Semințele de chia sunt hrănitoare și consumate în general la micul dejun. Acestea au o mulțime de beneficii, mai ales dacă sunt consumate în combinațiile potrivite. Oamenii de știință de la Universitatea din Adelaide au descoperit cp felul ă care sunt consumate semințele de chia ar putea determina cât de multe sau puține fibre ajung în organism.
Beneficiile semințelor de chia pot fi influențate de modul în care acestea sunt consumate
Semințele de chia conțin grăsimi sănătoase, antioxidanți și fibre alimentar, dar nu există suficiente studi privind modul în care compoziția acestor semințe interacționează cu microflora intestinală care ajută la digerarea alimentelor.
Cele mai recente studii au descoperit că diferite metode de preparare au influențat beneficiile nutriționale obținute din semințe. Se pare că măcinarea semințelor ar furniza mai mulți nutrienți decât consumul lor întreg.
Semințele de chia sunt adesea menționate ca un superaliment datorită nivelului ridicat de acizi grași omega-3 și a fibrelor alimentare. Acestea pot fi consumate crude sau amestecate cu un lichid. Semințele de chia sunt deseori incluse în preparatele de la micul dejun.
Popularitatea semințelor de chia a crescut tot mai mult în ultimii ani, însă acestea există de mii de ani și se crede că originea lor ar fi în America Centrală, unde erau consumate de azteci.
Pentru efectuarea cercetării privind modul în care sunt influențate beneficiile semințelor în funcție de felul în care sunt consumate, microbii intestinali de la porci au fost expuși la diferite forme ale semințelor de chia, inclusiv semințe întregi sau semințe măcinate.
Ce a rezultat în urma studiilor
Probele au fost incubate timp de 70 de ore, iar o mașină robotică specială a simulat procesul de digestie. Cercetătorii au descoperit că, atunci când semințele au fost măcinate, ele au produs metaboliți benefici la reînnoirea celulelor intestinale.