Poate fi regele unei rețete sau consumat ca atare, fiind o legumă extrem de versatilă. Poți găti ardei umplut sau o salată grecească cu iaurt, însă indiferent de modalitatea de preparare, deține nenumărate aspecte pozitive.
Beneficiile consumului de ardei gras
În funcție de culoarea ardeiului gras pe care îl alegem, aceasta ne indică stadiul acestuia de coacere. Atunci când vorbim despre ardeiul gras verde, putem sesiza foarte ușor că este și cel mai ieftin în piețe, tarabe sau magazine. Se datorează faptului că are un timp mai scurt de coacere în mod natural. Este cules cel mai repede, dar este și cel mai puțin dulce dintre cele trei variante.
Are o savoare mai amăruie, îndreptată către arome vegetale. Ardeii grași roșii sunt ținuți un timp îndelungat până să fie culeși. În acest sens sunt și cei mai dulci, cu o aromă fructată. Pot fi chiar și cea mai scumpă variantă de pe tarabe.
Ardeii grași galbeni sau portocalii se situează într-o axă de mijloc. Sunt adeseori dulci, dar și mai scumpi decât ardeii verzi, dar nu la fel de dulci ca și cei roșii. Atunci când alegi ardeiul gras pentru a prepara o anumită rețetă, trebuie să ții cont de faptul că există diferențe subtile între aceștia.
Pentru mai multă aromă, ardeiul gras roșu este opțiunea ideală. Dacă îți dorești să prepari o salată grecească, ardeiul gras verde poate fi complementar. Toate tipurile de ardei gras au nutrienți similari. Cu toate acestea, ardeii grași roșii sunt considerați cei mai sănătoși pentru că au o cantitate mai mare de licopen.
Licopenul este un colorant vegetal, solubil în grăsimi, ce oferă culoarea roșie a ardeilor grași sau a altor fructe și legume. Ardeii grași verzi au o cantitate scăzută de vitamina C, arată cei de la Realsimple.com.
Ce conțin ardeii grași
Din punct de vedere culinar, ardeii grași sunt legume, însă botanic vorbind, sunt fructe. Pe tarabe sau în magazine îi găsim la secțiunea de legume, iar adeseori îi combinăm în preparate sărate. Provin din familia solanaceelor și sunt scăzuți în calorii dar bogați în antioxidanți.