În loc să consumi fast-food poți apela la alimentele pe care le-ai pregătit din timp și pe care le-ai lăsat la congelator. Acestea te vor ajuta să ai în continuare o dietă echilibrată și nutritivă. În timp ce unele alimente își pierd nutrienții atunci când sunt congelate, specialiștii spun că există câteva excepții. Ți-am pregătit o listă cu fructe și legume pe care le poți congela fără ca acestea să-și piardă din nutrienți și vitamine.
Alimente congelate pe care să le ai mereu în casă
O dietă echilibrată trebuie să conțină fructe și legume. Acestea te ajută să-ți întărești sistemul imunitar și să te ferești de posibilele boli. Un studiu recent a demonstrat că peste 90% din americani nu consumă o dietă echilibrată.
Creșterea costurilor produselor alimentare poate fi un motiv pentru care oamenii aleg să consume produse ieftine, care de multe ori nu sunt la fel de nutritive. Însă nutriționiștii spun că această problemă poate fi rezolvată cu ușurință prin congelarea anumitor fructe și legume. Pe lângă lista de alimente congelate pe care e recomandat să le ai mereu în casă dacă vrei să pierzi în greutate, specialiștii îți oferă și o listă a alimentelor care nu-și vor pierde nutrienții și vitaminele în pofida faptului că au fost depozitate prin congelare.
Frcutele de pădure
Afinele sunt primele pe lista de alimente congelate pe care să le ai mereu în casă. Acestea sunt extrem de versatile și pot fi incluse într-o mulțime de preparate. În plus, atunci când sunt congelate, afinele nu și pierd din proprietăți. Acestea rămân bogate în antioxidanți, dar și în fibre și vitamine. Afinele pot fi folosite pentru deserturi coapte, smoothie-uri sau drept toppinguri pentru micul dejun.
Fructele de pădure, cum ar fi afinele, zmeura, căpșunele și murele, sunt unele dintre cele mai bune surse de antioxidanți. Mai multe studii au arătat că acestea își păstrează proprietățile antioxidante chiar și după procesul de congelare. Antioxidanții sunt benefici organismului și te ajută în lupta împotriva radicalilor liber, dar și a bolilor cronice.
Morcovi tocați
Morcovii tocați, alături de ardeiul tocat sau vinete, nu ar trebui să lipsească din congelatorul unei gospodine. Aceștia pot fi folosiți la supe, dar și în diferite prăjituri sau alte preparate gustoase. Legumele congelate tăiate mărunt reduc timpul de pregătire al acestora atunci când sunt folosite pentru un preparat.
În plus, acestea își păstrează fibrele și vitaminele și oferă în continuare nutrienții esențiali. Morcovii au în general un termen de valabilitate scurt. În frigider nu rezistă mai mult de câteva zile, prin urmare e recomandat să-i depozitezi tocați mărunt la congelator.
Spanac
Spanacul nu trebuie să lipsească din congelator. Acesta este ingredientul cheie din sucurile verzi, sucuri care ajută la întărirea sistemului imunitar. Spanacul poate fi folosit pentru prepararea unui smoothie, a unei omlete, sau poate fi gătit prin fierbere la abur. Spanacul proaspăt nu rezistă în frigider mai mult de o săptămână.
Conținutul său de folați scade pe măsură ce timpul trece. Specialiștii spun că o cană de spanac congelat poate avea de patru ori mai mulți nutrienți decât spanacul proaspăt. Printre principalii nutrienți ai spanacului se numără fierul, vitamina C, calciu și potasiu.
Mazăre
Mazărea este folosită pentru salate, dar poate fi pregătită și drept tocăniță. Mazărea proaspătî nu este disponibiă pe tot parcursul anului. Fiind o legumă versatilă, gospodinele ar trebui să o aibă mereu la îndemână.
Mazărea congealtă este bogată în fibre și proteine. Aceasta se servește rapid și ușor și oferă senzație de sațietate. De altfel, mazărea este una din principalele legume recomandate de nutriționiști când vine vorba de dietele de slăbire.
Pește
O dietă echilibrată necesită și grăsimi sănătoase omega-3, care se găsesc de cele mai multe ori în pește. Peștele poate fi servit alături de o mulțime de preparate. Are o mulțime de nutrienți și oferă rapid senzația de sațietate.
Specialiștii spun că peștele din secțiunea de congelate este congelat imediat după ce a fost prins, fiind astfel un preparat care își păstrează cea mai mare parte a nutrienților. Peștele congelat este bogat în acizi grași omega-3, dar și în vitamina D.