Reclamă

Căpșunată sau lichior de căpșuni. Băutură de casă foarte aromată

Printre rețetele de dulceață, gem sau compot de căpșuni, poți prepara și rețete de băuturi, cu sau fără alcool. Poți prepara sirop și nectar, dar și căpșunată sau lichior de căpșuni. Este o băutură fină și frumos colorată, cu gust aromat și o tentă de alcool.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 22 mai 2024, 6:05

Lichiorul preparat în casă este mult mai sănătos pentru că deții controlul total al ingredientelor. Îl poți prepara din fructe bine coapte, dar și din plante aromate și din anumite flori. Lichiorul de trandafiri este unul dintre cele mai gustoase și mai aromate. Mai poți prepara lichior și din flori de salcâm sau de soc, dar și din alte flori care sunt comestibile. Descoperă aici cum poți prepara la tine acasă rețeta de lichior de zmeură sau zmeurată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În continuare, îți oferim rețeta completă pentru lichior de căpșuni denumit popular și ”căpșunată”.

Căpșunată sau lichior de căpșuni – Ingrediente

  • 2 kg căpșuni coapte
  • 600 – 750 gr zahăr
  • sucul de la o lămâie
  • 750 ml alcool de 60° Celsius.
Reclamă

Rețeta lichiorului de căpșuni – Mod de preparare

Mai întâi, te vei ocupa de pregătirea căpșunilor, etapa cea mai complexă a rețetei și care necesită mai mult timp. Pune căpșunile într-o sită și toarnă apă rece peste ele pentru a îndepărta toate impuritățile. Nu le îndepărta codițele și frunzele înainte de a le spăla pentru că există riscul ca fructele să rețină apă în interiorul lor. După ce le-ai spălat, lasă-le în sită să se scurgă bine. Apoi, după ce s-au scurs complet poți să le îndepărtezi frunzele și codițele.

Cum prepari căpșunată sau lichior de căpșuni

Pentru ca aroma lichiorului să fie cât mai intensă, este recomandat să îndepărtezi și partea albă de la capetele superioare ale căpșunilor. Folosește doar partea coaptă și frumos colorată. Cântărește căpșunile după ce le-ai curățat, pentru a respecta întocmai cantitățile rețetei.

Pregătește un borcan de sticlă de 3-4 litri pe care îl speli bine cu apă și detergent, îl clătești foarte bine și îl ștergi pentru a nu rămâne pe el nicio picătură de apă. Pune în borcan straturi alternative de căpșuni și de zahăr. Urmărește ca ultimul strat să fie de zahăr pentru a acoperi căpșunile. Stoarce și sucul de la o lămâie peste căpșunile cu zahăr din borcan. Sucul de lămâie este și un bun conservant, dar va ajuta și la intensificarea culorii siropului de căpșuni.

Reclamă

Peste borcan, așază un tifon curat, apoi pune capacul acestuia, dar nu îl închide ermetic. Pune borcanul cu căpșuni și zahăr la loc mai luminos, dar direct în soare. Lasă-l acolo timp de o zi sau două, ori până când se topește tot zahărul și se formează sirop de căpșuni în borcan.

Pe parcursul acestui interval de timp mai agită ușor borcanul, pentru a ajuta căpșunile să se amestece bine cu zahărul și a se macera mai rapid.

Când se adaugă alcoolul

Când se formează mult sirop de căpșuni în borcan și zahărul este complet dizolvat, poți adăuga alcoolul. După adăugarea alcoolului, așază din nou tifonul peste borcan și închide ușor capacul peste el. Nu îl închide nici de data aceasta ermetic. Lasă căpșunile la macerat în alcoolul amestecat cu sirop pentru 7-10 zile, la loc răcoros.

Căpșuni la macerat în alcool, într-un borcan de sticlă
Căpșunile se macerază mai întâi cu zahăr, apoi și cu alcool / Shutterstock

După această etapă poți strecura delicioasa căpșunată sau lichior de căpșuni printr-un tifon curat. Pune lichiorul în sticle sterilizate și închide-le ermetic cu capacele sau dopurile din dotare.

Depozitează-l în cămară sau beci. Mai târziu, te vei bucura de gustul aromat al lichiorului, servindu-l împreună cu familia și prietenii la diferite ocazii speciale sau înainte de cină.

Căpșunată sau lichior de căpșuni în două pahare și în sticlă
Pentru un gust desăvârșit, se folosesc căpșuni foarte coapte și alcool de calitate / Shutterstock

Pentru că este și sezonul mentei, îți recomandăm să încerci și rețeta de lichior de mentă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×