Reclamă

Biscuiți șprițați cu ciocolată. Rețetă din caietul bunicii

Dacă ești în căutarea gustului dulce al copilăriei, pentru preparatele de Crăciun, încearcă rețeta de biscuiți șprițați cu ciocolată. Este una dintre acele rețete vechi, notate în caietul bunicii, îngălbenit de trecerea timpului.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 26 decembrie 2023, 6:26

Biscuiții șprițați erau nelipsiți de pe platourile cu dulciuri festive de sărbători, alături de cornulețe și de nuci umplute. Se preparau dintr-un aluat simplu în care untura de porc era ingredientul de bază. Untura oferă frăgezime aluaturilor, însă în zilele noastre aceasta a fost înlocuită cu ulei sau cu unt gras.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pe lângă untură, ingredientele care oferă frăgezime biscuiților mai sunt smântâna acră și bicarbonatul de sodiu.

Descoperă aici rețeta clasică a biscuiților șprițați, preparați din aluat simplu, fără cacao sau ciocolată. Iar în continuare, vei descoperi rețeta detaliată pentru varianta biscuiților cu glazură de ciocolată.

Biscuiți șprițați cu ciocolată – Ingrediente

Ingredientele pentru acest desert cu gust de copilărie sunt dintre cele mai comune și mai accesibile. Le găsești în orice magazin alimentar, dar cu siguranță deții o parte din ele și în propria cămară. Ai nevoie de ingrediente pentru aluat și de ingrediente pentru glazură.

Reclamă

Pentru aluat fraged:

  • 2 ouă
  • 250 gr de unt cu 82% grăsime
  • 200 gr de smântână acră
  • 200 gr de zahăr tos
  • 2 lingurițe cu esență de rom
  • 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 650-700 gr de făină
  • 30 gr pudră de cacao.

Pentru glazură:

  • 100 gr de ciocolată amăruie
  • 50 ml de frișcă lichidă.
Reclamă

Biscuiți șprițați cu ciocolată – Mod de preparare

Începe cu pregătirea ingredientelor pentru aluat. Scoate untul de la rece, pune-l în bolul mixerului și lasă-l la temperatura camerei pentru 15-20 de minute. Apoi, amestecă făina cu pudra de cacao și bicarbonatul de sodiu și trece amestecul prin sită.

Când ai toate ingredientele pregătite, poți începe prepararea aluatului. Aluatul pentru acești biscuiți se prepară asemănător cu cel pentru biscuiți conuri de brad cu cacao.

Cum prepari aluatul fraged pentru biscuiți

Peste untul moale din bolul mixerului adaugă zahărul tos și amestecă-le până când rezultă o compoziție cremoasă. Adaugă pe rând cele două ouă, omogenizează după fiecare, apoi adaugă smântâna și esența.

În compoziția rezultată, încorporează treptat amestecul de făină cu pudra de cacao și bicarbonatul de sodiu. Frământă aluatul atât cât să devină compact și nelipicios. Acoperă-l cu folie de prospețime și pune-l la rece pentru o oră.

Între timp, pregătește mașina de tocat la care atașezi forma specială pentru biscuiți șprițați. Pregătește și tava mare a cuptorului, în care așezi hârtie de copt. Înainte de a scoate aluatul de la rece, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pentru a forma delicioșii biscuiți șprițați cu ciocolată, rupe câte o bucată mai mare din aluat și adaug-o în interiorul mașinii de tocat. Pornește mașina și lasă aluatul să treacă prin forma de biscuiți rupând fâșii din el de aproximativ 7-8 cm lungime. Pune fâșiile de aluat în tavă, la distanțe de  aproximativ 1 cm unele față de altele.

Colaj de poze cu pașii de formare a biscuiților
Pentru formarea biscuiților șprițați se folosește mașina de tocat cu dispozitiv special / Rețetepentrutoategusturile.ro

Pune tava în cuptor și coace biscuiții șprițați pentru 10-12 minute, la 180 de grade Celsius.

După coacerea și răcirea biscuiților, poți prepara glazura de ciocolată. Pune frișca lichidă la încălzit și las-o până aproape de punctul de fierbere. Stinge focul și adaugă ciocolata mărunțită în frișca încălzită. Amestecă energic până când ciocolata se topește și rezultă o compoziție omogenă.

Trece biscuiții cu capetele prin glazura caldă. Așază-i grătar și lasă-i acolo până când glazura devine fermă. Apoi poți pune delicioșii biscuiți șprițați cu ciocolată, în cutii metalice sau de carton, cu capace în dotare. Se pot păstra până la două săptămâni depozitați în cămară sau într-un loc mai răcoros.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×