Această rețetă este perfectă ca garnitură, dar poate fi servită și ca fel principal, alături de pâine proaspătă sau mămăligă. Acest preparat este perfect pentru zilele de vară, când ardeii sunt în plin sezon, dar poate fi făcut și în restul anului, folosind ardei congelați. Simplitatea ingredientelor și armonia gusturilor fac din această rețetă una preferată în multe bucătării românești.
Ardeii copți cu smântână se pot servi calzi sau la temperatura camerei. Sunt delicioși alături de fripturi, pește sau doar cu mămăligă. De asemenea, pot fi savurați și cu pâine proaspătă, ca un fel de mâncare de sine stătător. Descoperă și cum se prepară corect mămăliga. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas a ardeilor copți cu sos de smântână, pentru a o prepara și tu familiei.
Ardei copți cu smântână – Ingrediente
- 8 ardei grași (roșii, galbeni sau verzi)
- 250 g smântână (cu un conținut de grăsime de cel puțin 20%)
- 2-3 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei (opțional)
- sare și piper după gust
- 1 lingură de oțet sau zeama de la 1/2 lămâie (opțional)
- pătrunjel proaspăt tocat (opțional, pentru decor).
Rețeta ardeilor copți cu smântână – Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea ardeilor pentru coacere. Poți opta pentru un singur tip de ardei sau pentru o combinație a acestora.
Preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius sau pregătește grătarul dacă dispui de unul.
Spală ardeii și șterge-i bine. Coace ardeii pe grătar, direct pe flacăra aragazului sau în cuptor, întorcându-i pe toate părțile, până când coaja se înnegrește și începe să se desprindă.
După ce ardeii sunt copți, pune-i într-un bol și acoperă-i cu un capac sau folie alimentară, lăsându-i să se aburească timp de 10-15 minute. Acest proces ajută la îndepărtarea mai ușoară a pielii.