În acest sens, psihiatru nutrițional și membru al facultății de la Harvard Medical School, dr. Uma Naidoo, a făcut o selecție de cinci alimente pentru a îmbunătăți memoria și concentrarea, scrie Tododisca.com.
Cele mai bune alimente pentru a îmbunătăți memoria
Acestea sunt cele cinci alimente alese de medicul de la Universitatea Harvard pentru a avea grijă de creierul tău. Consumate cu moderație și integrate cu grijă în alimentația de zi cu zi, acestea pot avea rezultate pozitive asupra organismului.
Ciocolata neagră
Ciocolata neagră este încărcată cu antioxidanți și flavonoide din cacao care ajută la menținerea sănătății celulelor creierului și luptă împotriva radicalilor liberi. De fapt, fibra din ciocolată ajută la reducerea inflamației creierului și la prevenirea declinului cognitiv.
Conținutul ridicat de flavonoide al ciocolatei negre „poate îmbunătăți în mod acut funcția cognitivă la om”, explică expertul de la Universitatea Harvard, care susține că ciocolata cu 70% cacao este benefică pentru sănătatea creierului.
Cofeina are proprietatea de a stimula creierul, așa că poți încerca și cafeaua ganoderma. Și acesta intră pe lista de alimente pentru a îmbunătăți memoria și concentrarea.
Fructele roșii
Fructele roșii sunt bogate în antioxidanți, fitonutrienți, vitamine și minerale în cantități bune, iar fibrele lor ajută la hrănirea microbilor din intestin pentru a reduce inflamația creierului. În acest sens, Universitatea Harvard recomandă amestecarea fructelor roșii, albastre și negre, precum căpșunile care sunt bogate în flavonoide și pot ajuta la încetinirea declinului cognitiv.
Turmeric cu piper negru
Turmericul are mari beneficii pentru sănătatea creierului. Combinarea acestuia cu piper negru poate avea ca rezultat o substanță antiinflamatoare puternică și poate ajuta la încetinirea declinului cognitiv care vine odată cu vârsta. Te așteptai ca turmericul să fie pe lista de alimente pentru a îmbunătăți memoria și concentrarea?
Legume cu frunze verzi
Diferite legume cu frunze verzi, cum ar fi rucola, spanacul, smog elvețian și cresonul sunt printre legumele cu frunze verzi cele mai recomandate de expertul Universității Harvard. Acest lucru se datorează faptului că posedă acid folic, o vitamina B care susține dezvoltarea neurologică și funcția neurotransmițătorilor.
Alimente fermentate
În cazul alimentelor fermentate, precum kimchi, chefir, miso, iaurt sau kombucha, acestea conțin componente precum acidul lactic, care generează bacterii benefice pentru intestin. Îmbunătățind sănătatea intestinală, îmbunătățești și funcția cognitivă, deoarece corpul generează o conexiune excelentă între intestin și creier.
Lăptișorul de matcă, un superaliment
Printre superalimentele care pot fi consumate în mod regulat se numără lăptișorul de matcă. Acesta e hrana cu care se alimentează în principal regina albină. Datorită acestui aliment, regina albină are o dimensiune superioară, fertilitate și longevitate deosebite.
Cu toate acestea, laptișorul de matcă este și un aliment benefic pentru oameni. Potrivit experților, poate constitui o completare perfectă în cadrul unei alimentații echilibrate și sănătoase. El se remarcă prin valoarea sa nutritivă ridicată. Există multe studii care certifică beneficiile lăptișorului de matcă ca aliment pentru oameni. Fără a merge mai departe, o cercetare realizată recent de grupul PARK al Universității din Extremadura (UEx) determină efectul neuroprotector al acestui superaliment.
După cum spuneam mai devreme, lăptișorul de matcă este o substanță considerată un superaliment pentru oameni. Simgura condiție e ca acesta să fie integrat complementar într-o dietă sănătoasă. Astfel, experții recomandă consumul lui cu moderație.