Denumirea tortului provine de la rachiul de cireșe ”Kirschwasser”, care este produs într-o distilerie din Pădurea Neagră, din vestul Germaniei – Schwarzwald. Acest rachiu, cât și ingredientele de calitate folosite la prepararea tortului, îi oferă acestuia un gust delicios și aspect deosebit. Nu ezita să-l prepari și tu inspirându-te din rețeta pe care ți-o oferim în continuare.
Black Forest Cake – ingrediente
Chiar dacă lista de ingrediente este ceva mai vastă decât a unui tort clasic, pentru reușita desertului îți recomandăm să alegi ingrediente de calitate.
Pentru blat de pandișpan cu cacao:
- 6 ouă de mărime medie
- 150 gr de zahăr tos
- 150 gr de făină albă 000
- 35 gr de pudră de cacao
- un praf de sare
- miezul de la 1/2 păstaie de vanilie
- 200 gr de dulceață de cireșe sau de vișine.
Pentru crema de frișcă:
- 800 gr de frișcă naturală cu 35 % grăsime
- 1 păstaie de vanilie
- 150 gr de zahăr pudră
- 10 gr de gelatină granulată
- 75-80 ml de rachiu de cireșe cu 40% alcool.
Pentru jeleu:
- 250 gr compot de cireșe sau vișine
- 50 gr de zahăr pudră cu amidon
- 30 ml rachiu de cireșe cu 40% alcool
- 3 gr gelatină.
Pentru decor:
- 12-20 cireșe confiate
- 100 g fulgi de ciocolată.
Black Forest Cake – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea tortului constă în pregătirea compoziției pentru blat și apoi coacerea acesteia. Folosește o formă rotundă cu diametrul de 24 cm și interiorul decupat, dacă dorești și tu ca tortul să aibă formă de coroniță. Dacă îți lipsește această formă, poți folosi una clasică cu diametrul de 22 cm.
Cum prepari blat de pandișpan cu cacao
Înainte de a pregăti compoziția pentru blat, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Folosește două boluri și separă albușurile de gălbenușuri în acestea. Peste albușuri, presară puțină sare. Folosește mixerul și amestecă-le, până când devin cristaline. Adaugă zahărul puțin câte puțin și amestecă intens, până când obții o bezea fermă.
Îndepărtează mixerul și folosește o spatulă pentru a amesteca compoziția în continuare. Adaugă gălbenușurile peste bezea, amestecând cu mișcări circulare, de jos în sus, cu o spatulă. La final, încorporează și făina, folosind aceleași mișcări circulare.
Unge bine cu ulei forma de copt la interior și presară făină. Întinde în ea compoziția pentru blat de tort cu cacao. Pune forma de copt la cuptor și coace blatul pentru 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius. Lasă blatul de tort să se tempereze mai întâi în forma de copt, apoi îl poți răsturna pe un platou sau pe un grătar de răcire. După răcirea completă, secționează blatul în două și unge partea de jos cu dulceață.
Cum prepari crema de frișcă pentru Black Forest Cake
Mai întâi, pune gelatina la hidratat în apă, cât să fie bine acoperită. Apoi, transferă vasul cu gelatină pe baie de aburi și las-o să se dizolve. Nu o fierbe, las-o acolo doar până când devine lichidă. Amestecă pentru omogenizare. Apoi, lasă gelatina să se tempereze ușor și adaugă în ea rachiul de cireșe și vanilia.
Bate frișca lichidă cu mixerul, până când începe să capete consistență. Adaugă zahărul și continuă să amesteci frișca, dar oprește-te înainte ca frișca să devină foarte fermă. Adaugă gelatina temperată și amestecă pentru omogenizare.
Oprește 1/3 din cantitatea de frișcă pentru decorul tortului, iar restul întinde-o uniform între blaturile de tort, dar și puțină deasupra tortului. Pune tortul la rece pentru 2-3 ore.
Descoperă și o rețetă de cremă de mascarpone și frișcă.
Cum prepari jeleul de cireșe
Pune gelatina la hidratat în sirop de la compot. Apoi, procedează ca la pasul anterior, pentru diluarea acesteia.
Pune compotul la încălzit împreună cu zahărul. După ce lichidul devine mai consistent, pasează compotul cu ajutorul blenderului și trece-l prin sită. Amestecă-l cu gelatina diluată. Lasă jeleul să se tempereze 5-6 minute.
Scoate tortul de la rece și întinde jeleul deasupra acestuia. Pune din nou tortul la rece, până când jeleul este închegat.
Înlătură inelul metalic de la forma de tort și decorează tortul pe laterale cu crema oprită. Formează și deasupra tortului mici aveline din cremă, peste care așezi cireșe confiate.
Îmbracă lateralele tortului în fulgi de ciocolată. Savurează deliciosul tort Pădurea Neagră sau Black Forest Cake, alături de persoanele iubite.
Iar dacă mai dorești o rețetă de tort cu aceeași temă, îți recomandăm să încerci rețeta de tort catifea roșie – Red Velvet Cake.