Cele mai multe persoane se hidratează zilnic cu apă. Cu toate acestea, există și alte alternative, cum ar fi limonada sau ceaiul. Atunci când îți este sete este important să consumi o băutură care să-ți hidrateze foarte bine corpul.
Băutura care hidratează cel mai bine organismul
Nu orice băutură îți poate hidrata organismul. Se știe că băuturile alcoolice și cafeaua deshidrateaza într-o proporție destul de mare organismul. Astfel, specialiștii spun că este important să alegi cu mare atenție băuturile pe care vrei să le consumi atunci când te hidratezi.
Oamenii de știință susțin că apa este cea mai bună metodă pentru hidratarea organismului. Băuturile care conțin cât mai puțin zahăr sunt ideale pentru a avea un organism hidratat temeinic. Astfel, cei mai mulți specialiști recomandă evitarea băuturilor carbogazoase care au un conținut ridicat de zahăr.
Mecanismul de funcționare al procesului de hidratare este cât se poate de simplu de înțeles, scrie CNN.
Cu cât bei mai multe lichide, cu atât băutura este eliminată mai repede din organism și este absorbită în sânge.
Compoziția băuturii este la fel de relevantă când vine vorba de gradul de hidratare al organismului. Electroliții, precum potasiul și sodiul contribuie la o hidratare mult mai bună.
Băuturile cu un conținut mare de zahăr nu vor reuși să hidrateze la fel de bine organismul. Sucurile se elimină mult mai greu din organism decât apa.
Procesul de hidratare este unul anevoios atunci când se consumă suc în loc de apă, spun studiile specialiștilor.
Ce se întâmplă în organism dacă nu te hidratezi cum trebuie
Apa este esențială pentru hidratare și nu numai. Aceasta ajută la eliminarea toxinelor prin urină. Cu ajutorul apei, corpul îți menține temperatura normală prin transpirație. Mai mult, acest lichid ajută la protejarea și buna funcționare a creierului.
Lipsa de apă din organism poate duce la apariția problemelor de sănătate. Specialiștii recomandă 15.5 căni de lichide pentru bărbați adulți și 11.5 căni pentru femei. Apa ajută la reducerea senzației de foame, astfel, dacă nu ești hidratată cum trebuie este posibil să ai impresia că îți este mereu foame.
Data viitoare înainte să cauți în punga cu gustări, mai bine începi cu un pahar de apă. S-ar putea să descoperi că în tot acest timp ți-a fost sete, nu foame.
Lipsa hidratării poate provoca dureri de cap. Disconfortul poate persista pe tot parcursul zilei. Totodată, apa este importantă în procesul de digestie. Dacă nu te hidratezi cât trebuie este posibil să te confrunți cu probleme de constipație.
Metabolismul poate fi și el încetinit dacă nu consumi suficiente lichide. Rata metabolică poate crește cu până la 30 % dacă te hidratezi suficient.
Un alt studiu a demonstrat că ritmul cardiac îți poate crește dacă nu te-ai hidratat corespunzător. Atunci când nu consumi suficiente lichide, inima ta trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sânge în corpul tău, spun specialiștii.