Cartofii dulci sunt ideali în dietele de slăbire. Spre deosebire de cartofii obișnuiți, aceștia au mai puține calorii. În plus, cartofii dulci sunt bogați în vitamina A, vitamina C, magneziu și fibre. Aceste legume delicioase pot fi integrate cu ușurință în dieta ta zilnică.
Beneficiile consumului de cartofi dulci
Cartofii dulci sunt legume rădăcinoase și se găsesc aproape peste tot prin lume. Deși vin într-o gamă largă de variante, cartofii dulci sunt fie portocalii, fie violet la interior. Aceștia sunt bogați în minerale, antioxidanți, vitamine și fibre. Conform publicației Healthline, 200 de grame de cartofi dulci au următoarele valori nutriționale:
- 180 calorii
- 41 grame carbohidrați
- 4 grame proteine
- 0.3 grame grăsimi
- 6.6 grame fibre
- 44 % din doza zilnică recomandată de vitamina C
- 43 % din doza zilnică recomandată de magneziu
Mai mult, cartofii dulci conțin potasiu, magneziu i vitamina B6. Cartofii dulci care sunt la interior portocalii sau violet sunt bogați în antioxidanți. Antioxidanții ajută în lupta împotriva radicalilor liberi și a eliminării stresului oxidativ.
Stresul oxidativ poate duce în timp la apariția inflamației în corp. Iată o listă cu alimente bogate în antioxidanți.
Îmbunătățesc digestia
Fibrele și antioxidanții care se găsesc în cartofii dulci ajută la îmbunătățirea sistemului digestiv. Cartofii dulci conțin două tipuri de fibre, solubile și insolubile. Organismul uman nu poate să digere aceste fibre. Ele rămân în tractul digestiv pentru o perioadă mai lungă de timp și oferă o varietate de beneficii.
Anumite tipuri de fibre solubile, cunoscute drept fibre vâscoase absorb apa și ajută în procesul digestiei. Fibrele insolubile nu absorb apa și nu adaugă volum. Totodată, fibrele ajută la oferirea senzației de sațietate. Prin urmare o să te simți plină pentru mai mult timp și nu vei mai consuma la fel de multe alimente.
Ajută la îmbunătățirea vederii
Beneficiile consumului de cartofi dulci sunt nenumărate. Printre acestea se numără și îmbunătățirea vederii. Specialiștii spun că aceste legume sunt bogate în betacaroten, un antioxidant responsabil pentru culoarea portocalie a anumitor fructe și legume.
Betacarotenul este transformat de organism în vitamina A, iar corpul îl folosește pentru a forma receptori de detectare a luminii în interiorul ochilor. Deficitul sever de vitamina A poate duce la slăbirea vederii în timp.
Îmbunătățește funcțiile cognitive
Cartofii dulci care sunt violet la interior sunt buni pentru sănătatea creierului. Studiile pe animale au demonstrat că aceste legume ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Cartofii dulci ajută inclusiv la reducerea inflamației de la nivelul nervilor cranieni.
Mai mult, un studiu pe șoareci a arătat că această legumă este extraordinară când vine vorba de îmbunătățirea memoriei. Niciun studiu nu a fost făcut pe oameni până în prezent.
Întăresc sistemul imunitar
Vitamina A se găsește cu precădere în cartofii dulci. Astfel, aceștia devin un aliat de nădejde când vine vorba de întărirea sistemului imunitar. Cartofii dulci pot ajuta la reducerea inflamației și la o circulație mai bună a sângelui.
Mai mult, sistemul tău imunitar se va bucura de un boost. Cum sezonul răcelilor se apropie, încearcă să gătești și preparate care conțin cartofi dulci. Uite aici o rețetă delicioasă care poate fi servită la masa de prânz.