Reclamă

Afecțiuni ale pielii în sezonul rece. Cum poți avea grijă de tenul tău atunci când vremea nu este prietenoasă

Pielea uscată și alte afecțiuni ale pielii sunt întâlnite destul de frecvent în sezonul rece, din cauza temperaturilor scăzute. Mâncărimea pielii iarna este o grijă pentru femeile cu piele sensibilă. Descoperă principalele afecțiuni ale pielii în sezonul rece. Află cum poți avea grijă de tenul tău atunci când vremea nu este prietenoasă.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 17 ianuarie 2024, 6:53

De obicei, pruritul este frecvent la persoanele cu vârste înaintate, întrucât pielea are tendința de uscare odată cu înaintarea în vârstă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Caracterizată ca o formă de dermatită, mâncărimea pielii iarna le provoacă celor afectați o nevoie constantă de a se scărpina pe pielea uscată, solzoasă. Din nefericire, scărpinarea poate înrăutăți simptomele, ducând la fisurări ale pielii sau sângerare. 

Afecțiuni ale pielii în sezonul rece

Mâncărimea pielii este un simptom al unei afecțiuni cunoscute sub numele de „mâncărime de iarnă”, a cărei denumire medicală este „pruritus hiemalis” sau „eczemă asteatotică”, relatează Healthdigest.

Motivele pentru care apare acest tip de mâncărime în sezonul rece nu este foarte clar. Lipsa umidității din aer este considerată un factor favorizant. Expunerea pielii la căldura din casă, când pornim centralele, poate absorbi și mai multă umiditate din aer. Așa o va face și pielea noastră.

De asemenea, purtarea articolelor de îmbrăcăminte din materiale aspre, izolante, cum ar fi lâna, poate agrava problema. Vremea rece poate încetini fluxul sângelui, provocând mâncărimi.

Reclamă

Scăderea producției de sebum, la vârstnici, radiațiile, deficiențele nutriționale, activitatea tiroidiană scăzută, utilizarea unor diuretice sau medicamente antiandrogenice, precum și cancerul pot contribui uneori la agravarea afecțiunii.

Adulții în vârstă sunt, de obicei, cei mai vulnerabili la mâncărimea de iarnă. Într-un studiu din 2019 publicat în Future Science OA, cercetătorii au analizat datele de la peste 40 de bătrâni danezi din azile de bătrâni, majoritatea participanților fiind femei.

S-a constatat că peste 42% dintre pacienți au experimentat mâncărimi zilnice, simptomele agravându-se în lunile de toamnă și iarnă.

Reclamă

Pruritul afectează în special extremitățile

Cel mai adesea, pruritul afectează extremitățile inferioare, cum ar fi picioarele. Dar poate afecta și gleznele, spatele genunchilor și interiorul coapselor. Fără tratament, pot apărea infectarea sau leziuni la nivelul pielii.

Pentru a trata această eczemă, se recomandă dușurile scurte cu apă caldă, nu fierbinte, uscarea pielii cu un prosop. Apoi aplicarea unei loțiuni pe bază de ceramidă, sugerează Vista Dermatology.

Ce este urticaria rece și care sunt cauzele apariției ei

Mâncărimea pielii în sezonul rece. Totuși, dacă constați că pielea ta este afectată de prurit mai degrabă decât de piele solzoasă, cauza ar putea fi o condiție medicală rară cunoscută ca „urticarie rece”.

Cu aspect de iritație, urticaria rece este o reacție alergică a pielii care se produce când organismul vine în contact cu temperaturi reci (potrivit Cleveland Clinic). De asemenea, poate fi provocată de consumul unei băuturi reci ca gheața, de înotul în apă foarte rece sau ieșitul afară într-o zi geroasă de iarnă.

Ca efecte pot surveni umflătura, roseața pielii porțiuni tumefiate ale pielii sau senzația de mâncărime. Totuși, cel mai probabil nu vei observa aceste semne imediat. Simptomele tind să se dezvolte în minutele după ce pielea începe să se încălzească din nou.

De obicei, medicii pot diagnostica pacienții observând răspunsul pielii la contactul direct cu un cub de gheață. Uneori se impun testări suplimentare.

Dacă se constată că nu există o legătură cu o altă afecțiune de sănătate, tratamentul implică, în general, evitarea factorilor declanșatori cunoscuți. Deși genetica poate juca un rol în apariția afecțiunii, majoritatea cazurilor nu implică un istoric medical familial.

Administrarea unui antihistaminic poate atenua mâncărimea

Dacă trebuie să te aventurezi afară mai des, în timpul iernii, asigură-te că te acoperi bine din cap până în picioare. Cei cu reacții alergice mai severe la aerul rece pot prezenta leșin, palpitații sau dificultăți de respirație, dar astfel de cazuri sunt extrem de rare.

În plus, deoarece urticaria rece apare din cauza eliberării de histamină de către organism, administrarea unui antihistaminic poate fi utilă în atenuarea unei reacții alergice.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Două ouă care se află într-o crăticioară la fiert
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari. Câte minute se țin în apă pe foc
Ouăle roșii nu vor lipsi de pe masa ta de Pește. Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari? Află și tu câte minute se țin în apă pe foc. Specialiștii în bucătărie...
5
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Toată această perioadă vine cu schimbări uriașe pentru nativii din zodiac. Horoscopul lunii mai 2024 oferă promisiuni și noi direcții, atât în viața personală cât și profesională. Este important să nu ne îndepărtăm de...
PARTENERI
×