Lichiorul preparat în casă este mult mai sănătos pentru că deții controlul total al ingredientelor. Îl poți prepara din fructe bine coapte, dar și din plante aromate și din anumite flori. Lichiorul de trandafiri este unul dintre cele mai gustoase și mai aromate. Mai poți prepara lichior și din flori de salcâm sau de soc, dar și din alte flori care sunt comestibile. Descoperă aici cum poți prepara la tine acasă rețeta de lichior de zmeură sau zmeurată.
În continuare, îți oferim rețeta completă pentru lichior de căpșuni denumit popular și ”căpșunată”.
Căpșunată sau lichior de căpșuni – Ingrediente
- 2 kg căpșuni coapte
- 600 – 750 gr zahăr
- sucul de la o lămâie
- 750 ml alcool de 60° Celsius.
Rețeta lichiorului de căpșuni – Mod de preparare
Mai întâi, te vei ocupa de pregătirea căpșunilor, etapa cea mai complexă a rețetei și care necesită mai mult timp. Pune căpșunile într-o sită și toarnă apă rece peste ele pentru a îndepărta toate impuritățile. Nu le îndepărta codițele și frunzele înainte de a le spăla pentru că există riscul ca fructele să rețină apă în interiorul lor. După ce le-ai spălat, lasă-le în sită să se scurgă bine. Apoi, după ce s-au scurs complet poți să le îndepărtezi frunzele și codițele.
Cum prepari căpșunată sau lichior de căpșuni
Pentru ca aroma lichiorului să fie cât mai intensă, este recomandat să îndepărtezi și partea albă de la capetele superioare ale căpșunilor. Folosește doar partea coaptă și frumos colorată. Cântărește căpșunile după ce le-ai curățat, pentru a respecta întocmai cantitățile rețetei.
Pregătește un borcan de sticlă de 3-4 litri pe care îl speli bine cu apă și detergent, îl clătești foarte bine și îl ștergi pentru a nu rămâne pe el nicio picătură de apă. Pune în borcan straturi alternative de căpșuni și de zahăr. Urmărește ca ultimul strat să fie de zahăr pentru a acoperi căpșunile. Stoarce și sucul de la o lămâie peste căpșunile cu zahăr din borcan. Sucul de lămâie este și un bun conservant, dar va ajuta și la intensificarea culorii siropului de căpșuni.