Atunci când oamenii aud termenul de „dietă” își imaginează ceva dificil de urmat și foarte solicitant. Cu toate acestea, dietele nu sunt deloc precum sună, căci nu se rezumă mereu la ideea de restricții. Dietele alimentare sunt un plan stabilit pentru a avea mai multă grijă de sănătatea organismului tău.
Care sunt dietele alimentare care stimulează activitatea cerebrală
Numeroase studii au analizat impactul dietelor asupra sănătății și îmbătrânirii, inclusiv o cercetare din 2023 publicată în JAMA Internal Medicine. S-a explorat efectul pe termen lung al diferitelor diete asupra riscurilor de boală și mortalitate.
Când vine vorba de alimentație, aceasta este unul dintre factorii decizionali care îți dictează viața. În funcție de ce, cum și cât consumi, vei experimeta diferite reacții ale organismului. Pentru a sta departe de tratamente pretențioase sau medicamente scumpe, ascultă-ți corpul și oferă-i ce are nevoie. Vitaminele, mineralele și hidratarea sunt esențiale pentru un stil de viață echilibrat și sănătos.
Dieta mediteraneană
Oamenii care trăiesc aproape de Marea Mediterană știu cel mai bine ce înseamnă o dietă alimentară esențială pentru organism. Aceștia consumă alimente pline de vitamine și minerale, alături de foate mult pește.
Dieta mediteraneană pune accentul pe cereale integrale, leguminoase, fructe, legume, pește, nuci și ulei de măsline extravirgin. Pe lângă faptul că sunt sărace în zahăr și sare, aceste alimente sunt, de asemenea, sărace în grăsimi saturate, care sunt importante pentru sănătatea cognitivă. În plus, această dietă susține un somn odihnitor și de calitate.
Grăsimile saturate sunt extrem de dăunătoare pentru organism și reprezintă cauza principală a problemelor sistemului nervos, spune Jennifer Ventrelle, dietetician și profesor asistent la Rush University Medical Center.
Alimentele din dieta mediterană sunt bogate în în grăsimi nesaturate și bogate în vitamina E, acizi grași polinesaturați și alți polifenoli. Aceștia pot să prevină Alzheimer, arată studiile.