Budincă de cozonac. Un mod delicios de a folosi cozonacul învechit

Ți-a rămas puțin cozonac de la masa de Paște și s-a învechit, dar nu te înduri să-l arunci? Îți oferim un mod delicios de a folosi cozonacul învechit, preparând o rețetă de budincă de cozonac.

Publicat: 28 aprilie 2022, 6:06

Vei obține un desert simplu și extrem de gustos, cu care îi poți răsfăța pe cei dragi. Baza desertului o ai deja din feliile de cozonac, la care mai adaugi câteva ingrediente simple și la îndemână. În plus, vei rezolva astfel și problema risipei alimentare, problemă cu care ne confruntăm, în special, după sărbători.

Budinca din felii de cozonac se poate prepara în multe moduri. O astfel de budincă se mai poate prepara chiar și din felii de pâine.

Îți oferim mai jos cel mai simplu mod, cu listă completă de ingrediente și pașii necesari preparării.

Budincă din cozonac – Ingrediente

  • 4-5 felii învechite de cozonac
  • 4 ouă
  • 250 ml smântână de consum sau iaurt cremos
  • 50 gr zahăr pudră, cu aromă de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 100 gr stafide
  • 2 lingurițe cu rom, sau cu esență de rom
  • 50 gr migdale, alune sau nuci
  • 20 gr unt pentru uns forma de copt
  • lapte condensat sau sos de vanilie, pentru servit.

Rețetă de budincă de cozonac – Mod de preparare

Înainte de a da start procesului de preparare a compoziției pentru acest delicios desert, lasă feliile de cozonac pe masa de lucru pentru 1-2 ore. Acestea se vor usca mai mult și vor absorbi mai bine compoziția în care se vor răsfăța în timpul tratamentului termic.

Între timp, pregătește celelalte ingrediente necesare desertului. Pune stafidele la hidratat în rom sau în esența de rom. Taie mărunt miezul de nucă, alunele sau migdalele. Taie-le la cuțit, nu le mărunți cu robotul. Te vei bucura și de un efect crocant în timpul savurării desertului.

Când feliile de cozonac s-au uscat, taie-le în cuburi. Unge cu unt interiorul unei forme termorezistente cu dimensiunile aproximative de 15/20 cm. Pune cuburile de cozonac în interiorul acesteia.

Cum prepari compoziția pentru budincă

Într-un bol încăpător sau în bolul mixerului, sparge cele patru ouă. Adaugă un praf de sare și zahărul pudră cu aromă de vanilie. Adaugă cantitatea de zahăr în funcție de cât de dulce este cozonacul. Poți chiar să nu mai adaugi deloc zahăr și să servești delicioasa budincă de cozonac cu un sos dulce, cu dulceață sau cu glazură de ciocolată.

Amestecă bine ingredientele din bol până când obții o compoziție spumoasă. Adaugă și smântâna, omogenizează bine compoziția și toarn-o peste cuburile de cozonac din forma de copt. Adaugă și stafidele hidratate și nucile sau migdalele feliate. Amestecă ușor ingredientele și lasă compoziția să se relaxeze 10 minute. În acest interval de timp pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pune forma cu budincă din felii de cozonac la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade Celsius sau până când budinca este frumos rumenită la exterior.

Vezi mai multe imagini cu deliciosul desert în GALERIA FOTO!

Cu cât sunt mai uscate feliile de cozonac cu atât se vor hidrata mai bine în compoziția de budincă / Shutterstock

Las-o să se răcească bine în forma de copt pentru a se putea porționa frumos.

O poți savura decorată cu zahăr pudră. Este extrem de delicioasă glazurată cu sos de ciocolată, sos de vanilie sau lapte condensat. Dacă nu ai timp să procuri lapte condensat îl poți prepara în casă. Îți oferim două rețete de lapte condensat, perfecte pentru creme de torturi și prăjituri.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI