De obicei, pruritul este frecvent la persoanele cu vârste înaintate, întrucât pielea are tendința de uscare odată cu înaintarea în vârstă.
Caracterizată ca o formă de dermatită, mâncărimea pielii iarna le provoacă celor afectați o nevoie constantă de a se scărpina pe pielea uscată, solzoasă. Din nefericire, scărpinarea poate înrăutăți simptomele, ducând la fisurări ale pielii sau sângerare.
Afecțiuni ale pielii în sezonul rece
Mâncărimea pielii este un simptom al unei afecțiuni cunoscute sub numele de „mâncărime de iarnă”, a cărei denumire medicală este „pruritus hiemalis” sau „eczemă asteatotică”, relatează Healthdigest.
Motivele pentru care apare acest tip de mâncărime în sezonul rece nu este foarte clar. Lipsa umidității din aer este considerată un factor favorizant. Expunerea pielii la căldura din casă, când pornim centralele, poate absorbi și mai multă umiditate din aer. Așa o va face și pielea noastră.
De asemenea, purtarea articolelor de îmbrăcăminte din materiale aspre, izolante, cum ar fi lâna, poate agrava problema. Vremea rece poate încetini fluxul sângelui, provocând mâncărimi.
Scăderea producției de sebum, la vârstnici, radiațiile, deficiențele nutriționale, activitatea tiroidiană scăzută, utilizarea unor diuretice sau medicamente antiandrogenice, precum și cancerul pot contribui uneori la agravarea afecțiunii.
Adulții în vârstă sunt, de obicei, cei mai vulnerabili la mâncărimea de iarnă. Într-un studiu din 2019 publicat în Future Science OA, cercetătorii au analizat datele de la peste 40 de bătrâni danezi din azile de bătrâni, majoritatea participanților fiind femei.
S-a constatat că peste 42% dintre pacienți au experimentat mâncărimi zilnice, simptomele agravându-se în lunile de toamnă și iarnă.