Beneficiile surprinzătoare ale pepenelui galben. Cate calorii are și cum poate afecta organismul

Pepenele galben este un fruct care aparține speciei de pepene cucumis melo. Pentru că este un fruct atât de gustos, hai să aflăm împreună beneficiile surprinzătoare ale pepenelui galben.

Publicat: 3 iunie 2022, 7:45
Pulpa dulce a pepenelui este de obicei verde deschis, în timp ce coaja are un ton alb-gălbui / Shutterstock

Pulpa dulce a pepenelui este de obicei verde deschis, în timp ce coaja are un ton alb-gălbui. Popular printre copii și adulți, pepenele galben poate oricând oferi un desert răcoritor, sănătos și ușor, în timp ce conținutul lor ridicat de apă ajută la prevenirea deshidratării.

Acest tip de fruct conține, de asemenea, o varietate de vitamine, minerale și antioxidanți.

Pepenele galben este disponibil în întreaga lume și poate fi consumat singur sau folosit în deserturi, salate, gustări și supe. Deși cea mai mare atracție poate fi aroma sa, pulpa sa este, de asemenea, hrănitoare și poate oferi mai multe beneficii, scrie medicalnewstoday.com.

Beneficiile surprinzătoare ale pepenelui galben

Apa, antioxidanții, vitaminele și mineralele din pepene galben pot oferi o varietate de beneficii pentru sănătate.

Antioxidanții, de exemplu, pot ajuta la prevenirea leziunilor celulare care pot duce la cancer și alte afecțiuni de sănătate.

În timpul metabolismului, organismul produce molecule instabile numite radicali liberi, care se pot aduna în organism și pot deteriora celulele. Această deteriorare este cunoscută sub numele de stres oxidativ. Antioxidanții ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism și la prevenirea stresului oxidativ.

Pepenele galben conține o gamă largă de antioxidanți printre care seleniu, beta caroten, vitamina C sau luteină. Este de remarcat faptul că, în timp ce nutrienții din alimente sunt esențiali pentru menținerea unui organism sănătos, studiile științifice privind efectele acestor nutrienți se ocupă adesea de suplimente, mai degrabă decât de surse alimentare, iar rezultatele pot fi oarecum diferite.

Aflați care alte alimente sunt surse bune de antioxidanți.

Degenerescența maculară legată de vârstă

Luteina și zeaxantina sunt doi antioxidanți și pigmenți vegetali similari care conferă fructelor și legumelor o nuanță galbenă spre roșu.

Combinația poate ajuta la filtrarea razelor de lumină albastră dăunătoare. Medicii cred că joacă un rol protector în sănătatea ochilor și poate ajuta la prevenirea daunelor cauzate de degenerescența maculară legată de vârstă (AMD).

De asemenea, autorii unui studiu publicat în 2009 sugerează că combinația de luteină și zeaxantina, care este prezentă în pepene galben, poate ajuta la protejarea ochilor de leziunile care conduc la AMD.

Tensiune arterială

Fibrele, potasiul, vitamina C și colina din pepene galben susțin sănătatea inimii. Acestea se află pe lista cu beneficiile surprinzătoare ale pepenelui galben

Consumul de alimente bogate în potasiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Sursa de încredere a Asociației Americane de Inimă (AHA) recomandă ca un adult să consume în medie 4.700 mg de potasiu pe zi pentru a menține sistemul cardiovascular sănătos.

O cană de pepene galben oferă aproximativ 473 mg de potasiu sau 10% din doza zilnică recomandată pentru o persoană.

Digestie

Pepenele galben are un conținut mare de apă și oferă fibre. Fibrele și apa pot ajuta la prevenirea constipației, promovând regularitatea și un tract digestiv sănătos.

Hidratare

Cu conținutul său ridicat de apă și electroliți, pepenele galben este o alegere bună pentru a stimula hidratarea în lunile fierbinți de vară sau după un antrenament.

O cană de 177 de grame de bile de pepene galben conține 160 g de apă.

Exemple de electroliți din pepene galben includ sodiu, potasiu, calciu și magneziu.

Piele și păr

Vitamina A contribuie la creșterea și menținerea tuturor țesuturilor din organism, inclusiv a celor din piele și păr.

Vitamina C permite organismului să producă colagen, care oferă structură celulelor, pielii și părului.

Un studiu din 2019, a constatat că o serie de minerale și vitamine pot juca un rol major în promovarea creșterii părului și prevenirea căderii părului.

Multe sunt prezente în diferite cantități în pepene galben, cum ar fi: vitaminele A, C și E, vitaminele B, acid folic, fier, seleniu, zinc.

Pepenele galben contribuie, de asemenea, la hidratarea generală. Studiile sugerează că consumul suplimentar de apă poate ajuta la menținerea supleții pielii, deși sunt necesare mai multe dovezi pentru a confirma acest lucru.

Cum alegi și cum consumi pepenele galben

Când alegi un pepene galben, caută unul ferm, greu și simetric, fără puncte moi sau vânătăi pe suprafața cojii.

Pulpa de pepeni galbeni va fi strălucitoare, dulce și suculentă. În afara sezonului, poate fi tare. Iată câteva sfaturi pentru prepararea și servirea pepenilor galbeni:

Taie pepenele în cubulețe sau feliază-l și mânâncă-l proaspăt. Fă o salată de fructe tropicale cu bucăți de pepene galben proaspăt, papaya, ananas și mango.

Taie pepenele galben în felii foarte subțiri și adăugă-l în limonadă, ceai cu gheață sau apă.

Fă o salsa proaspătă combinând papaya, mango, jalapeño, pepene galben, ardei roșu și ardei chipotle.

Pregătește un smoothie combinând pepene galben cu suc de ananas, căpșuni congelate și iaurt grecesc neîndulcit.

Fă kebab de fructe cu pepene galben și căpșuni și servește-l cu iaurt.

Riscurile consumului de pepene galben

Unii oameni ar putea avea nevoie să aibă grijă când consumă pepene galben.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sau alte afecțiuni care necesită o dietă cu conținut scăzut de zahăr ar trebui să fie precaute atunci când determină dimensiunea potrivită a porției de pepene galben.

Contaminare

Dacă pepenele intră în contact cu bacterii prin irigare sau prin alte mijloace, coaja exterioară poate să nu fie curată. Spălarea și curățarea exteriorului înainte de a tăia pepenele galben poate reduce riscul ca bacteriile dăunătoare, cum ar fi Salmonella, să intre în pulpa fructului.

Potasiu

Pepenele galben asigură aproximativ 10% din necesarul de potasiu al unei persoane.

Beta-blocantele, un tip de medicament pe care medicii îl prescriu adesea pentru bolile de inimă, pot determina creșterea nivelului de potasiu. Persoanele care folosesc beta-blocante ar trebui să consume pepene galben cu moderație, deoarece nivelurile ridicate de potasiu pot duce la afectarea rinichilor.

De asemenea, oricine are o problemă cu rinichii ar trebui să se consulte cu medicul înainte de a-și mări aportul de alimente bogate în potasiu, cum ar fi pepenele galben.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Divertisment
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată
O fostă vedetă de la Hollywood a fost zărită căutând mâncare într-o pubelă. Fanii au fost surprinși de schimbarea neașteptată prin care aceasta a trecut. Blonda, în vârstă de 40 de ani, a încercat...
PARTENERI