Unele alimente se strică în mod natural, din cauza termenului de valabilitate. Altele se degradează din cauza condițiilor în care au fost depozitate. Spre exemplu, spațiile umede, nu sunt recomandate pentru legume sau produse făinoase.
Alimente care rezistă mai mult timp în cămară
Aceste alimente nu se strică repede și pot fi folosite pentru mai mult timp. Printre ele, se află și produse care pot fi folosite la nesfârșit, în funcție de cantitățile pe care le consumi. În zilele noastre se vorbește tot mai des despre risipa alimentară. Multe dintre produsele care se aruncă la coșul de gunoi au data de valabilitate expirată. Fie că vorbim despre rafturile din cămară sau cele din marile magazine, problema este aceeași.
În Marea Britanie, majoritatea marilor lanțuri de supermarketuri au eliminat etichetele cu mențiunea „a se consuma de preferință înainte de”, limitând risipa alimentară, scrie Daily Mail.
Dacă te simți vizată de aceste descrieri, uite ce ai putea face pentru a reduce risipa alimentară. Există o serie de alimente care rezistă mai mult timp în cămară și pe care te poți baza, chiar și dacă ai uitat de ele pentru câteva luni.
Află și ce alimente nu expiră niciodată, potrivit specialiștilor. Acestea pot fi consumate chiar și după 10 ani.
Mierea
Spre exemplu, mierea este unul dintre produsele care rezistă pentru o eternitate. În 1922, arheologii au găsit în mormântul regelui Tutankhamon un borcan cu acest dulce tartinabil după 3.000 de ani și, spre uimirea lor, era încă comestibil.
Aceasta este protejată de deteriorare datorită conținutului scăzut de apă. Așadar, poate fi păstrată în dulap pentru o viață întreagă.
Untul de arahide
Este un aliment gustos care poate rezista timp de încă nouă luni de zile de la data expirării, dacă este încă sigilat. Dacă este deschis, trebuie consumat în termen de două-trei luni. Este dificil ca untul de arahide să se strice din cauza conținutului său ridicat de grăsimi. Însă, odată deschis, este expus la microorganisme care îl pot face să se strice.
Pâinea
Pâinea de supermarket, care este adesea făcută cu uleiuri și conservanți, tinde să rămână proaspătă mult mai mult timp decât pâinile proaspăt coapte sau cele făcute în casă. Pentru a-și spori durata de viață, pâinea poate fi depozitată în frigider până la 14 zile. De asemenea, în congelator, pâinea poate fi păstrată timp de trei luni.
Uleiul
În medie, uleiurile se râncezesc între 18 și 24 de luni de la deschidere. Cu toate acestea, uleiurile nerafinate, cum ar fi cele de măsline, de susan și de in, care sunt păstrate în ambalaje sigilate, pot rezista mult timp. Uleiul trebuie să fie depozitat într-un loc la temperatura camerei, departe de căldura aragazului.
Condimentele
Condimentele sunt alimente care rezistă mai mult timp în cămară, pe care nu este indicat să le arunci prea curând. Condimentele uscate sunt, în teorie, comestibile pentru totdeauna, deși își vor pierde din potență după un interval cuprins între doi și patru ani.
Ciocolata neagră
Ciocolata neagră rezistă între doi și cinci ani în cămară, dacă ambalajul nu este deteriorat. Temperaturile ridicate sunt inamicul ciocolatei negre și, deși ar trebui să reziste câțiva ani la temperaturi de până la aproximativ 21 de grade Celsius, scrie USAToday.com.