Reclamă

Ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie. Rețetă de fursecuri pentru Crăciun

Dacă nu mai ai idee ce fursecuri să prepari pentru platoul festiv de Crăciun, îți oferim o rețetă de ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie. Sunt delicioase, arată îmbietor și se prepară ușor.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 18 decembrie 2023, 6:13 / Actualizat: 11 ianuarie 2024, 9:55

Rețeta de ișlere este compusă din doi biscuiți cu nucă, umpluți cu cremă și glazurați cu ciocolată. Aparține bucătăriei austro-ungare și a ajuns la noi mai întâi în zona Banatului, iar mai apoi in Ardeal și în restul țării. Se povestește că prin anii 1950, un patiser din Bad Ischl, pe numele sau Richard Kurth a creat rețeta. A prezentat-o la Expoziția Mondiala de la Bruxelles, în anul 1958, și a obținut medalia de aur pentru ea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Biscuiții pentru ișlere se prepară dintr-un aluat fraged cu unt și migdale, nucă sau alune de pădure măcinate fin. Apoi, sunt lipiți doi câte doi cu diferite creme sau dulceață și se glazurează cu ciocolată.

Prepară și tu delicioasele fursecuri pentru un platou festiv de sărbători, urmând rețeta detaliată mai jos.

Ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie – Ingrediente

Ai nevoie pentru prepararea fursecurilor de trei tipuri de ingrediente: pentru aluatul din care prepari biscuiții, crema cu care îi umpli și glazura de ciocolată.

Reclamă

Ingrediente pentru aluat:

  • 700 gr făină tip 550, sau tip 000
  • 1 praf de sare
  • 500 gr unt cu 82% grăsime
  • 200 gr zahăr pudră
  • 200 gr făină de migdale, sau nuci
  • 2 ouă.

Pentru cremă:

  • 6 gălbenușuri
  • 500 ml lapte
  • 200 gr zahăr
  • 100 gr făină
  • vanilie
  • 250 gr unt cu 82% grăsime.
Reclamă

Pentru glazură de ciocolată:

  • 200 gr ciocolată cu lapte
  • 100 gr ciocolată amăruie
  • 200 ml smântână dulce
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 50 gr unt.

Ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie – Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului pentru fursecuri, care necesită un timp scurt de frământare, un timp de relaxare la rece și apoi modelare și coacerea biscuiților.

În timpul cât aluatul se va relaxa la rece, poți prepara crema, iar glazura de ciocolată o vei prepara după formarea ișlerelor.

Cum prepari aluatul fraged pentru biscuiți

Ia un bol și trece făina prin sită în el. Amestec-o cu sarea, zahărul și făina de migdale. Apoi, adaugă ouăle și untul rece tăiat în cuburi mici. Amestecă rapid ingredientele până când obții un aluat sfărâmicios. Împachetează-l în folie și pune-l la frigider pentru 30 de minute. După acest interval de timp, aluatul se va putea modela perfect.

Dar înainte de a forma biscuiții, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Scoate aluatul pe masa presărată cu făină și întinde-l într-o foaie de 5-6 mm grosime. Cu ajutorul unui decupator metalic, special, sau cu un pahar mai mic, decupează biscuiții.

Transferă-i în tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt. Așază-i la mici distanțe unii față de alții și coace-i la 200 de grade Celsius, pentru 10-12 minute.

Cum prepari crema pentru ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie

Într-o crăticioară, amestecă gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul. Adaugă făina și puțin lapte rece și omogenizează compoziția. Apoi, adaugă restul de lapte fierbinte, în timp ce amesteci energic pentru a nu se forma cocoloașe.

Pune crăticioara pe flacăra aragazului și fierbe crema de vanilie până când se îngroașă ca o budincă. Adaugă vanilia după stingerea focului și acoperă crema la contact cu folie de prospețime. Las-o să se răcească bine, apoi încorporează în cremă untul moale.

Lipește câte doi biscuiți cu un strat generos de cremă. După ce formezi toate bucățile de ișlerele, poți prepara glazura de ciocolată.

Încălzește pe foc smântâna lichidă într-un vas, fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere. Stinge focul, adaugă ciocolata mărunțită și amestecă bine până când se topește, iar compoziția este omogenizată. Apoi, adaugă untul și omogenizează din nou.

Glazurează ișlerele cu ciocolata ușor răcorită, iar după ce glazura devine mai fermă, aplică peste ea câte o migdală sau o nucă, sau un mix de migdale, nuci și alune de pădure.

Ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie decorate cu migdale
Îșlerele sunt fursecuri pentru masa de Crăciun, inspirate din bucătăria austriacă / Shutterstock

Tot din categoria fursecurilor pentru Crăciun îți mai recomandăm să prepari și rețeta de fursecuri Linzer.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
silueta unei femei care stă în pziție de lotus în fața lunii
Horoscop
4 zodii care își schimbă complet viața în martie 2024. Ce le rezervă astrele
Nu poți ști niciodată ce te așteaptă următoarea zi. Aceste 4 zodii care își schimbă complet viața în martie 2024 vor rămâne la fel de surprinse. Tot ceea ce au construit până acum va...
2
O femeie frumoasă care stă pe o stâncă și ilustrează una dintre zodiile ghinioniste în luna martie 2024
Horoscop
Zodii ghinioniste în luna martie 2024. Trei nativi se confruntă cu probleme
Cele trei zodii ghinioniste în luna martie 2024 sunt reprezentate de Leu, Balanță și Vărsător. Astrele spun că planeta Pluto va avea o influență directă asupra acestor nativi. Este unul dintre motivele pentru care...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie roșie și reprezintă zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024
Horoscop
Zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Află ce spun astrele în dragoste
Astrologii au dezvăluit zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Acest nativ este puternic, misterios și un adevărat cuceritor. Este vorba despre o femeie care știe cum să se pună în...
4
Mai mulți ghiocei albi care se află sub un șnur de mărțișor
Timp liber
Pe ce parte se poartă mărțișorul. Tradiții mai puțin cunoscute
Prima zi din luna martie are o însemnătate aparte. Este și momentul în care multe persoane primesc în dar un mărțișor. În timp ce în ultimii ani au devenit tot mai populare brățările de...
5
O vază plină cu lalele colorate
Timp liber
Ce poți pune în apa lalelelor ca să reziste mai mult timp. Trucuri pe care orice persoană ar trebui să le știe
Martie este luna culorii, a frumuseții, a femeilor și a florilor. În această perioadă minunată dorim să surprindem persoanele dragi cu buchete superbe de flori. Vedetele lunii sunt lalele. Cunoscute pentru frumusețea lor aparte,...
PARTENERI
×