Pepenele galben, denumit și cantalup, are o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului, chiar și după conservare.
Printre multitudinea de vitamine pe care le conține, pepenele galben este fructul cu cel mai mare conținut de vitamina A.
Nu ezita să consumi pepene galben în stare proaspătă, pentru a beneficia din plin de aceste vitamine. În plus, îl poți conserva pentru mai târziu sub formă de compot sau dulceață. Va fi un adevărat răsfăț culinar pentru mic dejunuriledin sezonul rece.
Urmărește mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu una dintre cele mai aromate și frumos colorate rețete de dulceață.
Dulceață de pepene galben cu ghimbir – Ingrediente
- 1 kg de pepene galben, curățat
- 500 gr de zahăr
- 100 gr de ghimbir proaspăt
- sucul și coaja de la o lămâie bio
Dulceață de pepene galben cu ghimbir – Mod de preparare
Important pentru reușita perfectă a dulceții de pepene galben este alegerea tipului de pepene.
Există două tipuri de pepene galben pe piață: pepenele cremos și cel zemos. Pepenele cremos este cel cu gust asemănător cu gustul bananei. Al doilea tip de pepene galben, cel zemos, are gustul asemănător cu al ananasului. Pe acesta trebuie să-l alegi pentru rețeta de dulceață de pepene galben cu ghimbir. Este zemos, însă cuburile din pulpa de pepene își păstrează forma intactă atât în timpul tratamentului termic cât și după. Dacă alegi pepenele cremos, acesta se va sfărâma pe parcurs și vei obține gem de pepene, nu dulceață.
Cum se prepară dulceața de pepene galben cu ghimbir
Începe prin a tăia pepenele în felii, apoi îndepărtează cu o lingură partea care conține semințe.
Următorul pas este să elimini coaja cu ajutorul unui cuțit cu lamă subțire. Taie feliile de pepene galben în cuburi micuțe și pune-le într-un vas încăpător. Curăță ghimbirul și toacă-l mărunt sau dă-l pe răzătoare. Adaugă ghimbirul peste cuburile de pepene galben.
Adaugă și sucul de la o lămâie, după ce i-ai răzuit coaja fin. Pune coaja de lămâie deoparte și las-o la uscat până când o vei folosi la dulceață.
Amestecă toate ingredientele din vas cu zahărul și acoperă vasul cu o folie de prospețime. Pune-l la frigider pentru 48 de ore. În acest timp, mai amestecă din când în când ingredientele, pentru a se topi zahărul și a se forma sirop.
După acest interval de timp, scurge siropul și pune-l la fiert, până trece testul picăturii. După ce siropul a devenit consistent și a trecut testul, adaugă cuburile de pepene galben, amestecate cu ghimbir.
Fierbe dulceața de pepene galben pentru 15-20 de minute. Nu uita să îndepărtezi spuma care se formează deasupra. În timp ce fierbi delicioasa dulceață de pepene galben cu ghimbir, pune borcanele la sterilizat.
Pune dulceața fierbinte în borcanele fierbinți și închide bine capacele. Pune borcanele cu dulceață în cuptorul cald și lasă-le acolo până când se răcesc. Etichetează-le frumos și așază-le pe raftul din cămară.