Ananasul este originar din America de Sud. Compușii săi sunt deseori asociați cu mai multe beneficii pentru sănătate. Se spun că acesta ajută la îmbunătățirea digestiei, la întărirea sistemului imunitar, dar și la prevenirea bolilor. Hai să află mai multe despre beneficiile acestui fruct delicios.
Beneficiile consumului de ananas
Ananasul conține un grup de enzime digestive numite bromelaină, care pot ușura digestia alimentelor precum carnea. Bromelaina descompune moleculele de proteine în blocurile lor de construcție, cum ar fi aminoacizii și peptidele mici. După ce moleculele de proteine sunt descompuse, intestinul subțire le poate absorbi mai ușor. Acest lucru este util în special pentru persoanele care au insuficiență pancreatică.
Alte beneficii ale consumului de ananas spun că acesta conține o gamă variată de vitamine, minerale și enzime. Acesta ajută la prevenirea infecțiilor virale și bacteriene.
Bromelaina care se găsește în ananas ajută inclusiv la reducerea inflamației, ajutând totodată sistemul imunitar. Specialiștii spun că ananasul ajută la prevenirea artritei. Artrita afectează peste 54 de milioane de adulți din Statele Unite ale Americii, scrie Healthline.com.
Proprietățile antiinflamatoare ale bromelinei pot oferi ameliorarea durerii pentru cei cu artrită inflamatorie. Ananasul este dulce și ușor de integrat în dieta ta. Fructele proaspete sunt ușor de găsit în orice magazin.
Acesta poate fi savurat singur sau adăugat în smoothie-uri delicioase. Indiferent pentru ce îl alegi, nu uita de proprietățile sale antiinflamatorii. Poți afla mai multe despre principalele alimente care produc inflamația în corp și de ce este important să te ferești de ele.
Valorile nutriționale ale ananasului
Ananasul are de regulă un conținut scăzut de calorii. În ciuda acestui aspect, ananasul este un fruct bogat în nutrienți. O cană de 165 de grame de ananas conține următorii nutrienți:
- Calorii: 83
- Grăsimi: 1,7 grame
- Proteine: 1 gram
- Carbohidrați: 21,6 grame
- Fibre: 2,3 grame
- Vitamina C: 88% din valoarea zilnică
- Mangan: 109% din valoarea zilnică
- Vitamina B6: 11% din valoarea zilnică
- Cupru: 20% din valoarea zilnică
- Tiamina: 11% din valoarea zilnică
- Folat: 7% din valoarea zilnică
- Potasiu: 4% din valoarea zilnică
- Magneziu: 5% din valoarea zilnică
- Niacina: 5% din valoarea zilnică
Ananasul este bogat în vitamina C și mangan. Vitamina C este esențială pentru întărirea sistemului imunitar, dar și pentru absorbția rapidă a fierului, care ajută la creșterea și dezvoltarea organismului. Manganul are proprietăți antioxidante și oferă un boost metabolismului. Antioxidanții din ananas sunt necesari pentru a preveni stresul oxidativ.
Astfel este prevenită inflamația, inflamație care în timp poate duce la apariția cancerului sau a altor boli cronice. Ananasul conține și alți micronutrienți. Printre aceștia se numără cuprul, tiamina și vitamina B6. Toate aceste elemente sunt mai mult decât esențiale pentru un metabolism sănătos. Studiile arată că ananasul ar putea ajuta la prevenirea cancerului.
Cancerul este o boală cronică caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor. Progresia sa este, de cele mai multe ori, legată de stresul oxidativ și inflamația cronică. Mai multe studii au arătat că ananasul poate reduce riscul de cancer prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației.