Folosită în mod tradițional de populațiile indigene maori din Noua Zeelandă, mierea de Manuka are proprietăți dovedite științific de tratare a gingivitei, îmbunătățire a digestiei, calmare a refluxului gastroesofagian, vindecare a rănilor și acneei și prevenție a bolilor. Toate acestea se datorează calităților sale remarcabile antifungice, antibacteriene și antiinflamatorii.
Beneficiile mierii de Manuka pentru sănătatea ta
Mierea de Manuka este un adevărat elixir pentru sănătate. Mierea este utilizată de foarte mult timp în medicina tradițională pentru o multitudine de scopuri.
Cum ar fi tratarea problemelor respiratorii, a afecțiunilor gastrointestinale și a diferitelor infecții, explică nutriționistul-dietetician Whitney English Tabaie, citată de TheHealthy.
Renumele mierii se datorează în principal proprietăților sale antibacteriene. În ultimii ani, cercetările au pus în evidență capacitatea sa de vindecare a rănilor și prevenire a infecțiilor.
De asemenea, mierea este de ajutor în calmarea simptomelor de tuse. Încorporată în shoturi de ghimbir, de exemplu, poate fi imunostimulatoare.
Mierea de Manuka întărește sistemul imunitar
Mai specific, este dovedit științific că mierea de Manuka întărește sistemul imunitar. Acest tip de miere este considerat un super-aliment, ea provenind din Noua Zeelandă.
Mierea de Manuka conține uimitoare proprietăți antibacteriene și de vindecare a rănilor. O organizație de specialitate citează 2.300 de componente ale acestui tip de miere care îi dau o eficiență deosebită.
Are proprietăți antimicrobiene excepționale
Potrivit nutriționistei menționate, proprietățile antimicrobiene ale mierii sunt asociate cu pH-ul mic și conținutul ridicat de zahăr care oprește dezvoltarea bacteriilor. În cazul rănilor, mierea este deosebit de benefică grație activității sale antibacteriene.
Ea ajută la menținerea hidratării în jurul rănii, vâscozitatea ridicată oferind o barieră protectoare în prevenirea infecțiilor.
O anumită componentă a mierii de Manuka stimulează celulele imunitare. Ele luptă eficient contra bacteriilor și virușilor care marchează lunile de iarnă.
O opinie avizată vine și din partea nutriționiștilor, care recomandă mierea de Manuka în calitate de îndulcitor, fiind la fel de eficientă ca siropul de agave în ceaiuri, lapte sau cafea.
Susține sănătatea orală
Potrivit Healthline, există mai multe studii care au dovedit că această miere atacă bacteriile orale asociate cu formarea plăcii bacteriene, inflamarea gingiilor și degradarea danturii.
Cercetările au pus în evidență faptul că mierea de Manuka inhibă dezvoltarea bacteriilor care pot cauza gingivită și carii. Spre deosebire de zahărul rafinat, această miere nu provoacă deteriorări ale dinților.
Ajută la prevenția ulcerelor gastrice
Mierea de Manuka este de ajutor în tratamentul ulcerelor gastrice provocate de bacteria Helicobacter pylori. Oamenii care au consumat această miere cel puțin 5 zile pe săptămână au avut un risc semnificativ mai redus de a dezvolta ulcer gastric față de cei care nu au consumat, arată un studiu.
Poate ameliora simptomele digestive
Boala inflamatorie intestinală este o boală a tractului gastrointestinal. Acest tip de afecțiuni, care includ colita ulceroasă și boala Crohn, pot provoca simptome neplăcute ca diaree, durere abdominală, greață și vomă.
Câteva studii recente au arătat că a consuma regulat miere de Manuka poate controla un tip de bacterie care cauzează o diaree severă și inflamația intestinului.
Poate trata simptomele de fibroză chistică
Fibroza chistică este o disfuncție moștenită genetic care degradează plămânii. Poate afecta sistemul digestiv, dar și alte organe.
Un studiu recent a dovedit că, atunci când este combinată cu antibiotice, mierea de Manuka a inhibat dezvoltarea bacteriilor care favorizează această boală severă a sistemului respirator.
Cercetătorii au tras concluzia că această miere poate fi o terapie importantă în tratarea infecțiilor respiratorii superioare, în special cele asociate cu fibroza chistică.
Criterii esențiale de luat în calcul când achiziționezi miere de Manuka
Atunci când dorești să cumperi miere de Manuka, specialiștii recomandă să iei în calcul următoarele 4 indicii ale calității acesteia:
- putere, măsurată prin cantitatea de metilglioxal, care îi dă proprietățile sale antibacteriene
- autenticitate, indicată de cantitatea de leptosperină, provenită din nectarul florii de Manuka
- prospețime, măsurată prin hidroximetilfurfural, care indică faptul că mierea nu a fost depozitată prea mult timp sau nu a fost preparată la temperaturi excesive
- puritate, certificată de licențele producătorului.
Cui îi este contraindicată mierea de Manuka
Totuși, subliniază dieteticianul american sus menționat, mierea în general și mierea de Manuka în special nu trebuie administrate copiilor.
Mierea nu se recomandă copiilor sub un an din cauza prezenței potențiale a sporilor bacterieni care pot degenera în boli serioase.
O altă categorie care trebuie să evite mierea de Manuka o reprezintă diabeticii.
Mierea este metabolizată de organism într-un mod similar zahărului de consum și are același potențial nefast de a duce la îngrășare. De aceea, mierea trebuie consumată cu moderație, deși este un înlocuitor al zahărului superior acestuia din mai multe puncte de vedere.