetice de față, există metode de reducere a riscurilor unei reacții alergice.
Observă ce îți provoacă alergie
În primul rând, deși nu știi în prealabil dacă un ingredient nou îți poate provoca o anumită alergie, există anumite etape pregătitoare. Testează întotdeauna noul produs pe o dischetă, chiar dacă ți se pare sigur. Dacă nu ai mai folosit combinația respectivă de ingrediente, nu o testa mai întâi pe față. Învață să recunoști produsele la care dezvolți o reacție și elimină obiceiurile dăunătoare pentru piele.
Dacă ai deja o reacție, Sandra Hong recomandă să observi ce anume s-a modificat în rutina ta de îngrijire și ce a dus la acea reacție. Dacă alergia nu trece cu o cremă de la farmacie, ba chiar simptomele se înrăutățesc, medicul alergolog recomandă consultarea unui specialist.
Identifică alternative bune
Pe lângă evitarea produselor care îți irită pielea, te poți concentra pe identificarea unor alternative la acele creme, dar care nu sunt alergene. De exemplu, dacă ești sensibilă la anumiți acizi sau retinoizi, le poți înlocui cu niacinamidă, un ingredient frecvent folosit care are un efect similar acestora, recomandă dermatologul Azadeh Shirazi.
Persoanele sensibile la parfumurile conținute de produsele de îngrijire a pielii trebuie să caute alternative fără parfum.
Dacă ești predispusă la acnee, caută produse cu eticheta „non-comedogenic”. Ea indică faptul că ingredientele respective nu îți vor astupa porii. O sursă deloc de neglijat sunt și ingredientele naturale, la fel de eficiente ca ingredientele similare artificiale. Așadar nu le neglija, iar pielea ta îți va mulțumi.