Dulceață de caise. Rețetă din bucătăria bunicii

Dacă adori caisele, nu ezita să le conservi într-o delicioasă, aromată și plăcut colorată dulceață de caise. Este perfectă pentru deliciul de la mic dejun, alături de un ceai cu aromă deosebită. În plus, această dulceață este minunată și în diferite rețete de prăjituri și torturi.

Publicat: 10 august 2021, 7:05
Actualizat: 24 mai 2022, 14:47
Dulceața de caise își păstrează fructele ferme dacă acestea sunt conservate în apă cu bicarbonat / Profimedia Images

Caisele sunt printre fructele vedete ale verii, cu gust dulce acrișor și culoare îmbietoare. Pot fi consumate proaspete sau uscate, în funcție de gusturi și preferințe. Versatile, aceste fructe se folosesc și la diverse preparate, precum sunt sucurile, nectarurile, gemurile sau dulcețurile. Chiar și sâmburii caiselor sunt folosiți în compoziția uleiurilor cosmetice.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și tu dulceața de caise după o rețetă din bucătăria bunicii.

Dulceață de caise – Ingrediente

Ingredientele pentru această rețetă de dulceață se împart în două grupuri: ingrediente pentru dulceața propriu-zisă și ingrediente pentru pregătirea fructelor.

Ingrediente pentru dulceață:

  • 3 kg caise
  • 1 500 gr zahăr
  • 750 ml apă
  • sucul de la o lămâie

Ingrediente pentru pregătirea caiselor:

  • 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 1 500 ml apă rece

Rețetă de dulceață din caise – Mod de preparare

Rețetele de dulceață se diferențiază de rețetele de gemuri sau marmelade prin faptul că la dulceață fructele rămân ușor ferme, iar la gem acestea sunt pasate. Pentru ca anumite fructe să rămână ferme în dulceață, este necesar să urmezi câtiva pași de pregătire înainte de tratamentul termic.

La vremea lor, bunicile noastre conservau fructele în apă de var pentru mai multe ore. Această metodă nu se mai practică în zilele noastre, pentru că avem din fericire alte variante mai sănătoase.

Cum se pregătesc fructele pentru a rămâne ferme

Alege caise coapte, dar ușor ferme. Spală bine caisele și curăță-le de coajă cu ajutorul unui cuțit cu lamă subțire. Amestecă apa cu bicarbonatul de sodiu până acesta este bine diluat. Adaugă caisele în acest amestec și lasă-le acolo 15-20 de minute. Clătește-le bine în 2-3 ape, apoi îndepărtează sâmburii și toaca fructele în cuburi mici. Stropește cuburile de caise cu sucul de la o lămâie.

Cum se prepară dulceață de caise

Pune un vas cu pereți dubli la foc mediu și adaugă apa cu zahărul. Amestecă intens până când se topește zahărul și se formează un sirop. Fierbe siropul de apă cu zahăr până când trece testul picăturii. Acest test se face picurând din sirop pe o farfurie rece, ținută la frigider. Dacă picăturile de sirop rămân pe farfurie ca niște perle, siropul este gata și poți adăugat în el fructele. Dacă picăturile de sirop se împrăștie pe suprafața farfuriei, siropul se va mai lăsa la fiert, urmând să refaci testul picăturii de sirop.

Când siropul pentru dulceață de caise a trecut testul, adaugă cuburile de caise. Retrage vasul de pe foc și lasă-l deoparte 12-15 minute. În acest timp, cuburile de caise vor mai lăsa și ele puțin sirop.

După acest interval, fierbe dulceața la foc mediu pentru 15 minute. În timpul fierberii se va forma spumă deasupra, pe care o îndepărtezi cu ajutorul unei spumiere.

Pentru a te asigura că dulceața a fiert suficient, poți să mai apelezi la testul picăturii de sirop. Lasă dulceața să se tempereze 10 minute, apoi umple cu ea borcanele sterilizate, în prealabil.

Dulceața de caise se pune fierbinte în borcane sterilizate / Profimedia Images

Închide bine capacele și învelește borcanele în pături. Le lași acolo până se răcesc complet, le etichetezi și le treci în cămară.

Cum sterilizezi borcanele și sticlele pentru conserve

Pune borcanele și sticlele în apă caldă cu puțin detergent de vase și lăsați-le acolo 2-3 ore. Apoi le clătești bine de tot și le așezi într-o tavă de aragaz, alături de capacele spălate și scurse. Pune tava cu borcane și capace la cuptor la 180 de grade Celsius, pentru 12-15 minute. Când scoți borcanele din cuptor acestea vor fi perfect uscate și foarte fierbinți.

O altă metodă de a steriliza borcanele constă în fierberea acestora într-un vas cu apă pentru 10-15 minute.

Dacă te-am convins să prepari rețeta de dulceață de caise, îți dorim spor la preparat și poftă bună la savurat! Iar dacă ești în căutarea unei rețete de desert cu caise îți recomandăm o rețetă de chec cu caise.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI