Cauzele durerilor de stomac și a disconfortului abdominal pot fi multiple, însă de cele mai multe ori au la bază consumul de alimente care nu ne fac bine. Disconfortul de la nivelul stomacului poate fi provocat de consumul de alimente picante, consumul de alcool sau consumul de prăjeli.
Alimente care nu sunt recomandate dacă ai un stomac sensibil
Persoanele care au sensibilitate ridicată a stomacului trebuie să fie foarte atente la dieta pe care o urmează. Printre principalele simptome ale unui stomac sensibil se numără indigestia, greața, vărsături, dureri abdominale, constipație sau gaze intestinale. Toate aceste simptome pot apărea în urma consumului de alimente procesate și nu numai. Uite la ce trebuie să fii atentă dacă știi că ai un stomac sensibil.
Carbohidrații rafinați
Carbohidrații rafinați se află pe lista de alimente care nu sunt recomandate dacă ai un stomac sensibil. Carbohidrații rafinați se găsesc, de obicei, în alimentele procesate precum chipsurile, pâine albă, chiar și sucuri.
Carbohidrații rafinați pot provoca crampe și balonare. În plus, consumați în mod constant pot duce la inflamarea tractului gastrointestinal. Microorganismele care se găsesc în tractul gastrointestinal adoră alimente bogate în zahăr și grăsimi.
Consumul unor astfel de preparate nu face decât să le înmulțească și să ducă la apariția problemelor de sănătate. Când bacteriile bune devin copleșite de aceste microorganisme dăunătoare te poți confrunta cu inflamarea tractului gastrointestinal.
În plus, această inflamație poate duce la apariția stărilor de nervozitate, tristețe și anxietate, scrie publicația EatThins,NotThat.
Uite o listă cu alimente care produc inflamația în corp și pe care specialiștii recomandă să le eviți.
Alimentele bogate în sodiu
O supă obișnuită poate ajunge să conțină 700 miligrame de sodiu. Produsele procesate precum cartofii prăjiți sau puiul crispy pot conține chiar și 4 130 miligrame de sodiu. O cantitate aproape dublă față de necesarul recomandat de 2 300 de miligrame pe zi.
Alimentele bogate în sodiu pot duce la apariția problemelor de sănătate. Se pare că acestea au un efect negativ în special asupra stomacului. Specialiștii spun că alimentele bogate în sodiu cresc riscul de apariție a cancerului de stomac. Unele studii spun că alimentele bogate în sodiu duc la apariția altor probleme de sănătate precum ulcerul.
Produsele lactate
Produsele lactate se află pe lista de alimente care nu sunt recomandate dacă ai un stomac sensibil. Lactatele pot fi o adevărată problemă pentru persoanele care au intoleranță la lactoză. Printre produsele lactate care ți-ar putea face rău se numără brânza, iaurtul, laptele și cașcavalul.
În plus, unele lactate sunt bogate în zahăr, un alt element dăunător sănătății stomacului tău. O singură porție de iaurt cu fructe poate ajunge să conțină chiar și 24 de grame de zahăr.
Zahărul în exces poate duce la balonare, constipație, sau sindromul colonului iritabil. Mai mult, alimentele bogate în zahăr pot duce la apariția inflamației în organism și implicit a stresului oxidativ.
Preparatele picante
Se spune că mâncarea picantă ar putea avea un impact pozitiv asupra organismului, dar oare acest lucru este adevărat? Un nou studiu a implicat persoane care au fost nevoite să consume zilnic, timp de o săptămână, alimente picante.
Studiul a descoperit că aceste persoane și-au crescut rata la viață cu 14 %. În același timp, studiul a mai observat faptul că persoanele care au consumat zilnic alimente picante au dezvoltat un stomac sensibil. Se pare că alimentele picante ar putea duce la apariția problemelor de stomac.
Alimentele picante conțin, de multe ori, capsaicină. Capsaicina este un alcaloid care se găsește în diferite specii de ardei iute și oferă gustul iute, arzător al preparatelor. Acest compus poate duce în timp la iritarea tractului gastrointestinal.