Sunt două rețete simple și rapide, cu ingrediente puține și la îndemâna oricui. Chiar dacă găsești în comerț mai multe sortimente de lapte condensat, îl vei prefera mai mult pe cel preparat în casă, după ce îi vei descoperi gustul delicios și aromat.
Poți savura laptele condensat și simplu, cu vafe sau clătite, dar îl poți include într-o mulțime de deserturi. Un exemplu de desert în care folosești laptele condensat este rețeta de tort brazilian cu spumă de lămâie. Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu delicioasa cremă de lapte condensat.
Două rețete de lapte condensat – Ingrediente
Ingredientele celor două metode de preparare a laptelui condensat se deosebesc prin tipul de lapte folosit. În prima metodă folosești lapte clasic, iar în a doua metodă folosești lapte praf.
Ingrediente pentru prima rețetă de lapte condensat:
- 500 ml lapte proaspăt cu coeficient mare de grăsime;
- 250 gr zahăr pudră;
- 2 lingurițe cu esență de vanilie;
- 1 praf de sare.
Ingrediente pentru a doua rețetă de lapte condensat:
- 250 ml apă;
- 250 gr lapte praf;
- 200 gr zahăr pudră;
- 2 lingurițe esență de vanilie;
- 1 praf de sare.
Două rețete de lapte condensat – Mod de preparare
Și modul de preparare al rețetelor de lapte condensat pentru creme de torturi și prăjituri este asemănător, diferența constă în timpul de procesare.
Cum prepari lapte condensat folosind lapte proaspăt de vaci
Folosește o cratiță cu pereți dubli și înalți în care amesteci laptele cu zahărul pudră. Pune cratița la foc mediu, pentru început și lasă laptele să fiarbă până la primul clocot. Amestecă constant pentru a se omogeniza compoziția. Din momentul în care zahărul s-a topit și laptele a început să fiarbă, micșorează intensitatea focului la minim. Din acest moment nu mai pleci de lângă vas pentru că este necesară amestecarea continuă în compoziție până când aceasta scade la jumătate din capacitate.
Compoziția se va îngroșa consistent, ca un sos și se va lipi de pereții vasului din cauza cantității mari de zahăr. De aceea este necesar să amesteci continuu. Înainte de a stinge focul, adaugă cele două lingurițe de esență pentru aromă și un praf de sare pentru accentuarea gustului. Lasă laptele condensat să se răcească, apoi îl poți transfera în borcane cu capac. Poți păstra laptele condensat în frigider timp de aproximativ 3 luni.
Cum prepari lapte condensat folosind lapte praf
Ca și la metoda anterioară, amestecă apa cu zahărul într-o cratiță cu pereți dubli. Pune cratița la foc mediu și fierbe compoziția până când se topește zahărul și obții un sirop dens. Amesteci continuu pentru omogenizare. Apoi stingi focul, adaugi esența de vanilie și un praf de sare. Încorporezi laptele praf adăugându-l treptat în timp ce amesteci intens cu un tel sau cu mixerul. Amesteci până când obții un sos cremos de culoarea untului. Lași sosul să se răcească, apoi îl transferi în borcane cu capac și îl depozitezi în frigider.
În speranța că te-am convins să prepari una dintre cele două rețete de lapte condensat, îți dorim spor la preparat și poftă bună la savurat!