Rubarba preferă zonele cu temperaturi mai scăzute. Planta cu frunze mari roșiatice este o legumă de primăvară, care răsare la jumătatea lunii aprilie. Doar tulpinile plantei sunt comestibile. Frunzele conțin toxine și concentrații mari de acid oxalic. Tulpina este cărnoasă, acrișoară și acidă. Deși acestea se pot consuma și crude, mulți le preferă gătite, scrie webmd.com.
Rubarba are o istorie lungă, cu rădăcini în medicina chinezească antică. A fost de asemenea folosită în Grecia și în Roma Antică. În zilele noastre se folosește cel mai adesea în gemuri, plăcinte, compoturi și chiar și în băuturi răcoritoare.
Care sunt beneficiile rubarbei pentru sănătate
Rubarba este o sursă însemnată de vitamina K, care este o vitamină esențială pentru sănătatea oaselor și circulația sângelui. Vitamina A din rubarbă te poate ajuta să lupți împotriva radicalilor liberi care pot afecta pielea și îmbătrânirea prmatură. Conține de asemenea cantități însemnate de antioxidanți, dar și alte vitamine și minerale importante pentru buna funcționare a organismului.
Îmbunătățește sănătatea oaselor
Vitamina K din rubarbă te va ajuta să ai oase puternice și sănătoase. Aceasta este importantă pentru formarea oaselor și poate ajuta la prevenirea osteoporozei. Acesta este doar un punct de pe lista cu beneficiile rubarbei pentru sănătatea organismului.
Află în continuare de ce e recomandat să o introduci în alimentația zilnică.
Protejează sănătatea inimii
Această legumă este o sursă excelentă de fibre, care te pot ajuta să scazi colesterolul din organism. Studiile au arătat de-a lungul timpului că rubarba poate elimina colesterolul rău din organism. Scădera nivelului de colesterol poate preveni afecțiunile inimii. Antioxidanții din rubarbă au efecte anti inflamatorii care ajută la sănătatea inimii.
Ajută digestia
Fibrele din rubarbă ajută la funcționarea normală a sistemului digestiv, prevenind constipația. De asemenea, conține compuși numiți sennozide, care acționează ca laxative naturale. Taninele din rubarbă oferă și efecte anti-diareice.
Reduce inflamația
De asemenea, antioxidanții din rubarbă te ajută să lupți împotriva inflamației din organism. Aceste proprietăți sunt de mare ajutor pentru cei care au un sistem imunitar slăbit. Un alt studiu a constatat că proprietățile antiinflamatorii ale extractului de rubarbă pot ajuta la îmbunătățirea vindecării rănilor.
Rubarba este bogată în antioxidanți, în special antociani (care îi conferă culoarea roșie) și proantocianidine. Acești antioxidanți au proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii și anticancerigene, care te pot ajuta să te protejezi de multe probleme legate de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și diabetul.
Iată aici o listă cu alimente care produc inflamația în organism. Află ce spun specialiștii despre ele și de ce trebuie să le eviți.
Alți nutrienți din rubarbă
- Calciu;
- Vitamina A;
- Vitamina C;
- Vitamina K;
- Potasiu;
- Folat;
- Mangan;
- Magneziu.
La ce trebuie să fii atentă când consumi rubarbă
Rubarba este bogată în oxalat de calciu. În timp ce substanța se află în principal în frunze, se găsește și în tulpini. Prea mult oxalat de calciu în dieta ta poate duce la hiperoxalurie, care înseamnă acumularea de cristale de oxalat în diferite organe. Aceste cristale pot provoca formarea de pietre la rinichi și pot crește riscul de insuficiență renală.
Conținutul de vitamina K al rubarbei poate interfera, de asemenea, cu warfarina, medicamentul care subțiează sângele. Poate reduce eficacitatea medicamentului, așa că asigură-te că discuți cu medicul dacă vrei să incluzi rubarba în dieta ta și ai un tratament de urmat.
Cum se poate consuma rubarba
Poți găsi rubarbă proaspătă pe rafturile magazinelor atunci când legumele sunt în sezon, din aprilie până în iunie.
Când alegi rubarba, caută tulpini care sunt ferme și crocante. Evită-le pe cele care sunt moi sau care au pete. Caută unele cu frunze mici, care indică faptul că planta este tânără, dar asigură-te că îndepărtezi frunzele înainte de a le găti sau mânca.
Nu tăia tulpinile până când nu ești gata să folosești rubarba, altfel legumele se pot usca. Pentru a le păstra mai mult timp, pune tulpini întregi într-o pungă de plastic sigilată în frigider. Folosește-le în decurs de o săptămână. Dacă vrei să vă păstrezi rubarba pentru o o perioadă mai mare de timp, pune bucăți în congelator până când ești gata să le pregătești.
Poți mânca rubarba în mai multe moduri, inclusiv crudă, amestecată într-un smoothie sau gătită într-o dulceață.