Un sistem imunitar sănătos depinde de mai mulți factori, inclusiv un somn de calitate, managementul stresului, dar nu în ultimul rând, de o dietă echilibrată. Iată cum te poți feri de răceală în timpul iernii.
Alimente recomandate în sezonul virozelor
Sistemul imunitar are rolul de a apăra organismul împotriva virusurilor și bacteriilor. O dietă sănătoasă, bogată în nutrienți este esențială pentru a susține funcționarea optimă a sistemului imunitar. Specialiștii recomandă să incluzi în dieta zilnică alimente care să îți ofere energia necesară recuperării rapide a organismului.
De asemenea, hidratarea este importantă pentru ca organismul tău să își revină, în contextul unei viroze sezoniere. Febra, transpirația și pierderea apetitului sunt simptome frecvente în cazul gripelor și răcelilor. Așadar, nu neglija importanța hidratării.
Apa este cea mai accesibilă variantă, care acționează și ca agent detoxifiant natural pentru organism. Dacă îți plac băuturile mai aromate, poți alege ceaiurile din plante, apa infuzată cu fructe proaspete sau sucurile naturale, fără zahăr adăugat.
Usturoi
Usturoiul are atât proprietăți antiinflamatoare, cât și de stimulare a sistemului imunitar. Studiile au dovedit că zdrobirea usturoiului activează principalul său compus bioactiv. Așadar, dacă vrei să ai parte de beneficiile maxime ale usturoiului, dar nu îți place gustul crud al acestuia, toacă-l și așteaptă 10-15 minute înainte să îl gătești.
Ardei iute
Citricele sunt cea mai cunoscută sursă de vitamina C. Ardeiul iute nu este un aliment la fel de popular. Cu toate acestea, se află printre alimente recomandate în sezonul virozelor. Specialiștii susțin că ardeiul iute, verde sau roșu este la fel de bogat în antioxidanți.
De asemenea, acesta are proprietăți antivirale și poate stimula producția de anticorpi, ceea ce poate ajuta la combaterea infecțiilor bacteriene.
„Ar trebui să consumi alimente care conțin vitamina C de două ori pe zi, cel puțin, astfel încât aceasta să poată fi pe deplin absorbită.”, susține medicul Tania Elliott.
De asemenea, alimentele condimentate conțin capsaicină, un compus care poate subția mucoasa, făcând-o un mediu mai puțin favorabil pentru bacterii și virusuri, a adăugat aceasta.
Ghimbir
La fel ca usturoiul, această rădăcină are proprietăți antivirale și antibacteriene. De asemenea, ghimbirul este eficient în calmarea durerilor în gât. Un studiu in vitro a constatat că o soluție cu ghimbir a fost eficientă împotriva a trei agenți patogeni care provoacă în mod obișnuit infecții ale gâtului.
Ghimbirul conține gingeroli, compuși care au rol antiinflamator. Pentru a te bucura de proprietățile sale, poți adăuga ghimbir proaspăt în ceaiuri aromate, supe creme sau smoothie-uri.
Supa de pui
Supa de pui este considerată în mod tradițional alimentul perfect pentru momentele în care te simți slăbită. Poate fi ușor de înghițit chiar dacă ai gâtul inflamat, are beneficii nutriționale și este bogată în proteine și zinc.
De asemenea, oferă electroliții necesari pentru a preveni deshidratarea organismului. Morcovii și țelina din supa de pui sunt o sursă excelentă de vitamina A și vitamina C.
Semințe de floarea soarelui
Semințele de floarea soarelui sunt recomandate pe post de gustare în timpul sezonului rece deoarece sunt o sursă puternică de vitamina E. Lipsa vitaminei E este asociată cu o activitate redusă a celulelor albe din sânge, care în mod normal împiedică răspândirea virusurilor.
Semințele de floarea soarelui conțin, de asemenea, magneziu. Deficitul de magneziu este asociat cu scăderea activității sistemului imunitar, creșterea stresului oxidativ și creșterea inflamației în organism.