Reclamă

Căpșunată sau lichior de căpșuni. Băutură de casă foarte aromată

Printre rețetele de dulceață, gem sau compot de căpșuni, poți prepara și rețete de băuturi, cu sau fără alcool. Poți prepara sirop și nectar, dar și căpșunată sau lichior de căpșuni. Este o băutură fină și frumos colorată, cu gust aromat și o tentă de alcool.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 22 mai 2024, 6:05

Lichiorul preparat în casă este mult mai sănătos pentru că deții controlul total al ingredientelor. Îl poți prepara din fructe bine coapte, dar și din plante aromate și din anumite flori. Lichiorul de trandafiri este unul dintre cele mai gustoase și mai aromate. Mai poți prepara lichior și din flori de salcâm sau de soc, dar și din alte flori care sunt comestibile. Descoperă aici cum poți prepara la tine acasă rețeta de lichior de zmeură sau zmeurată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În continuare, îți oferim rețeta completă pentru lichior de căpșuni denumit popular și ”căpșunată”.

Căpșunată sau lichior de căpșuni – Ingrediente

  • 2 kg căpșuni coapte
  • 600 – 750 gr zahăr
  • sucul de la o lămâie
  • 750 ml alcool de 60° Celsius.
Reclamă

Rețeta lichiorului de căpșuni – Mod de preparare

Mai întâi, te vei ocupa de pregătirea căpșunilor, etapa cea mai complexă a rețetei și care necesită mai mult timp. Pune căpșunile într-o sită și toarnă apă rece peste ele pentru a îndepărta toate impuritățile. Nu le îndepărta codițele și frunzele înainte de a le spăla pentru că există riscul ca fructele să rețină apă în interiorul lor. După ce le-ai spălat, lasă-le în sită să se scurgă bine. Apoi, după ce s-au scurs complet poți să le îndepărtezi frunzele și codițele.

Cum prepari căpșunată sau lichior de căpșuni

Pentru ca aroma lichiorului să fie cât mai intensă, este recomandat să îndepărtezi și partea albă de la capetele superioare ale căpșunilor. Folosește doar partea coaptă și frumos colorată. Cântărește căpșunile după ce le-ai curățat, pentru a respecta întocmai cantitățile rețetei.

Pregătește un borcan de sticlă de 3-4 litri pe care îl speli bine cu apă și detergent, îl clătești foarte bine și îl ștergi pentru a nu rămâne pe el nicio picătură de apă. Pune în borcan straturi alternative de căpșuni și de zahăr. Urmărește ca ultimul strat să fie de zahăr pentru a acoperi căpșunile. Stoarce și sucul de la o lămâie peste căpșunile cu zahăr din borcan. Sucul de lămâie este și un bun conservant, dar va ajuta și la intensificarea culorii siropului de căpșuni.

Reclamă

Peste borcan, așază un tifon curat, apoi pune capacul acestuia, dar nu îl închide ermetic. Pune borcanul cu căpșuni și zahăr la loc mai luminos, dar direct în soare. Lasă-l acolo timp de o zi sau două, ori până când se topește tot zahărul și se formează sirop de căpșuni în borcan.

Pe parcursul acestui interval de timp mai agită ușor borcanul, pentru a ajuta căpșunile să se amestece bine cu zahărul și a se macera mai rapid.

Când se adaugă alcoolul

Când se formează mult sirop de căpșuni în borcan și zahărul este complet dizolvat, poți adăuga alcoolul. După adăugarea alcoolului, așază din nou tifonul peste borcan și închide ușor capacul peste el. Nu îl închide nici de data aceasta ermetic. Lasă căpșunile la macerat în alcoolul amestecat cu sirop pentru 7-10 zile, la loc răcoros.

Căpșuni la macerat în alcool, într-un borcan de sticlă
Căpșunile se macerază mai întâi cu zahăr, apoi și cu alcool / Shutterstock

După această etapă poți strecura delicioasa căpșunată sau lichior de căpșuni printr-un tifon curat. Pune lichiorul în sticle sterilizate și închide-le ermetic cu capacele sau dopurile din dotare.

Depozitează-l în cămară sau beci. Mai târziu, te vei bucura de gustul aromat al lichiorului, servindu-l împreună cu familia și prietenii la diferite ocazii speciale sau înainte de cină.

Căpșunată sau lichior de căpșuni în două pahare și în sticlă
Pentru un gust desăvârșit, se folosesc căpșuni foarte coapte și alcool de calitate / Shutterstock

Pentru că este și sezonul mentei, îți recomandăm să încerci și rețeta de lichior de mentă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două porții de salată de dovlecei copți
Rețete
Salată de dovlecei copți. Rețetă asemănătoare cu salata de vinete
Această rețetă de salată de dovlecei copți este similară cu salata de vinete, având o textură cremoasă și un gust savuros. Este o alternativă excelentă pentru cei care caută o variantă diferită, dar la...
2
dragon cu bănuți în gură pe un fond deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Vezi dacă te numeri printre ele
Astrologii anunță că mulți dintre nativi vor reuși să-și găsească ferestrele de oportunitate în următoarea perioadă. Aceste 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta sunt totuși mult mai active. Adevăruri vor ieși la...
3
Familia Regală la Trooping the Colour 2024
Familia Regală
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024. A fost prima reuniune a Prințesei și a...
4
O femeie care își notează în jurnal
Horoscop
Afirmații care pot atrage norocul în viața ta, potrivit unui astrolog
Afirmațiile sunt un truc care ne poate schimba pentru totdeauna soarta. Ne petrecem tot timpul cu noi înșine, ascultându-ne gândurile. Mentalitatea pe care o ai modelează și colorează fiecare experiență din viață. Ai mai...
5
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt în bol alb, alături de mărar verde
Rețete
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt. Rețetă tradițională din Banat
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt este un fel de mâncare tradițională din bucătăria românească, simplu de preparat și foarte gustos. Este o rețetă bănățeană simplă și extrem de gustoasă, preparată din dovlecei...
PARTENERI
×