Ardeii umpluți fac parte din mâncărurile cu gust de copilărie pe care le savurai vara, când mergeai în vizită la bunici. Rețeta face parte din acea colecție de rețete care se transmite din generație în generație. Însă, cum timpurile sunt într-o continuă schimbare, și rețetele se adaptează în funcție de sezon și de ingredientele apărute pe piață.
Rețeta de ardei umpluți se poate găti acum în mai multe moduri. Vezi aici cum se prepară și rețeta de ardei umpluți în varianta de post. Mai jos, urmărește lista de ingrediente și pașii necesari pentru a putea savura ardeii umpluți și preparați la cuptor cu cașcaval.
Ardei umpluți și gratinați cu cașcaval – Ingrediente
Pentru această rețetă ai nevoie de 6-8 ardei mari, dar și de ingrediente pentru umplutură și gratinat preparatul.
- 6 buc. ardei gras, tricolori.
Pentru umplutură:
- 500 gr de carne de porc și vită, tocată
- 80 gr de orez
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1/4 rădăcină de țelină
- 1/2 linguriță de sare
- 1 vârf de linguriță cu piper măcinat
- 1 vârf de linguriță cu usturoi granulat
- puțin cimbru uscat
- 1/2 linguriță cu boia de ardei dulce și afumată
- 1/2 legătură de pătrunjel verde
- 2 ouă
- 2 linguri de ulei.
Pentru gratinat:
- 200 gr de cașcaval
- puțin oregano uscat
- piper măcinat.
Ardei umpluți și gratinați cu cașcaval – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor pentru umplerea ardeilor. Acestea necesită un timp de preparare și un timp de răcire, înainte de a umple ardeii.
Cum prepari umplutura pentru ardei
Curăță ceapa, morcovul și rădăcina de țelină. Clătește-le bine cu apă rece, apoi toacă-le mărunt sau dă-le pe răzătoarea mare.
Așază o tigaie pe flacăra aragazului și pune uleiul la încins. Adaugă în ulei legumele și amestecă-le intens pentru a se căli. Presară și puțină sare peste ele pentru a nu se arde. Când legumele sunt ușor pătrunse, adaugă carnea tocată. Amestecă intens carnea tocată cu legumele, pentru a se desface bine granulele de carne și a se pătrunde uniform. Presară condimentele pe deasupra și lasă ingredientele la preparat până când carnea își schimbă culoarea și este bine pătrunsă.
Vezi aici cum se prepară și rețeta de dovlecei umpluți cu piept de pui și legume.
Într-o altă cratiță, fierbe orezul în apă cu puțină sare, pentru 10 minute. Scurge-l și adaugă-l în tigaia cu amestecul de carne și legume. Mai prepară ingredientele pentru 4-5 minute, amestecându-le ușor, apoi lasă-le la răcit. Spală pătrunjelul verde, toacă-l mărunt și adaugă-l peste ingredientele răcite. Adaugă și cele două ouă pentru omogenizarea compoziției.
Cum prepari ardei umpluți și gratinați cu cașcaval, la cuptor
Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Unge o formă de copt cu ulei sau așază hârtie de copt în ea. Clătește ardeii și secționează-i în jumătăți, inclusiv codițele lor. Cu o linguriță, îndepărtează din interiorul acestora nervurile și semințele. Clătește-le și interiorul cu apă și scutură-i bine, să nu rămână semințe. Umple jumătățile de ardei cu amestecul de ingrediente preparat anterior și așază-le în forma de copt.
Pune ardeii umpluți la cuptor pentru 10-15 minute, la 200 de grade Celsius. Apoi, scoate-i din cuptor, presară deasupra lor cașcaval răzuit, amestecat cu oregano și piper proaspăt măcinat.
Mai lasă-i la cuptor pentru 6-8 minute, atât cât să se topească cașcavalul și să-i gratineze frumos. Servește-i decorați cu pătrunjel verde. Îi poți servi chiar și cu sos de roșii, precum rețeta clasică de ardei umpluți cu carne și orez.