Alimente care afectează memoria și concentrarea: 5 categorii ce pot duce la depresie sau demență

Indiferent de vârsta pe care o ai, nu este niciodată prea târziu să-ți regândești stilul alimentar. Este foarte importantă alimentația pentru ca memoria și concentrarea să rămână intacte pe măsură ce trece timpul. În cazul în care te-ai hotărât să ai grijă de memoria și de sănătatea creierului, iată 5 alimente care afectează memoria și concentrarea.

Publicat: 30 noiembrie 2021, 7:11
Actualizat: 12 ianuarie 2022, 15:17

În calitate de psihiatru nutrițional, membru al facultății la Harvard Medical School și autor al cărții „This Is Your Brain on Food”, Uma Naidoo studiază modul în care bacteriile intestinale pot declanșa procese metabolice și inflamații ale creierului, scrie CNBC.

Alimente care afectează memoria

Studiile existente indică ideea că ai putea reduce posibilitatea apariției demenței evitând alimentele care pot compromite bacteriile intestinale. Acestea pot slăbi memoria și concentrarea.

Iată alimentele pe care trebuie să încerci să le eviți sau să le reduci pentru a lupta împotriva inflamației și pentru a avea grijă de sănătatea creierului. De asemenea, iată care sunt alimentele care îmbunătățesc memoria și concentrarea.

Zahărul adăugat

Creierul folosește energia sub formă de glucoză, o formă a zahărului pentru a alimenta activitatea celulară. Cu toate acestea, o dietă bogată în zahăr poate duce la excesul de glucoză în organism. Studiile au legat acest lucru de tulburările de memorie. E vorba și de mai puțină activitate a hipocampului, partea a creierului care controlează memoria.

Consumul de alimente procesate nesănătoase, cum ar fi produsele de patiserie și băuturile carbogazoase, sunt adesea suplimentate cu zaharuri rafinate și adăugate. Ele sunt cunoscute sub formă de sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză.

Fiecare organism are nevoi diferite. Asociația Americană a Inimii recomandă femeilor să nu consume mai mult de 25 de grame de zahăr adăugat pe zi. Bărbații trebuie să rămână sub 36 de grame de zahăr adăugat pe zi.

Alimentele prăjite

Cartofi prăjiți, tempură, fish and chips și friptură de pui prăjită. Îți plac acestea, nu?

Cu toate acestea, atunci când vine vorba de sănătatea creierului, merită să reduci cantitatea de prăjeli pe care o consumi. De fapt, un studiu care a inclus 18.080 de persoane a constatat că o dietă bogată în prăjeli este legată de nivel mai scăzut la învățare și memorie. Motivul: aceste plăceri vinovate provoacă inflamații, care pot deteriora vasele de sânge ce alimentează creierul cu sânge.

Un alt studiu a analizat 715 persoane și le-a măsurat nivelurile de depresie și rezistența mentală. De asemenea, a documentat nivelul lor de consum de alimente prăjite. Cercetătorii au descoperit că cei care au consumat mai multe alimente prăjite au avut mai multe șanse de a dezvolta depresie în timpul vieții. Dacă mâncarea prăjită este un obicei săptămânal, încearcă să te bucuri de ele doar o dată pe lună. Cu alte cuvinte, alimentele prăjite fac parte din categoria de alimente care afectează memoria.

Carbohidrați cu încărcătură glicemică ridicată

Chiar dacă alimentele bogate în carbohidrați, de exemplu, pâinea, pastele și orice altceva făcut din făină rafinată nu au gust dulce, corpul tău le procesează în același mod ca pe alimentele ce conțin zahăr. Asta înseamnă că și acestea pot crește și riscul de depresie. Nu intra în panică, nu trebuie să elimini complet carbohidrații din dietă! Dar calitatea carbohidraților pe care îi consumi contează.

