Caisele sunt printre cele mai adorate fructe de vară de care te poți bucura în multe feluri. După ce te vei sătura de gustul lor, proaspete, le poți include într-o mulțime de preparate. Le poți adăuga în diferite deserturi, poți prepara din ele gem, compot sau dulceață, dar și diferite băuturi. Precum, nectarul de caise, care are o popularitate mare, și caisata, cunoscută și sub numele de lichior de caise.
Caisele nu sunt doar gustoase, ci oferă o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului. Sunt pline de vitamine și nutrienţi și sunt energizante. Caisele sunt bogate atât în vitamine și minerale, cât și în beta-caroten și taninuri. Dintre vitamine, regăsim în caise vitamina A, vitamina C, vitamina E, dar și complexul de B-uri, și anume B3, B5, B6 si B9. Iar dintre minerale, regăsim fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor.
Pentru a profita din plin de proprietățile benefice ale caiselor și în sezonul rece, poți prepara rețeta de dulceață de caise întregi.
Mai jos poți urmări rețeta detaliată a lichiorului de caise, pentru a o prepara și tu.
Caisată sau Lichior de caise – Ingrediente
- 1 kg caise fără sâmburi
- 750 gr zahăr
- 750 gr vodcă de 40°
- 25-30 sâmburi de caise.
Rețeta lichiorului de caise – Mod de preparare
Începe cu pregătirea caiselor, pe care le speli și le lași la scurs într-o sită. Dacă te grăbești, poți șterge caisele după spălare cu prosoape de hârtie.
Apoi, pregătește un borcan de sticlă de minim 3 litri pe care îl speli bine, îl clătești și îl sterilizezi. Conservele vor avea o durată mai lungă, dacă recipientele în care sunt puse vor fi sterilizate și închise ermetic. Adună pe masa de lucru și celelalte ingrediente înainte de a da start preparării băuturii. Descoperă și o rețetă de compot de caise.
Cum prepari caisată sau lichior de caise
Desfă caisele în jumătăți și scoate-le sâmburii. Pune jumătățile de caise în borcanul de sticlă. Adaugă zahărul peste ele și amestecă-le bine.
Sparge 25-30 de sâmburi de caise, curăță-i și adaugă-i în borcan. Pasul acesta este cel mai greu, pentru că sâmburii de caise sunt foarte tari. Poți prepara lichiorul și fără adaos de sâmburi. Însă aceștia vor oferi o aromă mai intensă lichiorului. Au aroma asemănătoare cu a migdalelor. Amestecă sâmburii printre caise și zahăr, apoi adaugă alcoolul.
Închide borcanul cu capacul din dotare, agită-l să se amestece bine ingredientele și pune-l în cămară sau la loc răcoros și ferit de lumină. Lasă caisele la macerat în alcool cu zahăr timp de 5-6 săptămâni.
După acest interval de timp, strecoară lichiorul printr-o sită deasă sau un tifon. Pune minunata caisată sau lichior de caise în sticle sterilizate. Închide-le ermetic cu capace și depozitează-le la loc răcoros. Poți păstra lichiorul 4-5 ani, dacă este depozitat corect.
Și dacă mai dorești și alte rețete de băuturi fine și aromate, poți încerca și rețeta de lichior de zmeură sau zmeurată.