Acest fruct exotic este inclus în componența multor produse de skincare, de la crème pentru ochi sau măști de față până la seruri specifice. Motivul este abilitatea sa extraordinară de hidratare. Cercetările arată că prin consumul de avocado te poți bucura de câteva importante beneficii care stopează efectele îmbătrânirii.
Un mic studiu publicat în Journal of Cosmetic Dermatology a arătat că femeile care au mâncat un avocado zilnic timp de 8 săptămâni s-au bucurat de o elasticitate și fermitate crescute ale pielii.
Autorii studiului au remarcat că alimentele bogate în grăsimi monosaturate și carotenoizi antioxidanți se bucură de o piele cu un aspect mai tânăr.
Carotenoizii sunt pigmenți naturali aflați în multe fructe, legume și ciuperci. Funcționează asemănător antioxidanților, reducând daunele produse de radicalii liberi și stresul oxidativ.
Roșiile
Tomatele abundă în vitamina C și antioxidanți, de care pielea poate beneficia. Consumul de roșii poate da o strălucire tinerească pielii. Un studiu din 2001 a descoperit că prin consumul pastei de roșii pielea devine mai rezistentă la daunele soarelui. Participanții au observant efectele asupra pielii lor în foarte scurt timp. După 3 luni, oamenii au devenit mai protejați față de efectele razelor solare.
Fructele de pădure
Sunt cunoscute pentru beneficiile aduse sănătății inimii și pentru reducerea riscului unor anumite cancere. De asemenea, pot fi de ajutor în protecția pielii vara. În opinia dieteticianului american Kathryn Piper, căpșunile, cocăzele, zmeura și murele conțin antioxidanți. Studii preliminare arată că aceștia pot preveni deteriorarea pielii. De asemenea, protejează pielea de efectul nefast al razelor ultraviolete și al poluanților.
Ciocolata neagră
Alimente care te pot ajuta să arăți mai tânără. Ciocolata neagră conține antioxidanți care oferă protecție față de razele ultraviolete și stimulează fluxul sanguin la nivelul pielii.
Dacă dorești să o incluzi în rutina ta anti-îmbătrânire, Piper recomandă să cauți ciocolată neagră cu cel puțin 70% cacao pentru a profita cât mai mult de efectele antioxidante.
Ciocolata cu lapte nu oferă aceleași beneficii, iar conținutul său ridicat de zahăr poate fi nefast pentru piele. “Alimentele cu mult zahăr pot contribui la semnele de îmbătrânire a pielii ca liniile fine și ridurile”, explică Piper.
Ceaiul verde
Ceaiul verde este bogat în polifenoli, care pot stimula sănătatea intestinală și pot preveni deteriorarea celulară. EGCG, cel mai puternic compus polifenolic al ceaiului verde, are un efect dovedit de reducere a inflamației pielii și de luptă contra bacteriilor care produc acnee. Totuși nu există suficient date pentru a stabili exact de cât ceai verde e nevoie pentru a vedea beneficii vizibile asupra pielii, scriu cei de la Delish.
Peștele gras
Somonul, sardinele și alte tipuri de fructe de mare conțin din abundență acizi grași omega-3, care pot reduce riscul bolilor cardiace. În egală măsură, sunt o excelentă sursă de proteine, utile în atenuarea efectelor înaintării în vârstă.
Consumul de suficiente proteine slabe este important pe măsură ce înaintezi în vârstă, consideră Tallman. Motivul este acela că pierderea de masă musculară este norma în timpul procesului de îmbătrânire, în special când nu consumi suficiente proteine în dieta ta alimentară, completează experta.
Migdalele
În viziunea lui Tallman, migdalele sunt unele dintre cele mai bune alimente cu efect anti-îmbătrânire, fiind o sursă excelentă de grăsimi sănătoase și de fibre. Aceste fructe nucifere sunt versatile și pot fi încorporate în smoothie, gustări rapide sau pot fi adăugate ca topping într-un parfait de iaurt pentru un plus de gust crocant.
Un studiu publicat în 2021 a evidențiat că un consum zilnic de migdale poate reduce ridurile faciale și pigmentarea pielii. În jur de 50 de femei aflate la post-menopauză, cu piele sensibilă la soare, au participat la acest studiu. Însă este nevoie și de alte date pentru a stabili dacă și alte categorii pot beneficia de efectele anti-îmbătrânire ale migdalelor.
În general, alimentele bogate în antioxidanți și proprietăți anti-inflamatorii sunt ideale pentru protejarea pielii de stresul oxidativ. Însă cheia este să se pună accent pe consumul alimentelor integrale și pe respectarea unui tipar nutritiv echilibrat, mai degrabă decât pe ce anume elimini din dieta ta, conchide Tallman.