Vei obține un desert simplu și extrem de gustos, cu care îi poți răsfăța pe cei dragi. Baza desertului o ai deja din feliile de cozonac, la care mai adaugi câteva ingrediente simple și la îndemână. În plus, vei rezolva astfel și problema risipei alimentare, problemă cu care ne confruntăm, în special, după sărbători.
Budinca din felii de cozonac se poate prepara în multe moduri. O astfel de budincă se mai poate prepara chiar și din felii de pâine.
Îți oferim mai jos cel mai simplu mod, cu listă completă de ingrediente și pașii necesari preparării.
Budincă din cozonac – Ingrediente
- 4-5 felii învechite de cozonac
- 4 ouă
- 250 ml smântână de consum sau iaurt cremos
- 50 gr zahăr pudră, cu aromă de vanilie
- 1 praf de sare
- 100 gr stafide
- 2 lingurițe cu rom, sau cu esență de rom
- 50 gr migdale, alune sau nuci
- 20 gr unt pentru uns forma de copt
- lapte condensat sau sos de vanilie, pentru servit.
Rețetă de budincă de cozonac – Mod de preparare
Înainte de a da start procesului de preparare a compoziției pentru acest delicios desert, lasă feliile de cozonac pe masa de lucru pentru 1-2 ore. Acestea se vor usca mai mult și vor absorbi mai bine compoziția în care se vor răsfăța în timpul tratamentului termic.
Între timp, pregătește celelalte ingrediente necesare desertului. Pune stafidele la hidratat în rom sau în esența de rom. Taie mărunt miezul de nucă, alunele sau migdalele. Taie-le la cuțit, nu le mărunți cu robotul. Te vei bucura și de un efect crocant în timpul savurării desertului.
Când feliile de cozonac s-au uscat, taie-le în cuburi. Unge cu unt interiorul unei forme termorezistente cu dimensiunile aproximative de 15/20 cm. Pune cuburile de cozonac în interiorul acesteia.
Cum prepari compoziția pentru budincă
Într-un bol încăpător sau în bolul mixerului, sparge cele patru ouă. Adaugă un praf de sare și zahărul pudră cu aromă de vanilie. Adaugă cantitatea de zahăr în funcție de cât de dulce este cozonacul. Poți chiar să nu mai adaugi deloc zahăr și să servești delicioasa budincă de cozonac cu un sos dulce, cu dulceață sau cu glazură de ciocolată.
Amestecă bine ingredientele din bol până când obții o compoziție spumoasă. Adaugă și smântâna, omogenizează bine compoziția și toarn-o peste cuburile de cozonac din forma de copt. Adaugă și stafidele hidratate și nucile sau migdalele feliate. Amestecă ușor ingredientele și lasă compoziția să se relaxeze 10 minute. În acest interval de timp pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pune forma cu budincă din felii de cozonac la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade Celsius sau până când budinca este frumos rumenită la exterior.
Vezi mai multe imagini cu deliciosul desert în GALERIA FOTO!
Las-o să se răcească bine în forma de copt pentru a se putea porționa frumos.
O poți savura decorată cu zahăr pudră. Este extrem de delicioasă glazurată cu sos de ciocolată, sos de vanilie sau lapte condensat. Dacă nu ai timp să procuri lapte condensat îl poți prepara în casă. Îți oferim două rețete de lapte condensat, perfecte pentru creme de torturi și prăjituri.