E sezonul ardeilor, iar una dintre mâncărurile preferate ale românilor este mâncarea de ardei umpluți și răsfățați într-un delicios sos de roșii. Este un preparat gustos și foarte consistent pe care nu ai cum să nu îl adori.
Carnea tocată, combinată cu legume și orez, își întrepătrunde gustul cu cel ar ardeilor. În plus, sosul de roșii cu usturoi și busuioc le înnobilează gustul pe deplin. Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a-i încânta și tu pe cei dragi cu un fel de mâncare plin de savoare și sățietate.
Ardei umpluți cu carne și orez – Ingrediente
- 10-12 bucăți de ardei gras
- 1 kg carne tocată
- 2 bucăți de ceapă
- 3 căței de usturoi
- 2 morcovi
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 50 gr orez
- sare și piper
- 2-3 linguri de ulei
- 500 gr roșii bine coapte
- 1 crenguță de cimbru
- 4-5 frunze de busuioc
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 1-2 lingurițe de zahăr
Rețetă de ardei umpluți cu carne și orez – Mod de preparare
Începi cu pregătirea umpluturii pentru ardei. Curăță toate legumele și toacă-le mărunt. Dă deoparte o ceapă și doi căței de usturoi, pe care le vei folosi la sosul de roșii. Călește restul legumelor într-o tigaie adâncă cu două linguri de ulei, la foc mediu.
Amestecă constant ingredientele în timp ce se călesc, pentru a nu se arde. Nu le lăsa decât 4-5 minute să-și degaje aromele, apoi poți adăuga peste ele carnea tocată. Și de data aceasta, amestecă intens pentru a se omogeniza bine compoziția de carne cu legume.
Adaugă și câte puțină sare, puțin piper și cimbru. Când carnea se pătrunde ușor, stinge focul și adaugă orezul clătit în apă rece și bine scurs. Lasă compoziția pentru umplutură la răcit și pregătește restul ingredientelor.
Spală ardeii și decupează câte un capac din ei, de la cotoare. Cu o linguriță, răzuiește nervurile din interior și îndepărtează-le, împreună cu semințele. Clătește ardeii în interior și pune-i într-o sită, la scurs. Lasă-i acolo până prepari sosul de rioșii pentru ardei umpluți cu carne și orez.
Cum prepari sosul de roșii
Opărește roșiile în apă clocotită cu puțină sare, lasă-le să se tempereze și decojește-le. Taie-le în jumătăți, îndepărtează-le cotoarele și toacă-le mărunt.
Pune o oală încăpătoare cu o lingură de ulei la încins. Curăță o ceapă și un cățel de usturoi, toacă-le cât de fin poți și călește-le în ulei. Călește-le doar atât cât să își schimbe culoarea, nu mai mult.
Adaugă o lingură de apă fierbinte, din cea în care ai opărit roșiile, și continuă fierberea ingredientelor. Recurgi la acest procedeu pentru a nu căpăta ceapa gust de prăjeală.
Adaugă roșiile tocate și lasă-le să fiarbă până obții un sos de roșii consistent. Asezonează sosul cu sare, piper, cimbru și frunze de busuioc, rupte mărunt.
Când compoziția de carne s-a răcit, adaugă două ouă medii. Omogenizează bine amestecul și umple ardeii, dar fără a îndesa prea mult umplutura în ei. Las-o mai aerisită pentru a avea loc orezul să se dezvolte.
Pune ardeii umpluți în sosul de roșii de pe foc și completează cu apă până când ardeii sunt ușor acoperiți.
Fierbe delicioșii ardei umpluți cu carne și orez în sosul de roșii până se pătrund, iar orezul și carnea din interior sunt bine preparate. Spre final de fierbere, mai adaugă în sos un cățel de usturoi, răzuit. După stingerea focului, presară pătrunjel verde, pentru un plus de prospețime.
Spor și poftă bună!