Reclamă

Ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie. Rețetă de fursecuri pentru Crăciun

Dacă nu mai ai idee ce fursecuri să prepari pentru platoul festiv de Crăciun, îți oferim o rețetă de ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie. Sunt delicioase, arată îmbietor și se prepară ușor.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 18 decembrie 2023, 6:13 / Actualizat: 11 ianuarie 2024, 9:55

Rețeta de ișlere este compusă din doi biscuiți cu nucă, umpluți cu cremă și glazurați cu ciocolată. Aparține bucătăriei austro-ungare și a ajuns la noi mai întâi în zona Banatului, iar mai apoi in Ardeal și în restul țării. Se povestește că prin anii 1950, un patiser din Bad Ischl, pe numele sau Richard Kurth a creat rețeta. A prezentat-o la Expoziția Mondiala de la Bruxelles, în anul 1958, și a obținut medalia de aur pentru ea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Biscuiții pentru ișlere se prepară dintr-un aluat fraged cu unt și migdale, nucă sau alune de pădure măcinate fin. Apoi, sunt lipiți doi câte doi cu diferite creme sau dulceață și se glazurează cu ciocolată.

Prepară și tu delicioasele fursecuri pentru un platou festiv de sărbători, urmând rețeta detaliată mai jos.

Ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie – Ingrediente

Ai nevoie pentru prepararea fursecurilor de trei tipuri de ingrediente: pentru aluatul din care prepari biscuiții, crema cu care îi umpli și glazura de ciocolată.

Reclamă

Ingrediente pentru aluat:

  • 700 gr făină tip 550, sau tip 000
  • 1 praf de sare
  • 500 gr unt cu 82% grăsime
  • 200 gr zahăr pudră
  • 200 gr făină de migdale, sau nuci
  • 2 ouă.

Pentru cremă:

  • 6 gălbenușuri
  • 500 ml lapte
  • 200 gr zahăr
  • 100 gr făină
  • vanilie
  • 250 gr unt cu 82% grăsime.
Reclamă

Pentru glazură de ciocolată:

  • 200 gr ciocolată cu lapte
  • 100 gr ciocolată amăruie
  • 200 ml smântână dulce
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 50 gr unt.

Ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie – Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului pentru fursecuri, care necesită un timp scurt de frământare, un timp de relaxare la rece și apoi modelare și coacerea biscuiților.

În timpul cât aluatul se va relaxa la rece, poți prepara crema, iar glazura de ciocolată o vei prepara după formarea ișlerelor.

Cum prepari aluatul fraged pentru biscuiți

Ia un bol și trece făina prin sită în el. Amestec-o cu sarea, zahărul și făina de migdale. Apoi, adaugă ouăle și untul rece tăiat în cuburi mici. Amestecă rapid ingredientele până când obții un aluat sfărâmicios. Împachetează-l în folie și pune-l la frigider pentru 30 de minute. După acest interval de timp, aluatul se va putea modela perfect.

Dar înainte de a forma biscuiții, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Scoate aluatul pe masa presărată cu făină și întinde-l într-o foaie de 5-6 mm grosime. Cu ajutorul unui decupator metalic, special, sau cu un pahar mai mic, decupează biscuiții.

Transferă-i în tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt. Așază-i la mici distanțe unii față de alții și coace-i la 200 de grade Celsius, pentru 10-12 minute.

Cum prepari crema pentru ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie

Într-o crăticioară, amestecă gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul. Adaugă făina și puțin lapte rece și omogenizează compoziția. Apoi, adaugă restul de lapte fierbinte, în timp ce amesteci energic pentru a nu se forma cocoloașe.

Pune crăticioara pe flacăra aragazului și fierbe crema de vanilie până când se îngroașă ca o budincă. Adaugă vanilia după stingerea focului și acoperă crema la contact cu folie de prospețime. Las-o să se răcească bine, apoi încorporează în cremă untul moale.

Lipește câte doi biscuiți cu un strat generos de cremă. După ce formezi toate bucățile de ișlerele, poți prepara glazura de ciocolată.

Încălzește pe foc smântâna lichidă într-un vas, fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere. Stinge focul, adaugă ciocolata mărunțită și amestecă bine până când se topește, iar compoziția este omogenizată. Apoi, adaugă untul și omogenizează din nou.

Glazurează ișlerele cu ciocolata ușor răcorită, iar după ce glazura devine mai fermă, aplică peste ea câte o migdală sau o nucă, sau un mix de migdale, nuci și alune de pădure.

Ișlere cu ciocolată și cremă de vanilie decorate cu migdale
Îșlerele sunt fursecuri pentru masa de Crăciun, inspirate din bucătăria austriacă / Shutterstock

Tot din categoria fursecurilor pentru Crăciun îți mai recomandăm să prepari și rețeta de fursecuri Linzer.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×