Zmeura este unul dintre cele mai aromate fructe de pădure. Ușor de inclus în numeroase rețete culinare, zmeura poate fi considerată unul dintre fructele vedetă ale varii. Aceasta poate fi inclusă cu succes în blaturile de prăjituri, în creme sau în băuturi. Are o aromă deosebită, dar și o culoare foarte plăcută.
Zmeura proaspătă este o sursa excelentă de vitamina C, de fibre dietetice si antioxidanți. Nu ezita s-o consumi în stare proaspătă pe tot parcursul sezonului ei. Iar după ce te plictisești, include-o în rețetele culinare pentru că le va înnobila gustul. Iar dacă ești în pană de idei, poți începe cu rețeta de parfait de cocos cu zmeură și nuci caramelizate. Este un desert fin, care se poate monta în cupe sau pahare de sticlă transparentă, pentru a-i cuceri pe cei care au ocazia să îl savureze.
Poți include zmeura cu succes și în rețete de băuturi. Te poți răcori în zilele caniculare cu un pahar de limonadă cu zmeură adăugată. Sau poți transforma 200-250 gr de zmeură într-un smoothie delicios cu puțin iaurt sau lapte. Iar în serile în care dorești să petreci momente speciale alături de cei dragi, îți propunem să testezi rețeta celui mai fin și rafinat lichior. Ai mai jos lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.
Lichior de zmeră – Ingrediente
- 1 kg zmeură bine coaptă
- 500 – 600 gr zahăr
- 1 l alcool pur, dublu rafinat de 96 grade sau vodcă de 40 grade
- opțional, 1-2 batoane de vanilie, sau zahăr vanilat
Zmeurată – Mod de preparare
Rețetele de lichior din fructe sunt, în general, asemănătoare. Diferă cantitatea de zahăr, în funcție de cât de dulci sunt fructele, dar și perioada de macerare a fructelor, în funcție de tipul acestora. Unul dintre trucurile utile preparării acestui lichior, pentru a obține o aromă perfectă, este acela de a nu spăla fructele.
Zmeura nu se va spăla pentru că se va îmbiba cu apă, ceea ce îi va diminua aroma. Lichiorul se va filtra foarte bine după perioada de fermentare, deci nu trebuie să te sperie eventualele impurități.
Ca la orice rețetă de lichior din fructe și rețeta lichiorului de zmeură se prepară în două etape. Prima etapă constă în macerarea fructelor cu alcool, iar a doua constă în adăugarea zahărului. Importantă pentru reușita lichiorului este alegerea fructelor foarte coapte.
Cum prepari rețeta de lichior de zmeură sau zmeurată
Pune zmeura proaspătă într-un borcan de sticlă cu capacitatea de 2,5 – 3 litri. Adaugă alcoolul peste fructe, închide borcanul cu capacul din dotare și pune-l la loc răcoros pentru cel puțin 24 de ore.
După acest interval de timp vei constata că s-a format mai mult lichid de culoarea zmeurei. Adaugă 500 sau 600 de grame de zahăr, dacă preferi lichiorurile mai dulci. Iar dacă dorești și un plus de aromă, adaugă și 1-2 batoane de vanilie sau 5-6 plicuri cu zahăr vanilinat.
Închide din nou borcanul cu capacul din dotare, agită-l ușor și pune-l din nou în cămară. Lasă-l așa 30-40 de zile pentru o macerare optimă a fructelor.
Trece lichiorul de zmeură prin sită, apoi prin tifon și îmbuteliază-l în sticle care se închid ermetic cu dopuri sau capace.
Vezi mai multe imagini cu lichiorul de zmeură în GALERIA FOTO!
Te vei bucura mai târziu de gustul rafinat al lichiorului de zmeură, alături de prieteni și familie. Iar dacă ți-am deschis apetitul pentru astfel de băuturi fine cu gust divin, îți mai recomandăm și rețeta de lichior de nuci verzi.