Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca merele și perele, gutuile sunt extrem de iubite de oameni din lumea întreagă. Acestea au fost folosite ca leacuri naturiste vreme de sute de ani. De-a lungul timpului, cercetătorii au încercat să aprofundeze beneficiile acestor fructe pentru organismul uman.
Beneficiile consumului de gutui
Gutuile sunt unele din cele mai cunoscute fructe de toamnă. Acestea sunt bogate în fibre, dar și minerale esențiale organismului. O gutuie de dimensiuni medii poate avea următoarele valori nutriționale, scrie Healthline.com:
- 52 de calorii
- 0 grame de grăsime
- 0.3 grame de proteine
- 14 grame de carbohidrați
- 1.75 grame de fibre
- 15 % din valoarea zilnică recomandată de vitamina C
- 4 % din valoarea zilnică recomandată de potasiu
- 2 % din valoarea zilnică recomandată de magneziu
Gutuile sunt bogate în vitamina C, vitamina B, fier, potasiu și magneziu. Pe lângă această gamă largă de nutrienți, ele sunt bogate în antioxidanți. Gutuile sunt o sursă excelentă de antioxidanți în dieta zilnică. Antioxidanții ajută în lupta împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ.
Uite aici o listă cu alte alimente bogate în antioxidanți. Unele studii sugerează că anumiți antioxidanți din gutui, precum quercetin și kaempferol, reduc inflamația și protejează împotriva apariției bolilor cronice, precum bolile de inimă.
Ar putea să te ajute în rezolvarea problemelor digestive
Gutuile au fost folosite ani la rândul în medicina tradițională pentru a trata diferite tulburări digestive. Unele studii arată că extractul de gutui poate proteja țesutul intestinal împotriva leziunilor apărute în urma bolilor inflamatorii ale intestinelor.
Deși mai sunt necesare cercetări în această direcție, primele studii au fost extrem de promițătoare. Cercetările timpurii sugerează că anumiți compuși vegetali din gutui pot ajuta inclusiv la prevenire și tratarea ulcerelor de stmac. Într-un studiu de laborator s-a demonstrat că sucul gutuilor poate inhiba creșterea bacteriei H. pylori, o bacterie care poate provoca în timp apariția ulcerelor gastrice. Unele studii vorbesc despre beneficiile siropului de gutui asupra bolii de reflux gastroesofagian.
Studiile spun că siropul de gutui ar putea fi la fel de eficient ca medicamentele tradiționale folosite pentru tratarea simptomelor acestei afecțiuni. Totuși, specialiștii sunt încă rezervați în a se pronunța cu privire la beneficiile concrete ale siropului de gutui.
Ar putea să ajute la întărirea sistemului imunitar
Printre beneficiile consumului de gutui se numără și întărirea sistemului imunitar. Se pare că aceste fructe au proprietăți antibacteriene care ajută la prevenirea creșterii excesive a anumitor bacterii dăunătoare. O gutuie de dimensiuni medii conține 15 % din necesarul zilnic de vitamina C, care este esențială pentru un sistem imunitar sănătos și funcțional.
Gutuile sunt bogate în fibre, fibre care sprijină îmbunătățirea digestiei, dar și la întărirea sistemului imunitar. Mai mult, fibrele ajută la menținerea unui microbiom intestinal sănătos, acest lucru poate reduce inflamația și poate îmbunătăți rezistența la bacteriile dăunătoare tractului digestiv.
Gutuile pot atenua diferite simptome ale alergiilor, spun unele studii. Unele studii susțin că aceste fructe ajută la tratarea reacțiilor alergice ușoare, cum ar fi curgerea nasului sau a astmului.
Cum poți consuma gutuile
Spre deosebire de mere și pere, gutuile sunt rareori consumate crude. Gutuile au o pulpă crudă, iar aroma este acreioară. De multe ori oamenii preferă să le consume sub forma de dulceață sau coapte. Iubitorii acestor fructe spun că ele sunt mult mai delicioase atunci când sunt gătite.
O rețetă simpla presupune taierea gutuilor și fierberea acestora în apă cu zahăr. În felul acesta feliile gutuilor devin mult mai moi. Gutuile sunt delicioase alături de puțină scorțișoară sau ghimbir. Îți recomandăm și rețeta noastră de gutui de pui, o rețetă gustoasă de toamnă.