Bananele au fost de-a lungul timpului considerat o sursă bogată în potasiu. Acestea sunt recomandate în special pentru persoanele care depun efort fizic constant. Se știe că sportivii obișnuiesc să consume banane după un antrenament solicitant pentru a susține recuperarea musculară. Totuși, un nou aliment ar putea să înlocuiască banana.
Alimentul care conține de două ori mai mult potasiu decât o banană
Cele mai recente studii ale nutriționiștilor au dezvăluit că o porție de 100 de grame de banana poate conține 360 de miligrame de potasiu.
Aceeași porție de 100 de grame de fistic poate să ofere 800 de miligrame de potasiu, potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii. Fisticul pare să fie alimentul care a înlocuit banana cu succes atunci când vine vorba de aportul necesar de potasiu.
Fisticul este alcătuit din 20% proteine, un raport de calorii – proteine mult mai mare decât al majorității nucilor.
Această proteină te poate ajuta să te simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp și te poate ajuta să-ți gestionezi mult mai bine greutate.
De asemenea, fisticul are o cantitate impresionantă de antioxidanți, fiind pe locul doi după nucile pecan.
Antioxidanții ajută la lupta împotriva radicalilor liberi, care sunt compuși din corpul tău care pot dăuna celulelor, proteinelor și ADN-ului, provocând îmbătrânirea prematură, boli precum cancerul, diabetul și bolile de inimă. Mai jos descoperi câteva dintre beneficiile consumului de fistic.
Promovează bacteriile intestinale sănătoasă
Fisticul este bogat în fibre, care pot acționa ca probiotic sau hrană care este digerată de bacteriile bune ale intestinului.
Bacteriile tale intestinale sunt apoi capabile să fermenteze fibra și să o transforme în acizi grași cu lanț scurt, care ajută la reducerea riscului de cancer, boli de inimă și tulburări digestive.
Promovează scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol
S-a dovedit că fisticul are efecte de scadere a colesterolului. Aceste nuci au fibre și cantități mari de grăsimi polinesaturate și mononesaturate.
Toate acestea sunt legate de un nivel sănătos de colesterol și un risc redus de boli de inimă. Consumul de fistic ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale, spun specialiștii.
Niveluri mai sănătoase ale zahărului din sânge
Fisticul are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că consumul lor nu provoacă creșteri mari ale zahărului din sânge. Fisticul are, de asemenea, antioxidanți, carotenoizi și compuși fenolici, car susțin un nivel sănătos al zahărului din sânge.
Promovează sănătatea ochilor
Fisticul are cele mai ridicate niveluri de zeaxantină și luteină dintre toate tipurile de nuci. Ambii compuși protejează ochii de daunele cauzate de lumina albastră, preum și de degenerescența maculară, o boală a ochilor care poate provoca pierderea vederii pe măsură ce înaintezi în vârstă.
Efectele secundare ale consumului de fistic
Fisticul crud nu are un conținut ridicat de sodiu, dar acest lucru nu este întotdeauna valabil pentru fisticul prăjit.
O cană de fistic prăjit uscat cu sare are 526 de miligrame de sodiu.
Prea mult sodiu poate duce la un risc mai mare pentru hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral. Totodată, unele persoane pot fi alergice la fistic, motiv pentru care ar trebui să se ferească de el.
Simptomele alergie la fistic includ: mâncărimea la gură, ochi, piele sau gât, dificultăți la înghițire, greață, dureri de burtă, diaree, congestie nazală, tulburări de respirație sau, în cazuri grave, anafilaxia.