Reclamă

Ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie. Rețetă de fursecuri pentru Crăciun

Dacă nu mai ai idee ce fursecuri să prepari pentru platoul festiv de Crăciun, îți oferim o rețetă de ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie. Sunt delicioase, arată îmbietor și se prepară ușor.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 18 decembrie 2023, 6:13 / Actualizat: 11 ianuarie 2024, 9:55

Rețeta de ișlere este compusă din doi biscuiți cu nucă, umpluți cu cremă și glazurați cu ciocolată. Aparține bucătăriei austro-ungare și a ajuns la noi mai întâi în zona Banatului, iar mai apoi in Ardeal și în restul țării. Se povestește că prin anii 1950, un patiser din Bad Ischl, pe numele sau Richard Kurth a creat rețeta. A prezentat-o la Expoziția Mondiala de la Bruxelles, în anul 1958, și a obținut medalia de aur pentru ea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Biscuiții pentru ișlere se prepară dintr-un aluat fraged cu unt și migdale, nucă sau alune de pădure măcinate fin. Apoi, sunt lipiți doi câte doi cu diferite creme sau dulceață și se glazurează cu ciocolată.

Prepară și tu delicioasele fursecuri pentru un platou festiv de sărbători, urmând rețeta detaliată mai jos.

Ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie – Ingrediente

Ai nevoie pentru prepararea fursecurilor de trei tipuri de ingrediente: pentru aluatul din care prepari biscuiții, crema cu care îi umpli și glazura de ciocolată.

Reclamă

Ingrediente pentru aluat:

  • 700 gr făină tip 550, sau tip 000
  • 1 praf de sare
  • 500 gr unt cu 82% grăsime
  • 200 gr zahăr pudră
  • 200 gr făină de migdale, sau nuci
  • 2 ouă.

Pentru cremă:

  • 6 gălbenușuri
  • 500 ml lapte
  • 200 gr zahăr
  • 100 gr făină
  • vanilie
  • 250 gr unt cu 82% grăsime.
Reclamă

Pentru glazură de ciocolată:

  • 200 gr ciocolată cu lapte
  • 100 gr ciocolată amăruie
  • 200 ml smântână dulce
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 50 gr unt.

Ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie – Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului pentru fursecuri, care necesită un timp scurt de frământare, un timp de relaxare la rece și apoi modelare și coacerea biscuiților.

În timpul cât aluatul se va relaxa la rece, poți prepara crema, iar glazura de ciocolată o vei prepara după formarea ișlerelor.

Cum prepari aluatul fraged pentru biscuiți

Ia un bol și trece făina prin sită în el. Amestec-o cu sarea, zahărul și făina de migdale. Apoi, adaugă ouăle și untul rece tăiat în cuburi mici. Amestecă rapid ingredientele până când obții un aluat sfărâmicios. Împachetează-l în folie și pune-l la frigider pentru 30 de minute. După acest interval de timp, aluatul se va putea modela perfect.

Dar înainte de a forma biscuiții, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Scoate aluatul pe masa presărată cu făină și întinde-l într-o foaie de 5-6 mm grosime. Cu ajutorul unui decupator metalic, special, sau cu un pahar mai mic, decupează biscuiții.

Transferă-i în tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt. Așază-i la mici distanțe unii față de alții și coace-i la 200 de grade Celsius, pentru 10-12 minute.

Cum prepari crema pentru ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie

Într-o crăticioară, amestecă gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul. Adaugă făina și puțin lapte rece și omogenizează compoziția. Apoi, adaugă restul de lapte fierbinte, în timp ce amesteci energic pentru a nu se forma cocoloașe.

Pune crăticioara pe flacăra aragazului și fierbe crema de vanilie până când se îngroașă ca o budincă. Adaugă vanilia după stingerea focului și acoperă crema la contact cu folie de prospețime. Las-o să se răcească bine, apoi încorporează în cremă untul moale.

Lipește câte doi biscuiți cu un strat generos de cremă. După ce formezi toate bucățile de ișlerele, poți prepara glazura de ciocolată.

Încălzește pe foc smântâna lichidă într-un vas, fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere. Stinge focul, adaugă ciocolata mărunțită și amestecă bine până când se topește, iar compoziția este omogenizată. Apoi, adaugă untul și omogenizează din nou.

Glazurează ișlerele cu ciocolata ușor răcorită, iar după ce glazura devine mai fermă, aplică peste ea câte o migdală sau o nucă, sau un mix de migdale, nuci și alune de pădure.

Ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie decorate cu migdale
Îșlerele sunt fursecuri pentru masa de Crăciun, inspirate din bucătăria austriacă / Shutterstock

Tot din categoria fursecurilor pentru Crăciun îți mai recomandăm să prepari și rețeta de fursecuri Linzer.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×