Studiile au arătat că fulgii de ovăz au o mulțime de beneficii pentru sănătatea. Printre acestea se regăsesc unele precum pierderea în greutate, scăderea nivelului zahărului din sânge, dar și scăderea riscului de apariție a bolilor de inimă.
Beneficiile consumului fulgilor de ovăz
Ovăzul face parte din familia cerealelor integrale și poartă denumirea științifică de avena sativa. Crupele de ovăz, cea mai intactă și întreagă formă de ovăz, durează foarte mult timp pentru a fi gătite. Din acest motiv, majoritatea oamenilor preferă ovăzul sub formă de fulgi.
Ovăzul instant este un soi mai procesat și are cel mai scurt timp de gătire, având totodată o textură foarte moale. Ovăzul este consumat, de regulă, la micul dejun. Acesta se prepară prin fierberea ovăzului în apă sau lapte, iar la final se completează cu fructele preferate.
Fulgii de ovăz sunt bogați în nutrienți
Fulgii de ovăz sunt extrem de nutritivi. Aceștia sunt o sursă excelentă de carbohidrați și fibre. Cea mai cunoscută fibră care se găsește în fulgii de ovăz este fibra beta-glucan. Totodată fulgii de ovăz sunt o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, cu un echilibru al aminoacizilor esențiali. Ovăzul conține vitamine, minerale și compuși vegetali importanți. O singură cană de 78 de grame va conține următoarele valori, scrie Healthline.com:
- Mangan: 63,91% din valoarea zilnică recomandată
- Fosfor: 13,3% din valoarea zilnică recomandată
- Magneziu: 13,3% din valoarea zilnică recomandată
- Fier: 9,4% din valoarea zilnică recomandată
- Zinc: 13,4% din valoarea zilnică recomandată
- Vitamina B1 (tiamina): 15,5% din valoarea zilnică recomandată
- Vitamina B5 (acid pantotenic): 9,07% din valoarea zilnică recomandată
- cantități mai mici de calciu, potasiu, vitamina B6 (piridoxină) și vitamina B3 (niacină)
Fulgii de ovăz conțin antioxidanți
Tot pe lista de beneficiile consumului fulgilor de ovăz se află și cantitatea mare de antioxidanți care se găsesc în aceștia. Ovăzul integral este bogat în antioxidanți și compuși vegetali benefici. Cel mai notabil este un grup unic de antioxidanți numit avenantramide, care se găsește aproape exclusiv în ovăz.
Specialiștii spun că ovăzul ar ajuta la scăderea tensiunii arteriale prin creșterea producției de oxid nitric. Această moleculă de gaz ajută la dilatarea vaselor de sânge și duce la un flux sanguin mai bun. Totodată, fulgii de ovăz pot fi consumați alături de fructe precum afinele. Acestea sunt gobate n antioxidanți și ajută la reducerea stresuluii oxidativ.
Fibrele solubile din fulgii de ovăz îmbunătățesc digestia
Ovăzul conține cantități mari de beta-glucan, un tip de fibre solubile. Beta-glucanul se dizolvă parțial în apă și formează o soluție groasă, asemănătoare unui gel în intestin. Beneficiile pentru sănătate ale fibrei beta-glucane includ și scăderea nivelului LDL și a colesterolului total.
Totodată ozăvul ajută la reglarea glicemiei și oferă rapid senzația de sațietate, lucru ce poate ajuta în lupta împotriva kilogramelor în plus. Toți specialiștii recomandă un consum moderat al acestui produs. Iată ce se poate întâmpla în corpul tău dacă ajungi să consumi zilnic fulgi de ovăz.