În 2018, cercetătorii au încercat să evalueze ce carbohidrați au legătură cu depresia. Ei au administrat un chestionar numit „indicele calității carbohidraților” la 15.546 de participanți. Carbohidrații de „calitate mai bună” sunt cerealele integrale, alimentele bogate în fibre și cele clasate mai jos pe indicele glicemic (IG). IG este o măsură a cât de repede alimentele se transformă în glucoză atunci când sunt descompuse în timpul digestiei. Cu cât un aliment se transformă mai repede în glucoză în organism, cu atât este mai mare clasamentul său IG.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au avut cel mai mare scor la indicele de calitate a carbohidraților, adică consumau carbohidrați de calitate mai bună, aveau cu 30% mai puține șanse de a dezvolta depresie decât cei care consumau carbohidrați cu IG ridicat. Carbohidrații cu IG ridicat sunt cartofii, pâinea albă și orezul alb. Mierea, sucul de portocale și pâinea integrală sunt alimente cu IG mediu.

Alcoolul

De cele mai multe ori, oamenii care lucrează mult în timpul săptămânii, aleg să se relaxeze cu alcool în weekend pentru a scăpa de stres. În timp ce alcoolul îi poate face să se relaxeze pe moment, efectele negative ale unei cantități mari se văd a doua zi.

În 2018, în British Medical Journal, a apărut un studiu care a spus că persoanele care s-au abținut complet de la alcool sau care au consumat mai de 14 pahare pe săptămână aveau un risc mai mare de demență în comparație cu cei care au consumat alcool cu moderație.

Specialiștii recomandă celor care consumă alcool să ia în considerare contextele în care o fac. De exemplu, nu este deloc indicat să facă acest lucru ca să evite o situație. Fiecare om trebuie să ia mereu în considerare cantitatea de alcool pe care o consumă.

Nitrați

Aceștia sunt folosiți drept conservanți pentru îmbunătățirea culorilor cărnurilor, cum ar fi slănina, salamul și cârnații. Nitrații pot fi asociați cu depresia. Un studiu recent sugerează chiar că nitrații pot modifica bacteriile intestinale. De cele mai multe ori se poate ajunge la tulburare bipolară.

Dacă pur și simplu nu poți trăi fără salam și cârnați, citește eticheta și alege-le pe cele care conțin făină de hrișcă. Aceasta conține antioxidanți importanți care pot contracara unele dintre efectele negative asupra sănătății produse de aceste produse.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Divertisment
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei pare că a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an. Fosta jucătoare de tenis a reușit să piardă mai multe kilograme, iar acum...
2
Horoscop
Zodii care sunt destinate succesului. Nativii care au parte de recunoaștere din partea celor din jur
Există unele zodii care sunt destinate succesului. Acești nativi au pate de recunoaștere din partea celor din jur și se bucură de reușite ori de câte ori își propun să înceapă un nou proiect....
3
Divertisment
Jennifer Lopez s-a fotografiat în compania unui bărbat chipeș la un restaurant de lux. Artista e fericită, în ciuda criticilor după concertul din Dubai
Jennifer Lopez s-a fotografiat în compania unui bărbat chipeș la un restaurant de lux. Artista părea într-o dispoziție bună în Dubai, iar pozele cu ea și domnul misterios sunt pe primele pagini ale tabloidelor....
4
Horoscop
Nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Cine sunt zodiile norocoase ale anului
Jupiter, planeta abundenței, este în mișcare directă până în noiembrie 2025. Ai mai jos lista cu nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele....
5
Divertisment
Cum a fost surprinsă Shiloh după finalizarea divorțului părinților săi. Fiica Angelinei Jolie și a lui Brad Pitt și-a găsit un refugiu
Vezi mai jos cum a fost surprinsă Shiloh la câteva săptămâni după finalizarea divorțului părinților săi. Bătălia legală dintre cei doi foști soți a durat ani de zile și s-a lăsat cu acuzații grave....
PARTENERI