Loboda este o legumă foarte populară la noi în țară. Se crede că este printre primele legume cultivate de oameni, fiind consumată chiar și în vremea grecilor antici. Această legumă este bogată în nutrienți și vitamine benefice pentru organism.
Beneficiile consumului de lobodă
În perioada sezonului de primăvară sunt la mare căutare legumele verzi. Printre acestea se numără și loboda. Aceasta este impresionantă datorită gamei largi de beneficii pentru sănătate. Te invităm să descoperi mai multe și despre fructele și legumele ieftine în sezonul de primăvară.
Cât privește loboda, aceasta are un pachet nutrițional impresionant. Loboda este cultivată în lumea întreagă și este înrudită cu spanacul și sfecla.
Consumul de lobodă este asociat de cele mai multe ori cu un stil de viață sănătos. Loboda crește cu ușurință chiar și în solurile mai reci și nu are nevoie de foarte multă apă sau lumină pentru a se dezvolta.
Loboda mai este cunoscută și sub denumirea de spanac francez, spun specialiștii. O cană cu frunze de lobodă conține doar 35 de calorii. Aceasta poate fi inclusă chiar și în dietele persoanelor care își doresc să piardă în greutate.
Loboda este bogată în fibre, vitamina K, vitamina A, magneziu, Vitamina C, fier și calciu. Totodată, loboda este bogată în antioxidanți benefici. Aceștia ajută în lupta împotriva radicalilor liberi. Află mai multe despre beneficiile alimentelor bogate în antioxidanți.
O porție de lobodă îți poate oferi necesarul zilnic de vitamina K, necesară pentru stimularea metabolismului.
Proteinele și mineralele din lobodă ajută inclusiv la reglarea hormonală. Se spune că loboda poate să ajute la îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv și la menținerea sănătății sistemului imunitar. Află mai multe și despre beneficiile consumului de urzici. Urizicile se numără și ele printre vedetele sezonului de primăvară.
Contraindicații ale consumului de lobodă
Loboda poate fi inclusă într-o mulțime de preparate. Frunzele de lobodă pot fi incluse în salatele de crudități sa în rețetele de ciorbițe de primăvară.
Infuzia de lobodă se folosește pentru tratarea durerilor de stomac, în timp ce alte persoane preferă să facă suc din frunzele de lobodă. Este recomandat să alegi mereu lobodă proaspătă pentru consum. Frunzele de lobodă proaspătă conțin cei mai mulți nutrienți benefici pentru organism.
Însă această plantă trebuie consumată cu atenție. Loboda face parte din familia Amaranthaceae, plante care conțin cantități ridicare de acid oxalic.
La fel ca spanacul, loboda conține acest acid și trebuie evitat consumul său în special de persoanele care suferă de gută, persoanele care au pietre la rinichi sau persoanele care se confruntă cu calculi biliari, scrie Doc.ro.
Totodată, atunci când alegi să cumperi lobodă trebuie să o faci cu mare atenție. Unii producători folosesc cantități mari de îngrășăminte care pot aduce un aport prea mare de nitrați. Frunzele de lobodă trebuie spălate cu mare grijă și atenție înainte de a fi consumate.